ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πλεύρης από Λουξεμβούργο: Επανεξέταση ασύλου στους Σύρους και ανάγκη αύξησης των επιστροφών παράνομων μεταναστών
Τα πυρά του κατά ορισμένων χωρών της ΕΕ οι οποίες επιδεικνύουν «σκανδαλώδη υποκρισία» στις συζητήσεις για τη διεύρυνση της υπηρεσίας ασφάλειας των συνόρων Frontex έστρεψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Για περισσότερο από δύο χρόνια, όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ ζητούν καλύτερη προστασία κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιούνκερ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. «Και τώρα ξαφνικά υπάρχουν ανησυχίες απ’ όλες τις πλευρές. Θίγεται τάχα η εθνική κυριαρχία, όλα προχωρούν υπερβολικά γρήγορα και οι αριθμοί αυξήθηκαν υπερβολικά. Πρόκειται για σκανδαλώδη υποκρισία».
Τον Σεπτέμβριο η Κομισιόν πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των συνοριοφυλάκων του μόνιμου σώματος που είναι στη διάθεση της Frontex από 1.500 σε 10.000 έως το 2020.
Η πρόταση διατυπώθηκε αφού ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουνίου πως η ενίσχυση των συνόρων της ΕΕ κατά της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί προτεραιότητα.
Όμως πολλά κράτη επέκριναν τα σχέδια, με αποτέλεσμα η αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ να προτείνει να καθυστερήσει η αύξηση μέχρι το 2027.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως το 2025 θα μπορούσε να είναι «μια εφικτή χρονική προθεσμία». Ο Γιούνκερ κατηγόρησε τις χώρες εκείνες, που είχαν διαμαρτυρηθεί πιο ηχηρά για τη συνοριακή ασφάλεια, πως είναι αυτές που δεσμεύονται τώρα λιγότερο.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δουλέψει έτσι», δήλωσε. «Πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι και ώστε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ να είναι πραγματικά υπό έλεγχο».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- H πρόταση βόμβα Σαμαρά στον Κ.Μ., το… dabate στο Πεντάγωνο, ο Greg και ο «γαλάζιος» γάμος και ο καβγάς για ένα SMS
- Jumbo: Ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης και νέα τιμή – στόχο στα 34,07 ευρώ ανά μετοχή
- Αποκάλυψη: Ελληνικό Fund «σηκώνει» 250 εκατ. δολ. για αθλητικές business – Τι συμβαίνει με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός
- Χρέη πτωχευμένης εταιρείας: Πότε απαλλάσσεται ο CEO και πώς να εξασφαλίσει ότι δεν θα ευθύνεται