• Πολιτική

    Φλαμπουράρης: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για τους αδύναμους»

    Αλέκος Φλαμπουράρης


    «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να ανακουφίσουμε τα αδύναμα οικονομικά και κοινωνικά στρώματα αλλά και να πιάνουμε τους στόχους που μας οδηγούν έξω από τα μνημόνια» ανέφερε στην ομιλία του, στο 15ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Σύρο, ο Αλέκος Φλαμπουράρης και πρόσθεσε:
    «Είμαστε υποχρεωμένοι αλλά και δεσμευμένοι μετά τη συμφωνία, λέω εγώ, «ήττα» λένε κάποιοι άλλοι, του καλοκαιριού του 2015, αλλά και από την ψήφο του ελληνικού λαού τον Σεπτέμβριο του 2015, που μας εμπιστεύθηκε και μας ανέθεσε να υλοποιήσουμε αυτή τη συμφωνία
    Οπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, ακολουθήσαμε τον ευρωπαϊκό δρόμο για λόγους και αξιακούς αλλά και εκ των συνθηκών και στη βάση αυτής της επιλογής συνθηκολογήσαμε, συμβιβαστήκαμε, επιβιώσαμε και προχωρούμε, αλλά δεν αφομοιωθήκαμε.
    «Η αναγκαστική πολιτική που εφαρμόσαμε δεν πρέπει και -κατά τη γνώμη μου- δεν μπορεί κιόλας να πάρει “μονιμότητα” και να επηρεάσει αρνητικά τα βασικά ιδεολογικά, πολιτικά, κινηματικά και οραματικά στοιχεία της ριζοσπαστικής, της δικής μας Αριστεράς, όλα αυτά που μας κράτησαν ζωντανούς και μας εμπνέουν 100 χρόνια τώρα, δυνάμωσαν τους δεσμούς μας με τον λαό, είναι αυτά που μας οδήγησαν και στην κυβέρνηση», τόνισε.
    Το κυβερνητικό στέλεχος άσκησε έντονη κριτική στο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόστηκε κατά το παρελθόν και τόνισε ότι η ανάπτυξη εκείνη υπήρξε «άναρχη», «ευάλωτη» στην προοπτική, στις παθογένειες, στους κινδύνους τους αστάθμητους παράγοντες και στη χειρότερη εκδήλωσή της στρατηγικά καταστροφική».
    Αναφερόμενος στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, ο ίδιος σημείωσε πως για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες διατυπώθηκε, κατατέθηκε και εγκρίθηκε, ως ο πρώτος οργανωμένος στρατηγικός σχεδιασμός με στόχους και έμφαση στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
    «Μιλούμε για μια ανάπτυξη που διαχέει τα οφέλη της στην κοινωνία και που διαχειρίζεται προς όφελος της κοινωνίας κάθε πεδίο εκδήλωσής της» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:
    «Το Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης φιλοδοξεί να συνδυάσει οργανωμένα, συντονισμένα και υπεύθυνα τον στρατηγικό στόχο της δίκαιης, βιώσιμης και δημοσιονομικά ασφαλούς ανάπτυξης με το σύνολο των πρόσφορων πιθανών εργαλείων για την επίτευξή της».
    Σε ό,τι αφορά τα διατιθέμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού είπε ότι σε συνδυασμό με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις του ευρωπαϊκού οικονομικού περιβάλλοντος δεν διαπνέονται από την αρχή της ισότιμης και ισόρροπης αντιμετώπισης όλων των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης και δίνουν κάθε περιθώριο σε κάποιες οικονομίες να ευημερούν σε βάρος άλλων που πλήττονται.
    «Συνεπώς, πέραν της παραγωγικής και έλλογης αξιοποίησης αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων πρέπει να διεκδικούμε χωρίς ενδοιασμούς, συστηματικά και επίμονα την αύξησή τους αλλά κυρίως την ανατροπή αυτής της ανισορροπίας, ούτως ώστε να καταγράφεται η χώρα μας στις πρότυπες χώρες της Ευρώπης ως προς τις κοινωνικές παροχές, την ακμαία πραγματική οικονομία και εν τέλει η οικονομία μας να προσεγγίσει τους δείκτες των χωρών που ευημερούν και όχι να καταγράφεται στους παρίες του ευρωσυστήματος. Η διεκδίκηση αυτή δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο τελικώς, παρά την επίμονη άρνηση των πολιτικών της λιτότητας. Αυτό το διεκδικούμε καθημερινά» ανέφερε ο υπουργός.
    Μάλιστα, άσκησε κριτική στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, λέγοντας πως «αντί να λειτουργεί ως υποστηρικτικός βραχίονας της πραγματικής οικονομίας, αυτονομήθηκε και λειτούργησε ανταγωνιστικά προς την πραγματική οικονομία».
    «Οι ισχυροί εταίροι και δανειστές μας πρέπει να δεχτούν και να παραδεχτούν την αποτυχία των συνταγών τους, ακόμη και αν προσκαίρως επιβεβαιώνονται, διότι, είναι πια φανερό, ότι ακόμη και αν “ανακουφίζουν” τις οικονομίες και τις τράπεζές τους, απομακρύνονται καθημερινά από το ευρωπαϊκό όραμα και, το χειρότερο, στρώνουν τον δρόμο στις χειρότερες εκδηλώσεις συνύπαρξης, τον φασισμό, τον ρατσισμό και την οριστική άρνηση της σύγχρονης δυτικής αστικής δημοκρατίας και των αρχών της» σημείωσε ο υπουργός και προχώρησε σε απολογισμό της πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνηση «μετά τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015», συμπλήρωσε ο υπ. Επικρατείας.
    Ο ίδιος αναφέρθηκε ειδικότερα στη μείωση της ανεργίας από 27% σε 20%, στη σχέση 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, «από 1 προς 5, που ήταν, και επιμένει να το επαναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».
    Επίσης, μνημόνευσε τη «δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα, την επαναπρόσληψη όλων, που άδικα και αντισυνταγματικά απολύθηκαν, τη 13η σύνταξη που δόθηκε το 2016 και τα επιδόματα που δόθηκαν το 2017 στους κοινωνικά αδύναμους».
    «Θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που έχουμε νομοθετήσει» τόνισε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, ενώ αναφερόμενος στη σημερινή εικόνα της οικονομίας είπε πως «παρόλη την καταστροφολογία, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η οικονομία έχει εισέλθει στον δρόμο της ανάκαμψης».
    «Πόσο καλά τα κάναμε κρινόμαστε από τον ελληνικό λαό. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συγκριθούμε και με τις τυχόν εναλλακτικές προτάσεις που δυστυχώς δεν υπήρχαν, ούτε κατατέθηκαν και ακόμα τις περιμένουμε» είπε ο κ. Φλαμπουράρης και συνέχισε:
    «Βγαίνοντας από τα μνημόνια πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι. Δεν θα αναρωτιόμαστε και “τώρα τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους” αλλά ούτε και θα νομίζουμε ότι υπάρχει ανοικτό παράθυρο προς τον παράδεισο».
    Ακολούθως, το κυβερνητικό στέλεχος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία, στα οποία θα στηριχθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο:
    Η στρατηγική της ανάπτυξης
    Πρώτο μέλημά της κυβέρνησης για την υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου, είναι σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας, η εξασφάλιση της χρηματοδότησης μέσω και της προσέλκυσης κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα υπό τις προϋποθέσεις του σεβασμού στους νόμους, την εφαρμογή όλων των κανόνων της εργατικής νομοθεσίας και του σεβασμού στα διακαιώματα και τις αποδοχές των εργαζομένων.
    Σε ό,τι αφορά τις δυνάμεις που θα κληθούν να συμμετάσχουν, ο υπουργός εκτίμησε πως «η παραγωγική ανασυγκρότηση θα πρέπει να στηριχθεί και να πραγματωθεί από τον δημόσιο τομέα, τον ιδιωτικό, την κοινωνική οικονομία, τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
    «Θα πρέπει να χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, που θα δίνει τη δυνατότητα στις χρήσιμες επενδύσεις κάθε είδους, δημόσιες – ιδιωτικές – μικτές, να πραγματοποιούνται γρήγορα και σε πλήρη συνδυασμό και αρμονία με τα προστατευόμενα δημόσια αγαθά, όπως είναι το περιβάλλον, η πολιτιστική κληρονομιά ή η δημόσια περιουσία» τόνισε.
    Η ανάπτυξη στις Κυκλάδες

    «Επιλογή της κυβέρνησης να ενισχύσει τις βασικές υποδομές σε όλες τις περιφέρειες, ώστε να αποκεντρωθεί η αναπτυξιακή διαδικασία και να πάψει να αποτελεί προνόμιο μόνο των μεγάλων αστικών κέντρων. Το νησιωτικό σύμπλεγμα να λειτουργήσει ως ενιαίο παραγωγικό και αναπτυξιακό κέντρο» είπε ο το κυβερνητικό στέλεχος και ανέφερε σαν παράδειγμα την αξιοποίηση των απορριμάτων.
    «Σε κάθε νησί δημιουργούμε “πράσινο σημείο”, όπου γίνεται διαλογή και τα εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησης γίνονται κάθε ένα-δύο ή και περισσότερα νησιά, ανάλογα των ποσοτήτων που παράγονται» είπε.
    Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της εξοικονόμησης του νερού όπου, όπως σημείωσε, πρέπει να υπάρξει ενιαία λύση, ενώ για τον αγροτοδιατροφικό τομέα υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέργειες μεταξύ των παραγωγών σε κάθε νησί.
    «Να απομακρυνθείτε από λογικές ψευδεπίγραφης αυτάρκειας και να αναζητήσετε ποιοτικές συμπληρωματικές λειτουργίες. Θέλω να θεωρείτε δεδομένη την συνδρομή της κυβέρνησης σε κάθε τέτοια ή άλλη δημιουργική και λειτουργική πρόταση» κατέληξε ο κ. Φλαμπουράρης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Καμμένος ενημερώνει ΕΕ και ΝΑΤΟ για τις απειλές απαγωγής των 8 από την Τουρκία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΔ κατά κυβέρνησης: Η εκχώρηση «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κάνει πίσω στην έκδοση νέου ομολόγου η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ