Πολιτική

Φλωρίδης: Η δημοκρατία είναι το βασικό καταφύγιο του ανθρώπου απέναντι σε αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης


Την αισιοδοξία ότι θα συνεργαστεί θετικά με όλες τις πλευρές που διακονούν το χώρο της Δικαιοσύνης για ένα σχέδιο που θα πάει μπροστά την Δικαιοσύνη και παράλληλα θα πετύχει, εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης κατά τον σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη.

Συγκεκριμένα, με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της πυραμίδας της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων, όπως και του δικηγορικού κόσμου, τελέστηκε στην Παλαιά Βουλή η εκδήλωση εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη προστάτου του δικαστικού σώματος.

Την εκδήλωσε κόσμησε η χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών υπό το μαέστρο της και δικηγόρο Δημήτρη Καρούζο, ο οποίος ξεσήκωσε τους παρισταμένους με τα τραγούδια της, με αποτέλεσμα σχεδόν όλοι, ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως και οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων, κ.λπ. να σιγοτραγουδούν και με ρυθμικά παλαμάκια να σιγοντάρουν τη χορωδία.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Φλωρίδης, μεταξύ των άλλων, επισήμανε ότι «η δημοκρατία είναι το βασικό καταφύγιο του ανθρώπου απέναντι σε αυθαιρεσίες της εκτελεστικής εξουσίας και σε υπερβολές της κομματικής εξουσίας και όσο ισχυρό είναι αυτό το καταφύγιο τόσο ασφαλής νιώθει ο άνθρωπος».

Το θεμέλιο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη θεωρεί ο κ. Φλωρίδης, ότι είναι η συνεννόηση και η συνεργασία όλων των δικαστών, δικηγόρων, δικαστικών υπαλλήλων κ.λπ. και προσέθεσε ότι «θα συνεργαστούμε για ένα σχέδιο που θα πάει τα πράγματα σωστά και τα πράγματα θα προχωρήσουν» τονίζοντας στην συνέχεια: «Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε και ότι θα πετύχουμε».

Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη επισήμανε:

«Η Ελληνική Δικαιοσύνη αποτελεί καταφύγιο όλων των πολιτών και οι δικαστικοί λειτουργοί χάριν της συνείδησή µας και τα θυσίες τους και έχοντας πάντοτε το επίκεντρο της δικαιοδοτικής τους κρίσης τον άνθρωπο, έχουν συμβάλει μέχρι σήμερα τα μέγιστα στην εμπέδωση της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής και έχουν αποτελέσει διαχρονικά τον εγγυητή των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.

Είναι γεγονός ότι το δικαστικό μας σύστημα παρουσιάζει παθογένειες για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνος ο δικαστής και υπάρχει αναγκαιότητα να οργανώσουμε ένα σύγχρονο δικαστικό σύστημα το οποίο θα είναι αποτελεσματικό αλλά παράλληλα θα σέβεται τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ o δικαστής θα ασκεί το λειτούργημά του κάτω από αξιοπρεπείς συνθήκες.

Στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος πρέπει να τεθεί το ζήτημα της οικονομικής αυτοτέλειας της Δικαιοσύνης, της θεσμοθέτησης προϋπολογισμού της Δικαιοσύνης, να τεθεί το ζήτημα της κατάρτισης του οργανισμού δικαστηρίων και κατάστασης δικαστικών λειτουργών από το ίδιο το δικαστικό σώμα και να συζητηθεί το θέμα του περιορισμού του απολογητικού χαρακτήρα αιτιολόγησης των δικαστικών αποφάσεων.

Στις τροποποιήσεις αυτές, επιτάσσεται η πραγματική διάκριση των εξουσιών και ο θεμελιώδης εγγυητικός ρόλος, που επιφυλάσσει το Σύνταγμά μας στο θεσμό της Δικαιοσύνης, μιας Δικαιοσύνης στην υπηρεσία του πολίτη, ποιοτική αποτελεσματική αξιόπιστη»

Κλείνοντας, η κυρία Στενιώτη τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει κλίμα συνεννόησης και όχι με μετακύλιση ευθυνών από λειτουργούς σε συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης και το αντίθετο.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, αναφέρθηκε στο «καυτό» θέμα της καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης, και των προσδιορισμό των υποθέσεων σε βάθος χρόνου, λέγοντας, μεταξύ των άλλων, τα εξής:

«Για να αντιληφθούμε, κατ’ αρχάς, το μέγεθος του σταυρικού προβλήματος των καθυστερήσεων, καλό είναι να μην ξεχνούμε ορισμένα αριθμητικά μεγέθη, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας ο μέσος χρόνος επίλυσης δικαστικής (αστικής) διαφοράς στην Ελλάδα ανέρχεται σε 1711 ημέρες τη στιγμή που ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 455 ημέρες, ενώ σε άλλες συγκρίσιμες χώρες είναι εντυπωσιακά μικρότερος. Αντιστοίχως, η ΕΕ εκτιμά ότι απαιτούνται 637 ημέρες για την έκδοση πολιτικής απόφασης στον πρώτο βαθμό, που είναι η 3η χειρότερη επίδοση στην ΕΕ. Δεν χρειάζεται, νομίζω, περαιτέρω παράθεση στατιστικών δεδομένων επ’ αυτό, καθώς το συμπέρασμα είναι ευκρινές και ευδιάγνωστο για όλους όσοι διακονούμε τη Δικαιοσύνη».

Αναφέρθηκε όμως, ο κ. Βερβεσός και στο θέμα των προσδιορισμών των δικασίμων, επισημαίνοντας:

«Μεγάλες διαφοροποιήσεις που καταδεικνύουν ενδημικές αδυναμίες του συστήματος παρατηρούνται στον προσδιορισμό δικασίμων: Στη νέα τακτική διαδικασία η τυπική συζήτηση στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζεται 2 – 2½ χρόνια μετά το κλείσιμο του φακέλου των 120 ημερών. Ο προσδιορισμός των εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων γίνεται για το 2026. Οι Κτηματολογικές διαφορές προσδιορίζονται το 2027 και το 2028. Οι ανακοπές κατά της εκτέλεσης προσδιορίζονται το 2030. Στα ασφαλιστικά μέτρα, που αφορούν τη χορήγηση προσωρινής δικαστικής προστασίας, ακόμα και τα αιτήματα προσωρινών διαταγών προσδιορίζονται μετά 15 ολόκληρες μέρες περίπου, δημιουργώντας μείζονα κίνδυνο από την καθυστέρηση».

Μεταξύ «των ρεαλιστικών λύσεων» που πρότεινε ο πρόεδρος του ΔΣΑ είναι η μεταφορά ύλης στους δικηγόρους σε μια σειρά από υποθέσεις και, όπου τούτο είναι εφικτό και σκόπιμο, αλλά και «τολμηρές δικονομικές τομές, μετά την πανθομολογούμενη αποτυχία αρκετών διατάξεων του ν. 4335/2015».

Κλείνοντας ο κ. Βερβεσός τόνισε:

«Ώστε το δικαστικό σύστημα να πάψει να είναι κλειστό, αυτοποιητικό, αυτοαναφορικό. Να πάψει να βρίσκεται στη φορμόλη του κοινωνικού γίγνεσθαι. Αν επιτρέπαμε κάτι τέτοιο να συμβεί θα επρόκειτο για δικαιοκρατική και δημοκρατική έκπτωση.

Το αγαθό της Δικαιοσύνης υπηρετείται πρωτίστως μέσα από τον αμοιβαίο σεβασμό, την εποικοδομητική συνέργεια, και την έμπρακτη προσήλωση του δικηγορικού και δικαστικού σώματος στο ιδανικό που ταχθήκαμε να υπηρετούμε».

Στην εκδήλωση εκτός του κ. Φλωρίδη, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα, της ηγεσίας του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, πρόεδροι δικαστικών Ενώσεων και Δικηγορικών Συλλόγων, δικαστές, εισαγγελείς, κ.λπ.

Διαβάστε επίσης:

Netflix: Ετοιμάζει νέες αυξήσεις στις τιμές

Μπόστιτς (Fed): Τα υψηλά επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα

Φραγκογιάννης (ΥΦΕΞ): Στη Σεούλ για την προετοιμασία επιχειρηματικής αποστολής

                                                                                          

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετεΣΧΟΛΙΑ