• Πολιτική

    Γεννηματά: «Η βία κατα των γυναικών είναι μία πραγματικότητα που πρέπει να αλλάξουμε»

    • NewsRoom

    Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ, Φώφη Γεννηματά ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ «για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», η Φώφη Γεννηματά είχε τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα στην οποία συμμετείχαν γυναίκες στελέχη του Κινήματος Αλλαγής καθώς και διακεκριμένες επαγγελματίες.

    «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ‘πανδημία μέσα στην πανδημία, με όσα συμβαίνουν και είδαν το φως της δημοσιότητας, για την έκρηξη των φαινομένων οικογενειακής βίας κατά το πρώτο κύμα της», ανέφερε η κ. Γεννηματά ανοίγοντας τη διαδικτυακή συζήτηση και επεσήμανε ότι θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την «διαρκή εκκρεμότητά».

    «Να αντιμετωπίσουμε επιτελούς κατάματα το ‘αόρατο φαινόμενο’ που αφήνει ορατά σημάδια ντροπής για τις κοινωνίες μας και προσβολής για όλες τις γυναίκες» είπε και σημείωσε πως «στην Ελλάδα, από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 62 γυναικοκτονίες. Το 2019 δολοφονήθηκαν 12 γυναίκες, ενώ φέτος 8 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο, τρεις από αυτές κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Και χθες ακόμα δολοφονήθηκε μια γυναίκα από τον σύζυγό της στη Μάνη».

    Επίσης είπε ότι οι κλήσεις στη γραμμή βοήθειας 15900 αυξήθηκαν απότομα 4 φορές τον Απρίλιο, ενώ η Ελληνική Αστυνομία κατέγραψε για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου φέτος, 1.441 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, από τα οποία το 84% αφορούσε γυναίκες-θύματα βίας, ενώ μόλις το 15% των περιστατικών είχαν γυναίκες ως δράστες.

    Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι χρειάζονται μέτρα και δράση με χρηματοδότηση και δημιουργία περισσότερων γραμμών στήριξης των γυναικών αυτών, καθώς και συμβουλευτικών κέντρων, αλλά και ξενώνων φιλοξενίας γυναικών θυμάτων στους δήμους της χώρας, που θα συμβάλουν θετικά ως προς την προστασία αυτών των γυναικών».

    «Επιτελούς πρέπει να δράσουμε. Να δώσουμε ένα τέλος πριν να είναι αργά. Να τιμήσουμε ως κοινωνία τη μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη, με το να μην επιτρέψουμε να υπάρξει ξανά καμιά άλλη Ελένη, καμία άλλη Μυρτώ που ανεβαίνει τόσα χρόνια το δικό της Γολγοθά», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

    Υπενθύμισε ότι «στον τομέα της ισότητας έχουν γίνει πολλά, παρά πολλά, και η παράταξη μας ήταν πρωτοπόρα στον αγώνα αυτό. Όμως η μάχη συνεχίζεται, όσο η κουλτούρα της ανοχής και της βίας παραμένει ζωντανή» είπε και συμπλήρωσε πως «η πανδημία έφερε στο φως την σκοτεινή όψη ενός φαινομένου, για το οποίο ο πολιτικός μας χώρος είχε δώσει, αλλά και δίνει διαρκείς μάχες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα συμβουλευτικά κέντρα των γυναικών, οι δομές φιλοξενίας γυναικών είναι έργα ΠΑΣΟΚ. Πρωτοστατήσαμε σε θέματα ισότητας των φύλων, αλλά και αγωνιζόμαστε για οτιδήποτε αποτελεί κατάφωρη παραβίασή της».

    Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά «ήμασταν από τους πρώτους που αναδείξαμε το θέμα της ραγδαίας αύξησης ενδοοικογενειακής βίας κατά την περίοδο της πρώτης καραντίνας. Τονίζαμε διαρκώς και εξακολουθούμε και στο δεύτερο lockdown να τονίζουμε, την ανάγκη λήψης μέτρων που θα περιορίσουν την έκθεση των γυναικών στη βία».

    Διαβάστε επίσης:

    Αντιπολίτευση κατά Μητσοτάκη: Προσχηματικό το κάλεσμα για κοινή παρουσία αρχηγών – Προσκρούει στην απαγόρευση συναθροίσεων

    Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με Γεννηματά για το Πολυτεχνείο – Μπαράζ επαφών μεταξύ των αρχηγών

    Σημαντική αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τις ημέρες της «καραντίνας»

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ