• Πολιτική

    Ευρωβουλή: ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ στήριξαν Μαδούρο, καταψηφίζοντας την αναγνώριση Γκουαϊδό

    • NewsRoom
    Κούλογλου


    Έμμεση στήριξη στον Νικολάς Μαδούρο παρείχαν για μια ακόμη φορά οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο. Την ίδια ώρα, να απέχουν  προτίμησαν οι ευρωβουλευτές της Χρυσής Αυγής.

    Η Ευρωβουλή αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασε «την αμέριστη υποστήριξή της προς το πρόγραμμά του». Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.

    Από τους Έλληνες ευρωβουλευτές υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινού προέδρου της Βενεζουέλας ψήφισαν στην Ευρωβουλή ο κ. Νότης Μαριάς από την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, ο κ. Κώστας Χρυσόγονος από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο κ Γιώργος Κύρτσος, η κυρία Μαρία Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο κ. Γιώργος Γραμματικάκης και ο κ. Μιλτιάδης Κύρκος από του Ευρωπαίους Σοσιαλιστές.

    Κατά της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ψήφισαν οι Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα από την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Κωνσταντίνος Παπαδάκης (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος, Σωτήρης Ζαριανόπουλος (ΚΚΕ) μη εγγεγραμμένος.

    Απείχαν οι κ. Γιώργος Επιτήδιος (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος, Λάμπρος Φουντούλης (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος και ο Ελευθέριος Συναδινός (Χρυσή Αυγή) μη εγγεγραμμένος.

    Η ειρωνική παρέμβαση του Στέλιου Κούλογλου

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Στέλιος Κούλογλου παρενέβη ζητώντας να υπάρξει ψήφισμα και κατά του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας, προσθέτοντας ειρωνικά πως υπάρχει και εκεί πετρέλαιο!

    Παπαδημούλης: Ζητάμε διάλογο και άμεσες εκλογές

    Σε σχόλιό του για το σημερινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφέρει μέσω Twitter:

    «Οι Ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Πράσινων και μέρος των Σοσιαλιστών αρνήθηκαν θετική ψήφο στο ψήφισμα του ΕΚ για τη Βενεζουέλα. Ζητούμε μεσολάβηση της ΕΕ για διάλογο και άμεσες εκλογές για δημοκρατική διέξοδο».

    Απαντώντας, τέλος, στο «γιατί» δεν ψήφισε ο ίδιος, ο κ. Παπαδημούλης κάνει γνωστό ότι «την ώρα της ψηφοφορίας ταξίδευα. Αύριο είμαι από το πρωί στις Σέρρες».

    ΚΚΕ: Κατάπτυστο το ψήφισμα

    Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, εξηγεί την στάση του να στηρίξει το καθεστώς του Μαδούρο, καταψηφίζοντας το «κατάπτυστο», όπως το αναφέρει, ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

    «Το ΚΚΕ καταγγέλλει το κατάπτυστο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Βενεζουέλα, που αποτελεί απροκάλυπτη ιμπεριαλιστική επέμβαση εναντίον του βενεζουελάνικου λαού. Το ψήφισμα, που από κοινού συνυπέγραψαν οι πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων και Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών, υπερψηφίστηκε από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, ενώ βρήκε υποστηρικτές ανάμεσα στους Πράσινους, η ηγεσία των οποίων τοποθετήθηκε με λευκό, όπως και η ναζιστική Χρυσή Αυγή. Με κάτι τέτοιους, σοσιαλδημοκράτες και πράσινους επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ να στήσει «προοδευτικά μέτωπα» ενάντια στην ακροδεξιά και τους φασίστες.

    Το ψήφισμα στηρίζει ανοιχτά το πραξικόπημα των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κυβερνήσεων, της ΕΕ και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, στη Βενεζουέλα. Αναγνωρίζει «πρόεδρο» τον Γκουαϊδό, την μαριονέτα των ιμπεριαλιστών και ζητάει την αναγνώρισή και στήριξή του από τα άλλα όργανα της ΕΕ και όλες τις αστικές κυβερνήσεις των κρατών μελών της. Το Ευρωκοινοβούλιο έχει αναλάβει -εδώ και πολύ καιρό- ρόλο σημαιοφόρου της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΕΕ – ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Συνιστά απύθμενο θράσος να εμφανίζεται σαν «υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» το Ευρωκοινοβούλιο, που πρωτοστατεί, σε ρόλο «λαγού», σε κάθε ιμπεριαλιστική επέμβαση ΕΕ – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ, στο αιματοκύλισμα των λαών, από τη Γιουγκοσλαβία, μέχρι το Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία.

    Το ΚΚΕ απαιτεί από την ελληνική κυβέρνηση να πάρει καθαρή θέση ότι αναγνωρίζει τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας, ότι απορρίπτει τους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλισμού.

    Ο λαός της Βενεζουέλας, όπως ο κάθε λαός, είναι ο μόνος που έχει το δικαίωμα και την ευθύνη να αποφασίζει για το δρόμο υπεράσπισης των συμφερόντων του και την εκλογή της ηγεσίας της χώρας του, χωρίς τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών.

    Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο βενεζουελάνικο λαό και τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας στην πάλη τους ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στην εξουσία των μονοπωλίων, για να απαλλαγεί ο λαός από την καπιταλιστική εκμετάλλευση και την κρίση, να ανοίξει τον δρόμο της ευημερίας του, παίρνοντας στα δικά του χέρια την οικονομία και την εξουσία».

    ΝΔ: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν προασπίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    Ανακοίνωση για την στάση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα στην πλειοψηφία των ευρωπαίων βουλευτών, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία:

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξαν σήμερα στην Ολομέλεια του Ε.Κ. το κοινό ψήφισμα των πολιτικών ομάδων (EPP, S&D, ECR, ALDE) αναγνωρίζοντας ως νόμιμο μεταβατικό Προέδρο της Βενεζουέλας τον Juan Guaido, Προέδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, και ζητώντας τη διενέργεια άμεσων, ελεύθερων, αξιόπιστων και διαφανών εκλογών στη χώρα.

    Ο λαός της Βενεζουέλας μαστίζεται σήμερα από πείνα και ανέχεια. Δοκιμάζεται σκληρά από τις αυταρχικές μεθοδεύσεις του καθεστώτος Μαδούρο που τον έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση.

    Όλη η Ευρώπη της Δημοκρατίας και της Αλληλεγγύης στέκεται δίπλα στο λαό της Βενεζουέλας.

    Θλιβερή εξαίρεση, οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισαν ή φρόντισαν να απουσιάζουν από την ψηφοφορία, ακολουθώντας τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα και τις επιλογές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην οποία ανήκουν.

    Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωνε ότι το καθεστώς Μαδούρο είναι «μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη».

    Οι θέσεις τους δεν προασπίζουν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσβάλλουν τη δημοκρατική ευαισθησία του ελληνικού λαού και καταδεικνύουν την πλήρη αδιαφορία για το δοκιμαζόμενο λαό της Βενεζουέλας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ανεύθυνη» χαρακτηρίζει η Ελλάδα πιθανή αναγνώριση του Γκουαϊδό από την ΕΕ ως προέδρου



    ΣΧΟΛΙΑ