Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι «ο κόσμος αντιμετωπίζει τις πιο ταραχώδεις στιγμές από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ενώ επισήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «κρίση πολιτικής ταυτότητας». Σε συνέντευξή του στο Associated Press, ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες συγκρούσεις του πλανήτη, τονίζοντας πως «ο εφιάλτης και η κλιμάκωση του αριθμού των νεκρών στη Γάζα πρέπει να τελειώσει» και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας».

Παράλληλα, σχολίασε τις εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «οι δασμοί του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καλά νέα».

1

Αναφερόμενος στον ρόλο της Ελλάδας ως προεδρεύουσας χώρας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως «οι ανισότητες μεταξύ εθνών και λαών αμφισβητούν την ουσία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου». Πρόσθεσε δε πως «έχουμε μετατραπεί σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός και οι δημαγωγοί κυβερνούν ουσιαστικά ένα κράτος».

Ο Υπουργός επεσήμανε επίσης ότι η παγκόσμια αποσταθεροποίηση συνδέεται άμεσα με την τεχνολογική πρόοδο και την παγκόσμια κινητικότητα: «κάθε πρόκληση – από τις πανδημίες μέχρι το κλίμα και τη μετανάστευση – αγγίζει τους πάντες». Αναγνώρισε ακόμα ότι «υπάρχει κρίση στη συνολική παγκόσμια συνεργασία και στην πίστη στους διεθνείς οργανισμούς», οι οποίοι, όπως είπε, «απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις τα τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, εξέφρασε αισιοδοξία, λέγοντας ότι «η δημοκρατία έχει έναν αυτοδιορθωτικό μηχανισμό» και υπογράμμισε την ανάγκη για «ισχυρή ηγεσία σε μεγάλα έθνη και διεθνείς οργανισμούς για να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν στον ευγενή σκοπό να είμαστε μαζί σε ειρήνη και ευημερία».

Αναφορικά με τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε πως «η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνονται ομόφωνα οι αποφάσεις από τα 27 μέλη της έχει γίνει εμπόδιο». Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι «το βέτο αντανακλά εθνικά συμφέροντα που πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής». Παράλληλα παραδέχθηκε ότι «η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση πολιτικής ταυτότητας», εξηγώντας ότι «φαίνεται ότι μερικές φορές ξεχνάμε ποια είναι τα βασικά στοιχεία που μας έφεραν κοντά ως Ευρωπαίους και υποφέρουμε από κάποιες αποκλίσεις και συγκρούσεις».

Μιλώντας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας λέγοντας ότι η χώρα «υποστηρίζει το κράτος δικαίου και την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα». Σε σχέση με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σημείωσε ότι «ήταν μόνο εν μέρει επιτυχείς επειδή η Μόσχα βρήκε τρόπους να παρακάμψει τον αντίκτυπό τους» και πως «οι οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν γίνει σημείο καμπής για την ειρήνη».

Για την κατάσταση στη Γάζα, ο ΥΠΕΞ χαρακτήρισε τον πόλεμο «εφιάλτη», υπογραμμίζοντας ότι «θα θέλαμε να εμπλακούμε ενεργά, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, δεν είναι θέμα ποιος μεσολαβεί, είναι θέμα να σταματήσει ο εφιάλτης». Κατήγγειλε τις επιθέσεις της Χαμάς λέγοντας πως «η δολοφονία 1.200 ανθρώπων από τη Χαμάς και η σύλληψη ομήρων από το Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023 ήταν απολύτως απάνθρωπη», ενώ τόνισε ότι «δεν μπορώ πραγματικά να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει τώρα στη Μέση Ανατολή», αναφερόμενος στους περισσότερους από 53.000 Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί.

Ενόψει της προεδρίας του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την προστασία των αμάχων σε ένοπλες συγκρούσεις, ζήτησε «μαζική ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και ταχεία κατάπαυση του πυρός».

Τέλος, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ανέφερε ότι «οι σχέσεις ενισχύονται», σημειώνοντας τις επενδύσεις από κολοσσούς όπως «την Amazon, την Google, την Pfizer και άλλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα». Σχετικά με τους δασμούς της περιόδου Τραμπ, παραδέχθηκε ότι «δεν είχαν σημαντική επιρροή στη χώρα επειδή δεν είμαστε υπερβολικά εκτεθειμένοι σε αυτό το είδος διμερούς εμπορίου», αλλά διευκρίνισε πως «δεν θεωρούμε ότι οι δασμοί είναι καλά νέα… πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχει modus vivendi», αναφερόμενος στην ανάγκη για έναν συμβιβασμό μεταξύ των μερών.

 

Διαβάστε επίσης 

Μητσοτάκης: Συναντήθηκε με τον Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο του ΣΑ του ΟΗΕ – Τι συζήτησαν

Περιφέρεια Αττικής: «Δεν απηχούν την αλήθεια» όσα υποστηρίζει ο Σύλλογος Συγγενών Θανόντων και Εγκαυματιών από την πυρκαγιά στο Μάτι

Φάμελλος σε μέλη ΣΥΡΙΖΑ: Η αλλαγή σελίδας για το κόμμα και τη χώρα προϋποθέτει τη δική σας συμμετοχή