• Πολιτική

    Γιατί δεν ανακοινώνεται ακόμη το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό


    «Κλειδώνει» τις επόμενες ημέρες το σχέδιο της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία την εποχή της πανδημίας. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία φέτος ξεκινά από το μηδέν, διεκδικώντας ένα μεγαλύτερο μερίδιο από μια μικρότερη πίτα, όπως είπε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων στη διάρκεια του briefing για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέστησε υπομονή για λίγα 24ωρα.

    Τα μέτρα αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες, κι αυτή η μικρή καθυστέρηση οφείλεται αφενός στο ότι η κυβέρνηση θέλει να συντονίσει τον βηματισμό της με αυτόν της  ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη όποια μέτρα ληφθούν σε κοινοτικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει ένα κοινό πλαίσιο, αφετέρου στις επαφές που έχει με ομολόγους του ο πρωθυπουργός, οι οποίες ενδέχεται να ανοίξουν τον δρόμο σε διακρατικές συμφωνίες, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί πρόβλημα στην συνοχή της ΕΕ.

    Στο πλαίσιο των επαφών αυτών, σήμερα το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας. Η διάσκεψη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, θα έχει ως κύρια αντικείμενα την ανταλλαγή εμπειριών από τη διαχείριση της πανδημίας και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον τομέα του τουρισμού.

    Εξάλλου αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζουν οι υπουργοί Τουρισμού της ΕΕ βάζοντας στο τραπέζι όλες τις απόψεις μετά την δέσμη μέτρων για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η δέσμη περιλαμβάνει κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να άρουν σταδιακά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να επιτρέψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν, με όλες τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις.

    «Προσέγγιση συντονισμένη και πεσυμφωνημένη»

    Εν τω μεταξύ, χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας και της Σλοβενίας πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με στόχο την συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση για την αποκατάστασης της ελεύθερης κυκλοφορίας και μετακίνησης εντός της ΕΕ.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών χαιρέτισαν τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13η Μαΐου 2020 σημειώνοντας ότι «συνιστούν μια σημαντική βάση συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να συμφωνηθούν τα κριτήρια και τα χρονοδιαγράμματα των επόμενων βημάτων».

    Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν στις εξής αρχές:

    «- Μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και πεσυμφωνημένη μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη μιας σταδιακής ομαλοποίησης των διασυνοριακών μετακινήσεων.

    – Η διερεύνηση τρόπων που θα επιτρέψουν τις μετακινήσεις με ταυτόχρονη αποφυγή του κινδύνου μια ανεξέλεγκτης αύξησης των λοιμώξεων θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο.

    – Θα είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης αλλά και ότι θα μπορούν να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουμε στενό συντονισμό αναφορικά με τις συνθήκες άρσης των κανόνων περιορισμού και της καραντίνας καθώς και αναφορικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι εξίσου σημαντικό να εργαστούμε επί της διαμόρφωσης μιας κοινής αντίληψης επί των υγειονομικών κανόνων και διαδικασιών.

    – Η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις θα συνεχίσουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις στις χώρες προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των διασυνοριακών διελεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης όσων εργάζονται διασυνοριακά, απαιτεί ειδική προσοχή.»

    Κλείνοντας την κοινή διακήρυξη οι υπουργοί Εξωτερικών τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν στενότερος συντονισμός της προσέγγισης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, προκειμένου να αποκατασταθεί η ελεύθερη κυκλοφορία και η ασφαλής μετακίνηση στο εγγύς μέλλον, παρόλο που η κατάσταση σχετικά με την πανδημία συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα.

    Το «όχι» του Βερολίνου

    Σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκαθάρισε ότι το Βερολίνο δεν θέλει τις «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, καθώς αυτές «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

    «Δεν θέλουμε έναν ευρωπαϊκό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τους τουρίστες και για αυτό θέλουμε συντονισμένη και διαφανή πορεία, στην οποία δεν θα είναι στην πρώτη θέση τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά η υγεία», τόσο των επισκεπτών όσο και των οικοδεσποτών, πρόσθεσε.

    Ο Γερμανός υπουργός προειδοποίησε μάλιστα ότι δεν θα είναι εφικτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει μία λύση για όλους, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των κρουσμάτων.

    Άρση αβεβαιότητας

    Το κυβερνητικό σχέδιο, για το οποίο μίλησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «θα αίρει τις αβεβαιότητες« και θα περιλαμβάνει κίνητρα για τις τους επιχειρηματίες ώστε να είναι σίγουροι ότι «θα κερδίσουν αν ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι αν τις κρατήσουν κλειστές».

    «Ξεκινάμε φέτος από το μηδέν, ό,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία. Θέλουμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια μικρότερη πίτα» είπε και πρόσθεσε:

    «Το φετινό καλοκαίρι δεν πρέπει να συγκρίνεται με το περσινό, δεν είναι το ίδιο, γιατί κλείσαμε την οικονομία για να παραμείνουμε υγιείς. Θυσιάσαμε οικειοθελώς ένα μέρος της ευημερίας μας».

    Ο κ. Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα εποχικά καταλύματα να ανοίξουν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, καθώς όπως επανέλαβε το σχέδιο είναι δυναμικό, επαναξιολογείται διαρκώς και η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους ειδικούς προχωρά προσεκτικά στο ένα βήμα μετά το άλλο.

    Σημείωσε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνει προβλέψεις για όλα τα ζητήματα, την εργασία, την φορολογία και την ρευστότητα, γι’ αυτό και πρέπει να υπάρξει λίγη υπομονή μέχρι τις επίσημες ανακοινώσεις.

    Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σημείωσε ότι θα παρέχει στήριξη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στις επιχειρήσεις. «Θα δώσει το μήνυμα ότι οι επιχειρηματίες θα έχουν κίνητρο να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους και όχι να τις κρατήσουν κλειστές» τόνισε ο κ. Πέτσας.

    Το σχέδιο θα αίρει κάθε πτυχή αβεβαιότητας, για να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες πώς θα βαδίσουν το επόμενο διάστημα, συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν διμερείς συμφωνίες με άλλα κράτη για τον τουρισμό απάντησε ότι υπάρχουν εκτενείς συζητήσεις, όμως οι ανακοινώσεις θα γίνουν συνολικά και όχι αποσπασματικά.

    Όλος ο πλανήτης έχει το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και στο σχέδιό της για την επανεκκίνηση του τουρισμού, το οποίο μπορεί να γίνει και πρότυπο για άλλες χώρες, είπε ο κ. Πέτσας.



    ΣΧΟΛΙΑ