• Πολιτική

    Γεωργιάδης: Μονοψήφιο το ποσοστό της ανεργίας – Καλύτερο και από τις προβλέψεις

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης

    Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης


    «Το εξαιρετικό καλό νέο της ημέρας είναι ότι η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι για τον μήνα Οκτώβριο το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα έπεσε στο 9,6% που είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και 15 χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «είναι η πρώτη φορά που η ανεργία έπεσε από διψήφιο ποσοστό. Νωρίτερα από τις προβλέψεις όλων των μοντέλων μετά την χρεοκοπία της χώρας.

    Αποτελεί, ίσως, την καλύτερη απόδειξη της οικονομικής επιτυχίας της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας πως το γεγονός της μείωση της ανεργίας « είναι πολύ σημαντικό, καθώς αύριο το βράδυ αναμένουμε την ανακοίνωση του οίκου Fitch για την απόδοση πιστοληπτική ικανότητας της χώρας και τα θετικά νέα για την οικονομίας μας θα έχουν φτάσει στα κεντρικά γραφεία όλων των οίκων αξιολόγησης».

    Ο υπουργός επισήμανε ότι «είναι σημαντική η μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά κυρίως γιατί είναι μονοψήφιο το ποσοστό αυτό, πολύ ταχύτερα από τις προβλέψεις που υπήρχαν. Δηλαδή, η αποκλιμάκωση της ανεργίας γίνεται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που αναμέναμε και καταγράφαμε».

    Ο κ. Γεωργιάδης, πρόσθεσε ότι η μείωση της ανεργίας σαφώς «είναι μια δικαίωση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και εμού γιατί όταν αποφασίσαμε να ξεπαγώσουμε νωρίτερα τις τριετίες, προεξοφλούσαμε την πτώση της ανεργίας νωρίτερα από το αναμενόμενο με όσα ανέφεραν οι αναλύσεις»

    Ο υπουργός ερωτηθείς σχετικά με τον ειδικό δείκτη της ανεργίας των νέων ανέφερε «ότι η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τον γενικό δείκτη ανεργίας, οι επιμέρους δείκτες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες» και εκτίμησε πως «αναλογικά θα είναι καλύτερος και ο δείκτης ανεργίας των νέων».

    Σημείωσε, πάντως, ότι «για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023, ο δείκτης ανεργίας των νέων είχε πέσει για πρώτη φορά κάτω από το 20%, όταν πριν επτά χρόνια η ανεργία των νέων ήταν στο 60%» προσθέτοντας ότι «σε επίπεδο ΕΕ η χώρα μας, εάν και από το 2010 η Ελλάδα ήταν σταθερά και με πολύ μεγάλη διαφορά η πρώτη με το υψηλότερο επίπεδο ανεργίας νέων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 είμασταν στην 9η θέση, δηλαδή είχαμε βελτιώσει την θέση μας κατά εννέα θέσεις από την παραδοσιακή τελευταία θέση που είχαμε».

    Ο κ. Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων, επανέλαβε πως το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης είναι η αύξηση του επιπέδου των μισθών, με προεκλογική δέσμευση ο μέσος μισθός στην Ελλάδα να φτάσει τα 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας, από τα περίπου 1.050 ευρώ που είναι σήμερα» και ανέφερε πως ο στόχος αυτός «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτευχθεί, καθώς όσο πέφτει ο ρυθμός της ανεργίας, η αξία της μισθωτής εργασίας αυξάνεται».

    Ο υπουργός, σχολιάζοντας αναφορές βουλευτών της Αντιπολίτευσης περί αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης είπε ότι «δεν υπάρχει καμία δήλωσή του ποτέ και πουθενά για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης».

    Διευκρίνισε ότι και αυτό που είπε ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου σε τηλεοπτική εκπομπή, ως καθηγητής και τεχνοκράτης που είναι, ήταν ότι ο Νόμος που ισχύει από το 2010 και ψηφίστηκε από την Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου που έχει συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.

    Ο νόμος αυτός διαδοχικά έχει ψηφιστεί και σωστά από την επόμενη Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, αλλά το 2017 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Επειδή, όμως, δυστυχώς λόγω του covid δεν είχαμε αύξηση, αλλά μείωση του προσδόκιμου ζωής την περασμένη τριετία, αυτό το θέμα θα το ξαναδούμε το 2027» όπως είπε και ο υφυπουργός.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανεργία: Κάτω από 10% για πρώτη φορά από το 2009 – Στο 9,6% τον Οκτώβριο

    Μητσοτάκης: Στόχος να γίνουμε παγκόσμιο κέντρο στο ΑΙ

    Ψηφιακή Κάρτα από 1η Ιανουαρίου για 600.000 εργαζόμενους σε Βιομηχανίες και Λιανεμπόριο!



    ΣΧΟΛΙΑ