• Πολιτική

    Φάμελλος: Η ΠΝΠ για το ΕΚΑΒ αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της κυβέρνησης στις ανάγκες του ΕΣΥ

    Ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος

    Ο πρόεδρος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος


    «Η ΠΝΠ προβλέπει την προσωρινή στελέχωση του ΕΚΑΒ με στρατιωτικούς και πυροσβέστες.

    Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό τις ημέρες που περνάμε, ζητώντας δάνεια προσωπικού της Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ;», «αυτή είναι η Ελλάδα 2.0 του μέγα μεταρρυθμιστή κ. Μητσοτάκη;», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

    Ανέφερε ότι με το νομοσχέδιο και τις ΠΝΠ η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, «μας λέει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έκανε καλά τη δουλειά της και πρέπει να κάνουμε ΠΝΠ να για να αποκαταστήσουμε κενά. Για να στελεχώσει λέει άμεσα, με τη fast track διαδικασία της ΠΝΠ το ΕΚΑΒ. Ενώ μπορούσε να αξιοποιήσει πόρους και διαχειριστικά εργαλεία στο επίπεδο της δημόσιας υγείας δεν το έκανε».

    Είπε ότι στην Επιτροπή οι περισσότεροι φορείς αντέδρασαν για την ΠΝΠ που αφορά το ΕΚΑΒ και πως «η απόφαση να καλυφθούν οι ελλείψεις με τη συγκρότηση μικτών πληρωμάτων, με συμμετοχή προσωπικού από την Πυροσβεστική, τις Ένοπλες Δυνάμεις, με κριτήριο την κατοχή άδειας οδήγησης κατηγορίας Β’ και βασικές γνώσεις παροχής Α’ βοηθειών, αντί να προχωρήσετε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών».

    Σχολίασε ότι πρόκειται για τον ορισμό της «προχειρότητας και της ανευθυνότητας» και πως «η έλλειψη στοιχειώδους σχεδιασμού λειτουργίας του εγχειρήματος δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τη βιωσιμότητά του», ενώ «ταυτόχρονα, αποδομείται η σημασία της εκπαίδευσης και της σχετικής Άδειας Ασκήσεως επαγγέλματος του διασώστη».

    Σχολίασε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει με ποιο σκεπτικό προκρίθηκε η λύση διάθεσης προσωπικού, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου και ενώ η χώρα καταστρέφεται από τις πυρκαγιές.

    Υποστήριξε ότι «υπάρχει υποστελέχωση, απαξίωση, υποβάθμιση στην παροχή αυτής της φροντίδας υγείας και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της υγείας».

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που εκπαιδεύτηκε κατά 6 ώρες να αναλαμβάνει τέτοιο σοβαρό ρόλο και πως το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, του πυροσβεστικού σώματος και των στελεχών των ΟΤΑ είναι ανήσυχο γιατί καλείται να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη.

    Υπογράμμισε ότι «προφανώς και είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του εθνικού συστήματος υγείας», αλλά αυτό δεν γίνεται έτσι και δεν γίνεται με ΠΝΠ «ειδικά όταν μιλάμε για μία κυβέρνηση που ολοκλήρωσε 4ετία». Σημείωσε ότι «η επιλογή ΠΝΠ αποδεικνύει περίτρανα την ανεπάρκεια της να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του ΕΣΥ».

    Είπε ότι στον αντίποδα και παρά τη δυσκολία της μνημονιακής περιόδου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε το ΕΚΑΒ (312 προσλήψεις μονίμων και 150 επικουρικών, χρηματοδότηση ΕΚΑΒ μέσω ΕΟΠΥΥ με 13 εκατ. ευρώ τον χρόνο, επιπλέον 330 ασθενοφόρα), ενώ σήμερα «λείπουν 700 διασώστες».

    Σχολίασε ότι ο τίτλος του νομοσχεδίου θα μπορούσε να είναι “ κάνε ό,τι μπορείς για να μην κάνεις προσλήψεις στην υγεία”» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στους ιδιώτες.

    Υπογράμμισε ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ισότιμα -«είναι υποχρέωση της Πολιτείας, δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας».

    Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με νέο Χάρτη Υγείας, χωρίς κλείσιμο δομών, αλλά με συνέργειες, 15.000 προσλήψεις, μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών -εισαγωγικός μισθός 2.000 ευρώ καθαρά,- και των εργαζομένων, υγειονομικό ισοδύναμο, αύξηση των δαπανών στο 7,5% όπως γίνεται στην Ευρώπη.

    Αναφέρθηκε στο άρθρο του νομοσχεδίου για τις παρατάσεις απασχόλησης και το άρθρο για δυνατότητα σύναψης συμβάσεων προμήθειας για τα μονοκλωνικά «με κατά παρέκκλιση διαδικασίες, δηλαδή με κίνδυνο διαφθοράς».

    Όσον αφορά στο άρθρο για παράταση που αφορά τους ιατρούς του ΕΣΥ που έχουν συμπληρώσει το 67 έτος και αντί να αποχωρήσουν τους δίνεται η δυνατότητα να παραμείνουν, σημείωσε ότι είναι η τρίτη παράταση που δίνεται και η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως οι παρατάσεις δεν είναι λύση, αλλά χρειάζεται μονιμοποίηση των επικουρικών ιατρών και τακτοποίηση των συμβασιούχων.

    Αναφερόμενος στις διατάξεις του ΥΠΕΣ, είπε ότι η κυβέρνηση αλλάζει έναν δικό της νόμο τον 4804/2021 την τελευταία στιγμή. «Υπάρχουν διατάξεις πιθανά που βελτιώνουν ρυθμίσεις, όμως η φιλοσοφία δεν αλλάζει.

    Αγωνία της αυτοδιοίκησης σήμερα, είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να την κάνει το μακρύ αλλά φτωχό χέρι του κράτους», είπε.

    «Θέλουμε αυτοδιοίκηση όχι ετεροδιοίκηση», σημείωσε, εκφράζοντας την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση της αυτονομίας των δημοτικών κοινοτήτων -«ζητάμε ισχυρές κοινότητες με αρμοδιότητες και πόρους»-, αλλά και με την εκλογή «δημάρχων μειοψηφίας».

    «Γιατί σας φοβίζει να βγαίνει με 51%;», είπε, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι θέλει μια αυτοδιοίκηση που θα κάνει μόνο αναπαραγωγή των συστημάτων εξουσίας, «να επωάζει γαλάζια παιδιά και ρουσφέτι».

    Επιπλέον, αναφέρθηκε στη «νυχτερινή τροπολογία» για το Μάτι. «Είχατε δεσμευτεί για την ολοκλήρωση πολεοδομικού σχεδίου σε ένα χρόνο και φέρνετε τέταρτη φορά τροπολογία για την παράταση για το πυρόπληκτο Μάτι μέχρι τις 31 Μαΐου 2024», είπε, σχολιάζοντας πως αυτή δείχνει ότι η κυβέρνηση νοιάζεται μόνο για την επικοινωνία και όχι για την ουσία.

    Υποστήριξε ότι «η ελαστικοποίηση κάθε έννοιας “ καταληκτικής ημερομηνίας” εκθέτει όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος».

    Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων: «Από τη μία μεριά το “ δήθεν μεταρρυθμιστικό” του κ. Μητσοτάκη, που στην πραγματικότητα είναι νεοφιλελεύθερο πολιτικό σχέδιο που οδηγεί σε πολύ μεγάλη αποτυχία».

    Πρόσθεσε ότι τα βασικά συστατικά του είναι ο ατομικισμός, που οδηγεί και στην ατομική ευθύνη. «Παντού βρίσκετε μια δικαιολογία» είπε.

    Τόνισε ότι το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στις κοινωνικές δυνάμεις, στη συλλογικότητα, στην αυτοδιοίκηση, κατανοεί τις τεράστιες προκλήσεις του μέλλοντος και αναδεικνύει την ανάγκη και το ρόλο μιας ισχυρής Πολιτείας που προφανώς δεν θα έχει πυροσβέστες ή στρατιώτες στα ασθενοφόρα».

    Διαβάστε επίσης:

    Πυρκαγιές: Εκκενώνονται 9 περιοχές του Βόλου – Αναζωπυρώσεις στη Λαμία

    Πέτσας: Οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων «ξεπαγώνουν» με μεγαλύτερες αυξήσεις

    Βουλή: Παρέμβαση Κωνσταντοπούλου για αναφορές Χρυσοχοΐδη σε πυρκαγιές



    ΣΧΟΛΙΑ