• Πολιτική

    Γιατί οι Ελβετοί είπαν ένα συντριπτικό ΟΧΙ στο ελάχιστο εισόδημα των 2.500 ευρώ

    • NewsRoom


    Oι Ελβετοί ψηφοφόροι την Κυριακή απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για την εξασφάλιση κατώτατου εισοδήματος, για τους κατοίκους της Ελβετίας, έστω και αν δεν απασχολούνται, μια ιδέα που έχει επίσης τεθεί σε άλλες χώρες μέσα σε μια εντατικοποίηση της συζήτησης για τις διαφορές πλούτου και τη συρρίκνωση των ευκαιριών απασχόλησης.

    Περίπου το 77% των ψηφοφόρων απέρριψε ένα σχέδιο για να δοθεί ένα βασικό μηνιαίο εισόδημα 2.500 ελβετικά φράγκα, ή περίπου $ 2.560, σε κάθε ενήλικα και 625 φράγκα για κάθε παιδί κάτω των 18 ετών, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησης, την καταπολέμηση της φτώχειας και της κοινωνικής ανισότητας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ένας αξιοπρεπής τρόπος ζωής.

    Η Ελβετία ήταν η πρώτη χώρα, που πρότεινε την ψήφιση ενός τέτοιου καθολικού σχεδίου βασικού εισοδήματος. Έπειτα και άλλες χώρες έχουν εξετάσει την ιδέα αυτή ή έχουν ξεκινήσει ανάλογα προγράμματα.

    Η Φινλανδία έχει οριστεί να εισαγάγει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για ένα τυχαίο δείγμα περίπου 10.000 ενηλίκων, οι οποίοι θα λάβουν ένα μηνιαίο εισόδημα των € 550, περίπου $ 625. Η πρόθεση είναι αν το πρόγραμμα, που θα διαρκέσει δύο χρόνια αποδειχθεί επιτυχές, να αποτελέσει ένα εθνικό σχέδιο στην πορεία.

    Στην Ολλανδία, στην Ουτρέχτη ορισμένοι δήμοι πειραματίζονται με παρόμοια πιλοτικά προγράμματα.

    Στην Ελβετία, οι αντίπαλοι προειδοποίησαν ότι η συγκεκριμένη πρόταση σε περίπτωση που εφαρμοστεί θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα το οικονομικό μοντέλο σε εκτροχιασμό. Η χώρα επιδιώκει να παραμείνει μεταξύ εκείνων με τα υψηλότερα επίπεδα επιβίωσης στον κόσμο παρά την αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού. Η Ελβετία έχει ένα ποσοστό ανεργίας της τάξεως του 3,5%, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Οι υποστηρικτές του σχεδίου δεν παρουσίασαν λεπτομερώς την εφαρμογή του, αλλά η ελβετική κυβέρνηση και σχεδόν όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα είχαν προτρέψει τους ψηφοφόρους να μη στηρίξουν τη συγκεκριμένη πρόταση, καθώς θα απαιτούνταν αύξηση επιπλέον 25 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα το χρόνο, τα οποία θα εξοικονομούνταν έπειτα από μεγάλες περικοπές δαπανών ή αυξήσεις φόρων.

    “Χάσαμε όλες μας τις αξίες, δημιουργώντας χώρες που δεν χρειάζονται πλέον εργαζόμενους, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται καταναλωτές, αλλά πώς μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους αυτούς να αγοράσουν κάτι αν δεν θα μπορούν να κερδίσουν ένα μισθό αύριο;” ρώτησε ο Olivier Duchene, μουσικός και διασκεδαστής του δρόμου.

    Παρά τη σαφή ήττα, υποστηρικτές του οικονομικού μοντέλου για την εξασφάλιση ενός κατώτατου εγγυημένου εισοδήματος,  ανέφεραν ότι αυτό θα ήταν ένα πρώτο βήμα προς ένα δικαιότερο οικονομικό μοντέλο.

    “Ένας στους πέντε ψηφοφόρους ψήφισε για το άνευ όρων βασικό εισόδημα, έτσι ώστε να είναι μια επιτυχία από μόνο του», δήλωσε ο Sergio Rossi, καθηγητής οικονομικών που υποστήριξε την πρωτοβουλία.

    Το μοντέλο της άμεσης δημοκρατίας στην Ελβετία, έχει βοηθήσει να μετατραπεί η χώρα σε ένα εργαστήριο για πρωτοποριακές κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/chamos-ston-alpha-paremvasi-air-apo-kontomina-ke-chontro-kraximo-stous-parousiastes-video/50986

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/o-zen-tropos-na-valete-se-taxi-chaos-ton-fotografion-sto-kinito-sas/50939



    ΣΧΟΛΙΑ