• Top Stories

    Φτιάχνουν σχολεία για τα προσφυγόπουλα, αλλοιώνουν την ελληνική κοινωνία


    Οι περισσότεροι από μας έχουν ήδη καταλάβει πως η προσφυγική κρίση δεν είναι κάτι προσωρινό στη χώρα μας που θα περάσει, με τη μετακίνηση των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα κράτη όπου επιθυμούν να εγκατασταθούν, αλλά θα μετατραπεί σε μία μόνιμη κατάσταση, με τους ανθρώπους αυτούς να παραμένουν στην Ελλάδα επ’ αόριστον. Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα, το υπουργείο Παιδείας το… φωνάζει, καταρτίζοντας σχέδιο για την ένταξη χιλιάδων προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία – ένα σχέδιο που ουσιαστικά επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση, αντί να ψάχνει τρόπους να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση και να διεκδικήσει δυναμικά τη μετεγκατάσταση προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προσαρμόζεται στη νέα κατάσταση και επιχειρεί να ενσωματώσει τους πρόσφυγες στην κοινωνία.

    AppleMark


    Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», τα παιδιά όσων προσφυγικών οικογενειών και μεταναστών παραμείνουν στην Ελλάδα θα φοιτήσουν στα σχολεία της περιοχής που θα μείνουν και όχι σε ειδικού τύπου σχολεία. Το σχέδιο βασίζεται στις διαδικασίες ένταξης που εφαρμόστηκε τη δεκαετία του ’90 για χιλιάδες παιδιά που προέρχονταν τότε από την Αλβανία.

    Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει την άμεση δημιουργία τάξεων υποδοχής σε όλα τα hot spots προκειμένου τα παιδιά αυτά, εκτός από την απαραίτητη στέγη και τροφή, να λάβουν τα κατάλληλα εφόδια ώστε να ανταποκριθούν κατά το δυνατόν στο επίπεδο των σχολείων, κυρίως στο θέμα της εκμάθησης των ελληνικών.

    Το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στη Σύνοδο των υπουργών Παιδείας στις Βρυξέλλες πριν από μερικές ημέρες. «Η αντίδραση ήταν θετική», λέει στο «Πρώτο Θέμα» ο κ. Φίλης, ο οποίος επισημαίνει ότι η ελληνική εμπειρία στο θέμα της εκπαίδευσης θα αποτελέσει και το παράδειγμα για τις άλλες χώρες.

    chim3

    Ο κ. Φίλης, πάντως, αναφερόμενος στην ελληνική εμπειρία από την ένταξη χιλιάδων μεταναστών κατά τη δεκαετία του ’90, επεσήμανε ότι τα παιδιά των προσφύγων που επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα μας μπορούν να εντάσσονται σε τάξεις υποδοχής των δημοσίων σχολείων αρχικά και στη συνέχεια στις τάξεις των Ελλήνων μαθητών. Τόνισε μάλιστα την ανάγκη της ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών -και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών και των γονέων των μαθητών- για τα ζητήματα των προσφύγων και της ένταξής τους στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.

    Όσο για τη χρηματοδότηση, προβλέπεται ότι θα γίνει μέσω κονδυλίου από το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού κύματος.

    chim2

    Αναλύοντας το Ελληνικό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι έχει τους εξής στόχους:

    1. Την ψυχοκοινωνική στήριξη των παιδιών και των γονιών τους, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τη συναισθηματική ενδυνάμωσή τους.

    2. Την παροχή βασικών δεξιοτήτων γραμματισμού ώστε να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας κ.λπ.

    3. Την προετοιμασία των προσφύγων για την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με στόχο την προσαρμογή τους εκεί.



    ΣΧΟΛΙΑ