• Πολιτική

    Έβο Μοράλες: Άσυλο από το Μεξικό ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας

    • NewsRoom

    Έβο Μοράλες


    Πολιτικό άσυλο από το Μεξικό ζήτησε ο παραιτηθείς πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ έκανε γνωστό ότι το αίτημα του Μοράλες έγινε δεκτό και ενημερώθηκε σχετικά ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών. Ζητήθηκε επίσης από το υπουργείο Εξωτερικών της Βολιβίας να εγγυηθεί την ασφαλή έξοδο του Μοράλες από τη χώρα.

    Την Κυριακή ο Εμπράρδ πρόσφερε άσυλο στον Έβο Μοράλες, κάνοντας γνωστό ότι η μεξικανική πρεσβεία στη Λα Πας έχει ήδη υποδεχθεί περίπου 20 κυβερνητικούς αξιωματούχους και κοινοβουλευτικούς.

    Νωρίτερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του, ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών ούτως ώστε «στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο».

    «Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί», είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο κοινοβούλιο. «Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε», πρόσθεσε.

    Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Όλοι όμως παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές.

    Ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.

    Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

    Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΑΚ αύριο για τις εξελίξεις στη Βολιβία

    Ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών θα συνεδριάσει εκτάκτως με θέμα την κατάσταση στη Βολιβία αύριο, Τρίτη στην Ουάσινγκτον, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, μετά την παραίτηση του Βολιβιανού προέδρου Έβο Μοράλες.

    Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 3 το απόγευμα (22.00 ώρα Ελλάδας). Την έκτακτη σύγκληση του ΟΑΚ ζήτησαν οι ΗΠΑ, η Βενεζουέλα, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Γουατεμάλα, το Περού και η Δομινικανή Δημοκρατία.

    Πανηγυρίζει ο Τραμπ

    Την ίδια ώρα o πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσεα ότι η παραίτηση του Έβο Μοράλες από τον προεδρικό θώκο της Βολιβίας διαφυλάσσει τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα και στέλνει ένα μήνυμα στα “παράνομα καθεστώτα” στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

    «Η παραίτηση χθες του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο», σημείωσε ο Τραμπ σε μια ανακοίνωση. «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον λαό της Βολιβίας που ζήτησε την ελευθερία και τις ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας που σεβάστηκαν τον όρκο τους να μην προστατεύουν μονάχα ένα πρόσωπο, αλλά το Σύνταγμα της Βολιβίας. Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ότι η δημοκρατία και η βούληση των πολιτών θα θριαμβεύουν πάντα».

    Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον καλεί όλες τις πλευρές στη Βολιβία να “κάνουν ένα βήμα πίσω”, να απέχουν από τη βία, να τηρήσουν το κράτος δικαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η παραίτηση Μοράλες είναι πραξικόπημα, τη θεωρούν ως έκφραση του λαού της Βολιβίας που έχει κουραστεί από την αδιαφορία της κυβέρνησης προς τη βούλησή του.

    Μολονότι οι ΗΠΑ εξέφρασαν ικανοποίηση για την παραίτηση του Μοράλες, η Βενεζουέλα και κάποιοι από τους συμμάχους της κατήγγειλαν ένα “πραξικόπημα” στη Βολιβία.

    Στο πλευρό του Έβο Μοράλες ο ΣΥΡΙΖΑ

    Θέση για τις εξελίξεις πήρε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τον Έβο Μοράλες και χαρακτηρίζοντας «πραξικόπημα» την παραίτηση του πρώην προέδρου της Βολιβίας.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει κατηγορηματικά το πραξικόπημα στη Βολιβία και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρόεδρο Έβο Μοράλες και στο λαό της Βολιβίας που αγωνίζεται για τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία των όπλων, η μόνη απάντηση θα πρέπει να είναι ο αγώνας για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα».

    Την «αλληλεγγύη και τον σεβασμό του στον Έβο Μοράλες και τον λαό της Βολιβίας απέναντι σε κάθε προσπάθεια να επιστρέψουν οι σκοτεινές μέρες των πραξικοπημάτων και της βίας», εκφράζει επίσης και ο Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο Twitter.

    «Να νικήσει η Δημοκρατία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ