Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά περίπου 3.000 κάμερες αναμένεται να τοποθετηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στην Αττική, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης παραβάσεων του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη συνολική ψηφιακή ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος για την καταγραφή, διαχείριση και πληρωμή παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), όπως επίσης και την εγκατάσταση νέου δικτύου καμερών.

1

Σε ποιες λεωφορειακές γραμμές υπάρχουν κάμερες

Όπως είναι ήδη γνωστό από τις αρχές Ιουλίου έχουν τοποθετηθεί κάμερες σε δέκα λεωφορειακές γραμμές της ΟΣΥ, σε σημεία υψηλής κυκλοφορίας σε 8 δήμους στην Αττική (σ.σ. Αθηναίων, Αγίας Παρασκευής, Ραφήνας – Πικερμίου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Φιλοθέης – Ψυχικού, Αλίμου, Καλλιθέας).

Πιο συγκεκριμένα, κάμερες υπάρχουν στις εξής λεωφορειακές γραμμές:

Β5: Σταθμός Λαρίσης – Λεωφόρος Αλεξάνδρας – Αγία Παρασκευή
608: Γαλάτσι – Ακαδημία – Νεκροταφείο Ζωγράφου
550: Παλαιό Φάληρο – Κηφισιά
909: Αγ. Βασίλειος – Αγ. Σοφία – Κρατικό Νίκαιας
Α7: Στουρνάρη – Κηφισιά
831: Πειραιάς – Αιγάλεω
904: Πλατεία Καραϊσκάκη – Σταθμός Πειραιά – Φρεαττύδα
Ε14: Σύνταγμα – ΟΑΚΑ – Υπουργείο Παιδείας (Express)
035: Άνω Κυψέλη – Πετράλωνα – Ταύρος
227: Άνω Πετράλωνα – Άγ. Αρτέμιος

Σημειώνεται ότι οι κάμερες είναι συνδεδεμένες με το Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Οδική Ασφάλεια, από το οποίο θα διαπιστώνονται οι παραβάσεις από τους οδηγούς, όπως επίσης και τα φαινόμενα υποτροπής.

Τα κύρια σημεία της πρωτοβουλίας

Τα Κύρια σημεία της πρωτοβουλίας αποτελούνται από 5 βασικούς πυλώνες:

  1. την ίδρυση Ενιαίου Ηλεκτρονικού Συστήματος, το οποίο προβλέπει την ψηφιακή έκδοση πράξεων βεβαίωσης παράβασης, διασύνδεση με ΑΑΔΕ, Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕΠ), ΕΛ.ΑΣ. και τη δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μέσω βιντεοκλήσης και πληρωμής ηλεκτρονικά,
  2. την εγκατάσταση ενός δικτύου καμερών, που περιλαμβάνει
    α) 2.000 νέες κάμερες σε αστικά οδικά δίκτυα
    β) 500 κάμερες σε λεωφορεία Ο.Σ.Υ.
    γ) 388 κάμερες από την Περιφέρεια Αττικής
    Οι κάμερες, θα βρίσκονται σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας και θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα και θα καταγράφουν παραβάσεις όπως υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, μη χρήση ζώνης ή κράνους, χρήση κινητού κατά την οδήγηση και παραβίαση διαβάσεων πεζών. Η έναρξη της λειτουργίας των καμερών αναμένεται για τις αρχές του 2026, ενώ θα τεθούν σε πλήρη διασύνδεση εντός του ίδιου έτους.
  3. τη διασύνδεση με κάμερες ταχύτητας της Αττικής Οδού και του ΟΑΣΑ
  4. τη σύσταση Εθνικού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τα μέτρα που εφαρμόζονται μέσω στατιστικής ανάλυσης και
  5. την ίδρυση Φορέα διαχείρισης του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και πιο συγκεκριμένα του Επιχειρησιακού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο με έσοδα από τα πρόστιμα θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί δράσεις ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας.

Το έργο αυτό έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και διαφανούς υποδομής για την πρόληψη και αντιμετώπιση παραβάσεων του ΚΟΚ, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα και στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Επιπλέον, το σύστημα θα σέβεται πλήρως τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και θα έχει ως στόχο την πρόληψη, την αποτελεσματική καταγραφή και τη δίκαιη αντιμετώπιση των παραβάσεων με σεβασμό στον πολίτη και τη νομιμότητα.

Διαβάστε επίσης:
Β.Χαλκιάς (Νέα Αττική Οδός): Πολιτική απόφαση το ζήτημα της λύσης του κυκλοφοριακού στην Αθήνα

Αυτές είναι οι έξυπνες κάμερες στα λεωφορεία που καταγράφουν την κίνηση στις λεωφορειολωρίδες (φωτογραφίες)

Σιδηρόδρομος: Από τις αλλεπάλληλες ακινητοποιήσεις αμαξοστοιχιών και τις βλάβες, στις ράγες του εκσυγχρονισμού