ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Δεν νοείται αλλαγή της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς την Τουρκία, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα παρακολουθεί εκ τους σύνεγγυς τις σχετικές ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μιλώντας σε από κοινού συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενδέχεται να πραγματοποιήσουν μια συνάντηση, στις 1 και 2 Μαρτίου, με θέμα «Η ασφάλεια της Ευρώπης και η Ουκρανία» και προσέθεσε:
«Ενώ από τη μία πλευρά γίνονται βήματα για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, από την άλλη βλέπουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν μεταξύ τους να θέσουν σε λειτουργία έναν μεγάλο μηχανισμό διαβουλεύσεων. Σε αυτή την περίπτωση, πώς θα είναι η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας στο μέλλον; Βλέπουμε ότι τα ζητήματα μιας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας χωρίς το ΝΑΤΟ τίθενται από τώρα και συζητούνται από τους Ευρωπαίους ηγέτες».
Ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι οι συναντήσεις αυτές παρακολουθούνται στενά από την Τουρκία και υποστήριξε ότι «εάν η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας πρόκειται να αναδιαμορφωθεί, δεν είναι δυνατόν να γίνει χωρίς την Τουρκία».
«Ένα άλλο σημείο που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι μια προσέγγιση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας που αποκλείει την Τουρκία, που αποκλείει μια στρατιωτική δύναμη όπως η Τουρκία, δεν θα ήταν πολύ ρεαλιστική» συμπλήρωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε επίσης
Μάκης Βορίδης: Η κυβέρνηση βρίσκεται σταθερά, αφοσιωμένα στο πλευρό των Ελλήνων αστυνομικών
Βρετανία: Πρόσκληση του Κάρολου στον Τραμπ να τον επισκεφθεί για δεύτερη φορά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Γεραπετρίτης στο ΣΑ ΟΗΕ για Συρία: Στηρίξουμε μία αξιόπιστη, συριακής ηγεσίας και κυριότητας, συγκροτημένη και συμπεριληπτική πολιτική μετάβαση
- Κουρτίδης: Στρατηγική επένδυση 40 εκατομμυρίων στην Καβάλα για το Alexandrou Chora της… τρίτης ηλικίας
- Τραμπ: Απειλεί να πάει τη WSJ στα δικαστήρια εξαιτίας άρθρου της που του αποδίδει επιστολή στον Έπστιν
- Ιράν: Απειλές από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία για επαναφορά των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα
