• Πολιτική

    Ερντογάν: Ζητάει αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας με ΕΕ


    Σε νέες προκλητικές δηλώσεις εις βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε σε δημοσιογράφους μετά την επιστροφή τους από την Ρωσία ότι τα σύνορα που περνούν μέσα από την Τουρκία θα παραμείνουν ανοικτά για τους μετανάστες ενώ ζήτησε παράλληλα από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

    Ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από το ταξίδι του στη Μόσχα δήλωσε σε δημοσιογράφους της αποστολής ότι τα σύνορα με την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία και ανέφερε ότι η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει να κάνει με εξαναγκασμό των προσφύγων να φύγουν από την Τουρκία, αλλά αυτό είναι απόφαση των ίδιων.

    Πάντως, η ΕΕ μέσω κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών έστρεψε τα «βέλη» της κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας την κίνησή της να ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα στους μετανάστες αψηφώντας τη προσφυγική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016.

    Εκεχειρία στο Ιντλίμπ συμφώνησαν Πούτιν – Ερντογάν

    Στις συνομιλίες που είχαν στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν για κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρίας καθώς επίσης και για κοινές περιπολίες σε στρατηγικής σημασίας λεωφόρους που ελέγχονται επί του παρόντος από εξτρεμιστές.

    «Ο πρόεδρος ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική» αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

    Η Γερμανίδα καγκελάριος πάντως θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου αναμένεται στην κορυφή της ατζέντας, πέρα από τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, να βρίσκεται και η υφιστάμενη κατάσταση στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.



    ΣΧΟΛΙΑ