• ΑΓΟΡΕΣ

    «Όπισθεν ολοταχώς» στην έκδοση νέου ομολόγου τον Αύγουστο βάζει η κυβέρνηση

    κέρματα του ευρώ


    Οπισθοχωρούν τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για έκδοση νέου – κατά πάσα πιθανότητα 10ετούς – ομολόγου, το οποίο σχεδιαζόταν να κυκλοφορήσει στις αγορές αυτό το καλοκαίρι και ιδανικά πριν από τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο.

    Όπως δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Reuters, η απόφαση αυτή έρχεται εξαιτίας των αναταράξεων που προκάλεσε στις αγορές η αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία.

    Όπως επισημαίνει το Reuters, οι αξιωματούχοι τόνισαν ότι το σχέδιο πρέπει να περιμένει ως το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα ελπίζει να έχει εξασφαλίσει περαιτέρω ελάφρυνση χρέους.

    «Εξετάσαμε την πιθανότητα μιας έκδοσης πριν τη λήξη του προγράμματος διάσωσης, αλλά μετά την πρόσφατη αναταραχή δεν πρόκειται να συμβεί» ξεκαθάρισε ένας από τους αξιωματούχους.

    Η Ελλάδα έχει βγει στις αγορές δύο φορές τους τελευταίους δώδεκα μήνες, με ένα επταετές ομόλογο το Φεβρουάριο και ένα πενταετές τον Ιούλιο.

    Την περασμένη εβδομάδα οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν αρνητικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου να εκτινάσσεται κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,5%. Η απόδοση του 7ετούς ομολόγου που εκδόθηκε το Φεβρουάριο σημείωσε άνοδο 58 μονάδων βάσης στο 4,24%.

    Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταβάλει 15 δισ. ευρώ για αποπληρωμές χρέους έως το τέλος του 2019. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το 2020 μπορούν να καλυφθούν εύκολα χωρίς την έκδοση ομολόγου, κυρίως λόγω του μεγάλου «μαξιλαριού» ρευστότητας.

    «Έχοντας ένα μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας, μπορούμε να περιμένουμε να κάνουμε την επόμενη μας κίνηση και μετά το τέλος του προγράμματος» σημείωσε ένας αξιωματούχος.

    «Επιπλέον, θα υπάρξει και η απόφαση για την ελάφρυνση χρέους» πρόσθεσε ο ίδιος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Nέος αυξημένος ΕΝΦΙΑ για 1 εκατ. ιδιοκτήτες: Δείτε ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λιτότητα διαρκείας για τη δημιουργία υπερπλεονασμάτων-«μαμούθ» προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Προβάδισμα» 1,3 δισ. στη μείωση των NPEs για τις ελληνικές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ