• Πολιτική

    Εξελίξεις στην εισαγγελική έρευνα: Η Βουλή κρίνει την άρση της ασυλίας Πολάκη για το τηλεφώνημα στον Στουρνάρα

    Παύλος Πολάκης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ


    Στη Βουλή στέλνει ο εισαγγελέας τη δικογραφία Πολάκη για την περίφημη τηλεφωνική συνομιλία του με τον Γιάννη Στουρνάρα, το περιεχόμενο της οποίας είδε το φως της δημοσιότητας. Από την ψήφο της πλειοψηφίας θα κριθεί εάν θα αρθεί ή όχι η βουλευτική ασυλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, για το (ακόμα) κακούργημα της παράνομης καταγραφής τηλεφωνικής συνομιλίας (άρθρο 370Α παράγραφος 1 του Ποινικού Κώδικα).

    Με βάση τη μαρτυρική κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος («Ο κ.Πολάκης μου είχε πει «να ξέρεις ότι σε καταγράφω», έχει καταθέσει ο κ.Στουρνάρας) ο διενεργών την προκαταρκτική εξέταση εισαγγελέας Πρωτοδικών διαβιβάζει (μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και του υπουργείου Δικαιοσύνης) τη δικογραφία στη Βουλή ζητώντας, βάσει του άρθρου 62 του Συντάγματος, την άδεια της για περαιτέρω δικονομικές ενέργειες, όπως η άσκηση ποινικής δίωξης.

    Η διαβίβαση στη Βουλή γίνεται λόγω της βουλευτικής ιδιότητας του κ. Πολάκη και όχι βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών καθώς κρίθηκε πως εάν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ηχογράφησε παράνομα τον επικεφαλής της ΤτΕ, δεν το έκανε στο πλαίσιο της άσκησης των υπουργικών καθηκόντων του.

    Βάσει του νόμου, εντός τριμήνου (αφαιρείται ο χρόνος που η Βουλή είναι κλειστή) οι βουλευτές θα πρέπει να έχουν αποφασίσει εάν θα άρουν ή όχι την ασυλία του κ. Πολάκη, στέλνοντας τον στην τακτική Δικαιοσύνη, ενώπιον ποινικών ευθυνών.

    Δεν αποκλείεται, πάντως, μέχρι να κριθεί η ασυλία του Παύλου Πολάκη να έχει ήδη ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας. Βάσει του σχεδίου που ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η παράνομη ηχογράφηση τηλεφωνικής συνομιλίας από κακούργημα μετατρέπεται σε πλημμέλημα.

    Η κατάθεση Στουρνάρα

    Το αν ο Παύλος Πολάκης κατέγραψε παράνομα τον Γιάννη Στουρνάρα ερευνάται με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη.

    Στο πλαίσιο της έρευνας πρώτος (και μοναδικός μάρτυρας) κατέθεσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. “Να ξέρεις ότι σε καταγράφω”, είναι η φράση που φέρεται να κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας ότι του είπε ο Παύλος Πολάκης κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας τους που τελικά είδε το φως της δημοσιότητας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας του δήλωσε ότι κατέγραφε τη συνομιλία τους, χωρίς εκείνος να συναινέσει.

    Ο κ.Στουρνάρας φέρεται να επικαλέστηκε τα εξής περιστατικά για να καταδείξει ότι ο κ. Πολάκης διέπραξε τα κακουργήματα της παράνομης καταγραφής και της χρήσης της τηλεφωνικής τους συνομιλίας.

    • Ο ίδιος ο κ. Πολάκης του είπε ότι τον καταγράφει.
    • Ο κ.Πολάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ είπε ότι αυτός έδωσε τη συνομιλία τους σε ηλεκτρονική ιστοσελίδα.
    • Δεν θα μπορούσε από μνήμης να γίνει η μεταφορά της συνομιλίας με τέτοια πιστότητα.
    • Ο κ. Πολάκης ανακάλεσε ότι προέβη σε καταγραφή μόνο όταν έγινε γνωστό ότι η παράνομη καταγραφή είναι αξιόποινη πράξη.
    • Αν δεν ήθελε να τον καταγράψει μπορούσε να τον καλέσει στο τριψήφιο νούμερο που δεν υπάρχει δυνατότητα καταγραφής κι όχι σε συμβατικό τηλέφωνο.
    • Η καταγραφή της συνομιλίας δεν έγινε με δική του συναίνεση.

    Στο στόχαστρο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκονται και όσα ΜΜΕ αναπαρήγαγαν και αναδημοσίευσαν το περιεχόμενο της υποτιθέμενης παράνομα ηχογραφηθείσας συνομιλίας Πολάκη-Στουρνάρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στουρνάρας στον εισαγγελέα: Ο Πολάκης μου είπε ότι κατέγραφε τη συνομιλία μας και δεν συναίνεσα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Βούτσης αδειάζει τον Πολάκη: «Αδικεί τον εαυτό του»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιάννης Στουρνάρας: Αφήνω τον Πολάκη να κριθεί από το κοινό και την δικαιοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ