• Πολιτική

    Φλωρίδης: Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης


    Η δίκη για το Μάτι έγινε με νομοθεσία που διαμορφώθηκε το 2019, με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης.

    «Ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι όλο αυτό έγινε με βάση τη νομοθεσία που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε. Συμπληρώνοντας, μάλιστα, ο υπουργός ανάφερε ότι με βάση τον νέο ποινικό κώδικα που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία και τίθεται σε ισχύ από την 1η Μαΐου, πως το δικαστήριο θα είχε την ευχέρεια να επιβάλλει μεγαλύτερες ποινές:

    «Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη που λέει ότι αν υπάρχει παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή μέτρων που έχει ανακοινώσει η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική κλπ, η ποινή είναι από 10 έως 20 χρόνια κάθειρξη, με δήμευση περιουσίας».

    «Αυτή τη διάταξη την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία», επισήμανε ακόμα ο κ. Φλωρίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

    Στην επισήμανση πως η πλειονότητα των κατηγορουμένων κρίθηκε αθώα από το δικαστήριο σήμερα, ανεξαρτήτως ισχύοντος ποινικού κώδικα, ο κ. Φλωρίδης δήλωσε πως «η δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν εάν πρέπει να ασκήσουν έφεση» και πως η πρόθεση της προέδρου του Αρείου Πάγου να ζητήσει να καθαρογραφεί άμεσα η σημερινή δικαστική απόφαση στοχεύει πιθανώς στην τάχιστη εξέλιξη της υπόθεσης, προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή (Ιούλιος 2026):

    «Είδα την παρέμβαση του Αρείου Πάγου, η οποία προφανώς αποσκοπεί στο να οδηγηθεί τάχιστα και σε ένα ανώτερο δικαστήριο με μεγαλύτερη εμπειρία, μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν την παραγραφή».

    Διαβάστε επίσης:

    Ανδρουλάκης: Τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο Δούρειος Ίππος κατάργησης του ΕΣΥ

    Ξεπέρασαν τους 190.000 οι εγγεγραμμένοι στην πλατφόρμα για επιστολική ψήφο

    Ζαχαράκη: Για πρώτη φορά δίνονται πολύ περισσότερα χρήματα για την εναρμόνιση ιδιωτικής και επαγγελματικής ζωής



    ΣΧΟΛΙΑ