• Big Story

    Ελένη Ράικου: Οι “πιέσεις” για την άσκηση διώξεων και τις απαλλαγές. Ο “Ρασπούτιν- νταβατζής” και το παρασκήνιο

    Ελένη Ράικου

    Η αντιεισαγγελέας Εφετών κ. Ελένη Ράικου (δεξιά)


    Μέσα σε “κύκλους” και “παρατσούκλια” η Δικαιοσύνη αγωνιά για τη χαμένη τιμή της. Μια εν ενεργεία λειτουργός της Θέμιδος, η Ελένη Ράικου, η πρώτη εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, καταγγέλλει, όχι επωνύμως αλλά μέσα από το στενό της περιβάλλον, το ασύλληπτο για τον κοινό νου: πρόσωπο με πολιτική ισχύ που αποκαλεί “Ρασπούτιν”, να παρεμβαίνει συνεχώς στις έρευνες της και με ύφος “νταβατζή”, να απαιτεί την ποινική δίωξη μη αρεστών σε εκείνον εμπλεκομένων προσώπων και αντιστοίχως, την απαλλαγή των αρεστών. Κι όλα αυτά, για υποθέσεις διαφθοράς στο δημόσιο βίο! Με καταγγέλλοντες, τους “κύκλους” της πρώην εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς! Και “φωτογραφιζόμενο” “Ρασπούτιν” (άνθρωπο δηλαδή που δρα υπογείως και με σκοτεινές μεθόδους) πρόσωπο που εκ της θέσεως του μπορεί να γνωρίζει τις διερευνώμενες υποθέσεις και δύναται να έχει επιρροή σε μία εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

    Από το Σάββατο το απόγευμα, όταν οι “κύκλοι” της κα Ράικου επέλεξαν να ρίξουν τη μεγαλύτερη “βόμβα” των τελευταίων τριών Σαββάτων (με τις συνεχείς καταγγελτικές απαντήσεις στα δημοσιεύματα μικρής μερίδας συγκεκριμένων κυριακάτικων εντύπων που βάζουν στο στόχαστρο του σκανδάλου της Novartis, τον γιατρό σύζυγο της εισαγγελέως), ο δικαστικός και νομικός κόσμος -κυρίως, όμως, οι απλοί πολίτες- παρακολουθούν με προβληματισμό και ανησυχία την απαρχή ενός μείζονος ζητήματος, υψίστης σημασίας για την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης.

    Η άμεση παρέμβαση των ανώτατων εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων είναι επιβεβλημένη. Ομως, ποιος είναι ο καταγγέλλων; Και ποιος ο καταγγελλόμενος; Ο διενεργών την έρευνα δικαστικός λειτουργός ποιον “κύκλο” θα καλέσει ως μάρτυρα για τις πρωτόγνωρες παρεμβάσεις; Και από ποιον “Ρασπούτιν” θα ζητήσει εξηγήσεις;

    Αρα; Η αξιοπιστία της Δικαιοσύνης μοιραία γίνεται “τζόγος”. Στο διαδίκτυο, τα “στοιχήματα” δίνουν και παίρνουν για το ποιος “πολιτικός” κρύβεται πίσω από τον “Ρασπούτιν”. Συνειδητά, στο Mononews απέχουμε από οποιαδήποτε ονοματολογία. Δεν είναι δική μας δουλειά να αποκαλύψουμε το όνομα ενός προσώπου που ακόμα και οι καταγγέλλοντες αποφεύγουν -μέχρι τώρα τουλάχιστον- να το πράξουν… Προς το παρόν, επιλέγουν κι αυτοί να παραμείνουν ανώνυμοι, όπως και ο “Ρασπούτιν” τους…

    “Κι άλλοι εισαγγελείς θύματα του Ρασπούτιν”

    “Φωτιά” στα σαββατόβραδα συνεχίζει να βάζει το περιβάλλον της Ελένης Ράικου. Η νέα δήλωση των κύκλων της εν ενεργεία εισαγγελέως ήταν ακόμα πιο σκληρή, πιο αιχμηρή και πιο αποκαλυπτική.

    Μπορεί η ίδια η κα Ράικου να μην έχει πάρει δημόσια θέση για τα όσα διαρρέονται για εκείνην, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχει διαψεύσει ούτε μία λέξη από τα όσα έχουν γραφτεί, αυτομάτως αποτελεί τη σιωπηρή αποδοχή της για το σύνολο των απίστευτων καταγγελιών.

    Οσο υπηρετούσε τη δεύτερη θητεία της ως επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς (χρονικά, δηλαδή, μετά το Μάιο του 2015 μέχρι και τον Απρίλιο του 2017 που αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε εν μέσω καταγγελιών για παράκεντρα εξουσίας) της ασκήθηκαν, υποστηρίζουν οι κύκλοι της κα Ράικου σε δήλωση τους, αφόρητες πιέσεις και διαρκείς παρεμβάσεις στο έργο της από συγκεκριμένο πρόσωπο που συνεχίζουν να αποκαλούν μόνο με το παρατσούκλι “Ρασπούτιν”. Για πρώτη φορά ωστόσο, αποκαλύπτουν ότι “ο εν λόγω κύριος είχε πολιτική ισχύ”.

    Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου εμφανίζεται ως θύμα του “Ρασπούτιν” και οι πηγές της αφήνουν να εννοηθεί ότι εκτός από εκείνην, ωμές παρεμβάσεις δέχθηκαν κι άλλοι εισαγγελείς, για τους οποίους περιμένουν να ακολουθήσουν την κα Ράικου στο χορό των αποκαλύψεων.

    Χαρακτηρισμοί όπως “είχε ύφος “νταβατζή”, σοκάρουν καθόσον προέρχονται έστω και από το περιβάλλον μιας εν ενεργεία δικαστικής λειτουργού και απευθύνονται σε πρόσωπο το οποίο, προφανώς, συνεχίζει να έχει ισχυρή θέση ευθύνης.

    Ποιες ήταν οι δικογραφίες και τι απέγιναν

    Σύμφωνα με το περιβάλλον της κα Ράικου, ο καταγγελλόμενος ισχυρός άνδρας “εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, της υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις απαιτώντας άλλες φορές να προβεί άμεσα στην άσκηση ποινικής δίωξης και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησης τους, αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. 

    Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών”.

    Αυτό που δεν λένε οι κύκλοι της εισαγγελέως Ράικου είναι τι απέγιναν αυτές οι δικογραφίες. Εκλεισε τα αυτιά της η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ή υπέκυψε στις πιέσεις, ασκώντας ποινικές διώξεις, χωρίς επαρκείς ενδείξεις και απαλλάσσοντας άλλους, σε βάρος των οποίων υπήρχαν στοιχεία εμπλοκής;

    Το τρίτο και πιο φαρμακερό ξέσπασμα της Ελένης Ράικου έρχεται με αφορμή τρίτο στη σειρά δημοσίευμα σε κυριακάτικη εφημερίδα, η οποία στο πρωτοσέλιδο της αναφέρεται “σε καταθέσεις της Novartis σε τραπεζικούς λογαριασμούς του γιατρού συζύγου της κα Ράικου.

    Ελένη Ράικου: “Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται”

    “Αντί οποιουδήποτε σχολιασμού των ασύστολων ψευδών που δημοσιεύει η εφημερίδα Documento -απαντούν οι κύκλοι της κα Ράικου – το οποίο θα τύχει και αυτό ανάλογης δικονομικής μεταχείρισης, όπως και τα προηγούμενα άθλια δημοσιεύματα κατευθυνόμενης μερίδας του Τύπου από τον Ρασπούτιν, ανοίγει σήμερα η αυλαία των αποκαλύψεων για τη δράση του εν λόγω κυρίου και εστιάζοντας στις διαρκείς παρεμβάσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας της ως Εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς… 

    Η συνέχεια θα αποκαλύψει πράγματα που ξεπερνούν τη φαντασία του μέσου ανθρώπου… Στο χωριό της λένε: “Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα”. Η ίδια έχει υπομονή και δεν βιάζεται.”

    •Η Ελένη Ράικου είχε παραιτηθεί από τη θέση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς το Μάρτιο του 2017, δυο μήνες πριν λήξει η θητεία της. Τότε στην επιστολή παραίτησης της, κατήγγειλε   “στοχοποίηση της από μεγάλα συμφέροντα, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και παράκεντρα εξουσίας προκειμένου να σταματήσουν την έρευνά της για τη Novartis για ενδεχόμενες μίζες σε γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους”.



    ΣΧΟΛΙΑ