ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σήμερα αναμένεται να είναι η πιο ενδιαφέρουσα συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς κεντρικό πρόσωπο θα είναι ο Μάκης Βορίδης.
Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος στο mononews θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα, θα αποδομήσει σημείο προς σημείο την κατάθεση του κ. Βάρρα και θα εξηγήσει γιατί ζήτησε την παραίτηση του. Η σημερινή θα ολοκληρωθεί με την επικαιροποίηση του καταλόγου των μαρτύρων.
Η αντιπολίτευση από τις προηγούμενες συνεδριάσεις έχει ζητήσει την κλήση σειράς προσώπων, μεταξύ των οποίων οι «Φραπές», «Χασάπης», η Πόπη Σεμερτζίδου και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Μυλωνάκης. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαβεβαιώνει ότι όλοι θα κληθούν στην ώρα τους.
Πάντως, χθες την ώρα που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης υποδέχονταν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας για να τον ενημερώσει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, λίγα μέτρα πιο μακριά, στην Βουλή, ο Γιώργος Γιωργαντάς «κάρφωνε» τον Λευτέρη Αυγενάκη για παρατυπίες στις αγροτικές επιδοτήσεις.
Η κατάθεση του Γ. Γιωργαντά στην εξεταστική επιτροπή της βουλής, ανέδειξε τη διακοπή μιας μεταρρύθμισης που προωθούσε τη διαφάνεια και τον έλεγχο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, την επιστροφή σε παλιές πρακτικές με τεχνικούς συμβούλους και την πληρωμή ύποπτων αιτήσεων χωρίς επαρκή έλεγχο.
Αποκάλυψε ότι η προσπάθειά του να περιοριστεί ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να μεταφερθεί η διαχείριση του ΟΣΔΕ στο gov.gr εγκαταλείφθηκε από τον διάδοχό του, Λευτέρη Αυγενάκη. Όπως τόνισε η πλατφόρμα είχε λειτουργούσε από το 2022, χωρίς τεχνικό σύμβουλο και με πλήρη διαφάνεια, και με απόφαση του Λευτέρη Αυγενάκη επανήλθε το παλαιό σύστημα των τεχνικών συμβούλων.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στόχος του ήταν η ψηφιοποίηση της υπηρεσίας και η μείωση της εξάρτησης από τη Νeuropublic της Ρόζας Γαργαλάκου, εξασφαλίζοντας διαφάνεια και περιορίζοντας τις πελατειακές σχέσεις. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν είδαν όλοι με καλό μάτι αυτές τις αλλαγές», κυρίως ορισμένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), τα οποία σήμερα ελέγχονται.
Η εγκατάλειψη της μεταρρύθμισης από τον Λ. Αυγενάκη είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά του παλιού συστήματος και του ρόλου των τεχνικών συμβούλων, παρότι η πλατφόρμα είχε ήδη λειτουργήσει επιτυχώς το 2022 χωρίς εξωτερικούς συνεργάτες, με πλήρη διαφάνεια.
Ο Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι το 2022 είχαν δεσμευθεί 2.021 ΑΦΜ που συνδέονταν με ύποπτες αιτήσεις και παράνομες επιδοτήσεις. Παρά την προτροπή να προσκομίσουν στοιχεία, μόνο 91 δικαιούχοι ανταποκρίθηκαν. Μετά την αποχώρησή του, η νέα ηγεσία προχώρησε στην πληρωμή των δεσμευμένων ΑΦΜ, ακυρώνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο και την κάθαρση που είχε ξεκινήσει.
Το δεύτερο «καρφί» του Γ. Γεωργαντά προς τον Λ. Αυγενάκη ήρθε όταν χαρακτήρισε νόμιμη και επιβεβλημένη τη διαδικασία πληρωμών που έκανε με ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Σημανδράκος, αποδομώντας έτσι τα επιχειρήματα του Λ. Αυγενάκη. Ακόμη, σημείωσε ότι αν παρέμενε στη θέση του μετά τις εκλογές του 2023, θα συνέχιζε την ψηφιακή μετάβαση στο gov.gr, αποδεικνύοντας ότι η διακοπή οφείλεται σε πολιτικές σκοπιμότητες και όχι σε τεχνικά προβλήματα.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για τους αγρότες καθώς η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γεωργία αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία των ευρωπαικών επιδοτήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να στείλει μήνυμα πολιτικής βούλησης για διαφάνεια και έλεγχο.
Στο επίκεντρο της ατζέντας βρίσκεται η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με στόχο να διατηρηθεί ως εργαλείο ανάπτυξης, καινοτομίας και κοινωνικής συνοχής, ενώ οι αγρότες περιμένουν σαφή απαντήσεις για τις πληρωμές τους.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη τον Αύγουστο προειδοποιήσει την Ελλάδα ότι η μη υποβολή του σχεδίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή μηνιαίων ή ενδιάμεσων πληρωμών.
Οι ελληνικές αρχές χαρακτήρισαν αναγκαία την ενημέρωση για την πληροφόρηση των πολιτών, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ενώ παραδέχθηκαν ότι οι αγρότες είχαν δικαιολογημένα ερωτήματα.
Ο Christophe Hansen επαίνεσε τη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές και υπογράμμισε ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει 5.200 ΑΦΜ για διασταυρωτικούς ελέγχους και προχωρά στη μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ενώ οι εντατικοί έλεγχοι στοχεύουν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος.
Διαβάστε επίσης
Νίκος Δένδιας: Επιδιώκουμε τουλάχιστον 25% συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά
Δήμας-Κυρανάκης: Συνάντησαν τον Συντονιστή του ΒΒΑ Corridor στην Ελλάδα, Mario Mauro
Συνάντηση Μητσοτάκη – Κάλλας: Στο επίκεντρο Γάζα, Ουκρανία, Ρωσία και «σκιώδης στόλος»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Καραμανλής και Σαμαράς άνοιξαν τον δρόμο της εσωτερικής φθοράς
- Τι θα ανακοινώσει ο Εξάρχου για τη μεταφορά LNG – O ρόλος της αμερικανικής DFC
- Metlen: Τι θα γίνει με τη μετοχή μέχρι τις 24 Νοεμβρίου – Πού ποντάρουν αυτοί που πουλούσαν χθες
- Λαμίν Γιαμάλ: Ο 18χρονος των 350 εκατ. ευρώ που αλλάζει τους κανόνες της αγοράς!