• Πολιτική

    Γ. Οικονόμου για πλημμύρες στην Εύβοια: Είμαστε δίπλα στους πολίτες – Δεν ελέγχουμε τα φαινόμενα

    Οικονόμου: Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν μπορεί να προσφέρει κάτι

    Γιάννης Οικονόμου – Κυβερνητικός εκπρόσωπος


    «Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να επιλυθούν όλα τα προβλήματα αλλά εμείς έχουμε μαζέψει τους έξι μήνες ερευνών και αποτιμήσεων, σε ενάμιση. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε δίπλα στους πολίτες. Δεν ελέγχουμε τα φαινόμενα αλλά ελέγχουμε τις συνέπειές τους», τόνισε ο κ. Οικονόμου στην καθημερινή ενημέρωση των ΜΜΕ, ερωτηθείς για τις πλημμύρες σε Βόρεια Εύβοια και Πήλιο.

    Αναλυτικά, ανέφερε: «Συγκεκριμένα από το τέλος Αυγούστου μέχρι σήμερα έγιναν συντονισμένες προσπάθειες από τον κρατικό μηχανισμό, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Αυτοδιοίκηση για να απομακρυνθούν τα καμένα και να αποφευχθούν πολύ μεγαλύτερες ζημιές από αυτές που δυστυχώς συνέβησαν.

    Απομακρύνθηκαν καμένοι κορμοί, έγιναν κορμοπλέγματα και μια σειρά από παρεμβάσεις που μπορούσαν να γίνουν.

    Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες για την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα.

    Θα αναφέρω συγκεκριμένα πράγματα:

    1. Ολοκληρώθηκε η υλοτομία της παρόδιας βλάστησης κατόπιν των συνεχών παρεμβάσεων του υπουργείου Ενέργειας για την ενεργοποίηση των δασικών συνεταιρισμών και τη χρηματοδότησή τους από το Πράσινο Ταμείο και εταιρείες δωρητές. Τα κομμένα δέντρα με ευθύνη των δήμων Μαντουδίου, Λίμνης και Ιστιαίας δίνονται δωρεάν στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής για την κάλυψη των ατομικών αναγκών θέρμανσης. Σε κάθε περίπτωση απομακρύνονται από τα πρανή των δρόμων με ευθύνη των Δήμων.

    2. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε τρεις υδρολογικές λεκάνες του Δασαρχείου Λίμνης και θα ξεκινήσουν εντός της εβδομάδας και στις άλλες δύο. Επίσης ξεκινούν εντός των επόμενων ημερών και τα φράγματα βάρους. Αυτή τη στιγμή στη περιοχή της Λίμνης εργάζονται πάνω από 500 άτομα, σε μια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε ταχύτητα, οργάνωση και αποτελεσματικότητα.

    3. Υλοποιούνται ήδη τα αντιδιαβρωτικά έργα σε μια υδρολογική λεκάνη του Δασαρχείου Ιστιαίας και ξεκινούν άμεσα και στις υπόλοιπες προτεραιοποιήμενες περιοχές».

    Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα

    Πρόσθεσε επίσης: «Παράλληλα, πέρα από τα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται για τις πυρκαγιές ανακοινώθηκαν χθες επιπλέον μέτρα που αφορούν τις ενισχύσεις των ανθρώπων και των επιχειρήσεων».

    «Όπως έχουμε αποδείξει παντού όπου υπήρξε ανάγκη, στην Θεσσαλία, την Στερεά Ελλάδα, την Κρήτη, την Εύβοια είμαστε δίπλα στους πολίτες που πλήττονται από φυσικά φαινόμενα. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα. Μπορούμε όμως να ελέγξουμε τις συνέπειές τους».

    «Μπορούμε να κάνουμε πράγματα για να περιορίσουμε μέσω της πρόληψης τις δυσμενείς συνέπειες και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους για την γρήγορη αποζημίωση και την ταχύτατη αποκατάσταση των ζημιών».

    Μέτρα στήριξης της κοινωνίας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης στον τομέα της ενέργειας για να σημειώσει πως «η κυβέρνηση δεν παρακολουθεί απλώς τις εξελίξεις αλλά στέκεται δίπλα στην κοινωνία».

    «Στην περίοδο που διανύουμε η χώρα μας όπως και ολόκληρη η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια σοβαρή ενεργειακή κρίση που φέρνει αυξανόμενα βάρη στα νοικοκυριά», ξεκίνησε, για να συνεχίσει ο Γ. Οικονόμου:

    «Καταλαβαίνουμε ότι οι πολίτες θέλουν να αισθανθούν ασφαλείς και όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στον κίνδυνο να δουν τον μηνιαίο προϋπολογισμό τους, τα χρήματα που έχουν υπολογίσει για να ζεσταθούν και να μετακινηθούν, να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους».

    «Ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού ενισχύουμε και διευρύνουμε τα μέτρα που ήδη έχουμε ανακοινώσει για τη στήριξη των νοικοκυριών. Τα μέτρα αυτά φτάνουν πλέον τα 500 εκατομμύρια ευρώ».

    Συγκεκριμένα, και όπως έχει γίνει γνωστό, διπλασιάζεται η έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος με ιδιαίτερη πρόνοια τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά.

    Το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος διαμορφώνεται από την 1η Οκτωβρίου για ένα μέσο νοικοκυριό στα 18 ευρώ το μήνα, από 9 ευρώ το μήνα που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Ειδικά για τους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 24 ευρώ.

    Παράλληλα, η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της εκπτωτικής της πολιτικής για καταναλώσεις από 300-600 KWh το μήνα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις επιβαρύνσεις, το κόστος, για ένα μέσο νοικοκυριό.

    Για τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε πως αποδίδουν, λειτουργώντας και σαν ένα κίνητρο για να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι πολίτες, υπογραμμίζοντας ότι έγιναν 200.000 έλεγχοι σε όλη την Επικράτεια από το Σάββατο.

    Από αύριο, επεσήμανε, ξεκινούν οι κινητές μονάδες εμβολιασμού σε απομακρυσμένες περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Βόρεια Ελλάδα.

    Σχετικά επίσης, με τα νέα μέτρα του κορονοϊού που ανακοινώθηκαν, επανέλαβε πως «με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει», ενώ για τις ουρές φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξουν τα δια ζώσης μαθήματα και να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία»

    Έχουμε δίκαιη μεταναστευτική πολιτική

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Νότη Μηταράκη για «ενορχηστρωμένη επίθεση που δέχεται η χώρα μας» στο μεταναστευτικό ζήτημα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι «η χώρα έχει μια αυστηρή μα δίκαιη μεταναστευτική πολιτική».

    Πρόσθεσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι αν ακολουθείς μια καλή πολιτική μπορείς να έχεις και θετικά αποτελέσματα» και σημείωσε ότι «πολλοί είναι δυσαρεστημένοι, όπως αυτοί που διακινούν λαθραία ανθρώπους στο Αιγαίο».

    «Η χώρα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο, η πολιτική που εφαρμόζουμε μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα δικαιώματα των μεταναστών όπως πρέπει», υπογράμμισε ο Γ. Οικονόμου.

    Τρίτη δόση εμβολίου αύριο για τον πρωθυπουργό

    Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο Γιάννης Οικονόμου αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αύριο την τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου και έδωσε το πρόγραμμα του:

    «Την Τρίτη θα εγκαινιάσει στη Θεσσαλονίκη τα γραφεία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer. Πρόκειται για ένα από τα 6 κέντρα ψηφιακής καινοτομίας της εταιρείας στον κόσμο».

    «Το χρονικό μιας επένδυσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2019. Μέχρι σήμερα που μιλάμε απασχολεί ήδη πάνω από 300 επιστήμονες υψηλού επιπέδου στη Θεσσαλονίκη».

    «Αφορά και σε Έλληνες επιστήμονες που είχαν φύγει στο εξωτερικό και επιστρέφουν τώρα στην πατρίδα. Ενδεικτικό της σημασίας που έχει η επένδυση αυτή για τη χώρα και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία είναι ότι σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ στην πλήρη της εξέλιξη θα αυξήσει κατά περισσότερο από 650 εκ ευρώ το Α.Ε.Π. της πόλης και θα προσφέρει στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα πάνω από 1.100 θέσεις εργασίας».



    ΣΧΟΛΙΑ