• Πολιτική

    Είναι καραντίνα, όχι διακοπές: Οι ουρές στα διόδια και η απόβαση στα νησιά φέρνουν πιο κοντά το lockdown

    • Νένα Σώκου


    Όλο και πιο κοντά στο lockdown βρίσκεται η χώρα, καθώς οι εικόνες από τα λιμάνια και τους αυτοκινητοδρόμους δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών δεν έχει κατανοήσει την αναγκαιότητα της καμπάνιας #μένουμεσπίτι, παρά τις εκκλήσεις της Πολιτείας και τις μαρτυρίες ανθρώπων από χώρες που σπαράσσονται από τον κορονοϊό, όπως η γειτονική Ιταλία.

    Την ίδια ώρα κι ενώ παρατηρείται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημίας, η μία μετά την άλλη οι χώρες επιβάλλουν αυστηρότατους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

    Στο ίδιο μοτίβο, ενώ ακόμη η κατάσταση στην ελληνική επικράτεια δείχνει να μην είναι τόσο δραματική όσο σε άλλες χώρες, αναμένεται να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση.

    Ήδη με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, με τα πλοία της ακτοπλοΐας θα μπορούν να ταξιδεύουν προς και από τα νησιά μόνο οι μόνιμοι κάτοικοί τους. Αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί, αλλά και οι εξαιρέσεις.

    Δήμαρχοι νησιών απευθύνουν έκκληση εδώ και μέρες να σταματήσει η «απόβαση», που θυμίζει μέρες Αυγούστου, αφενός επειδή οι επισκέπτες δεν θα μπορούν να έχουν σωστή περίθαλψη εάν ασθενήσουν στο νησί, αφετέρου επειδή εκθέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των νησιωτών, που σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας.

    Ίδια εικόνα συνωστισμού εκτός από τα λιμάνια παρατηρήθηκε και στο οδικό δίκτυο με μεγάλες ουρές αυτοκινήτων στα διόδια της Ελευσίνας, παρά τις επανειλημμένες συστάσεις των ειδικών «Μην φεύγετε».

    Όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στον χάρτη της Google, στην Ολυμπία Οδό, στο ύψος των διοδίων της Ελευσίνας, ώρα 14:55, μεσημέρι Παρασκευής, είχε προκληθεί κίνηση από αυτοκίνητα με πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη.

    Αλλά και από τις πόλεις τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν εικόνες πολιτών να βγαίνουν για τα ψώνια τους χωρίς να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης.

    Το ίδιο μήνυμα για παραμονή στο σπίτι επανέλαβε σήμερα και ο υπουργός Υγείας ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν υπευθυνότητα: «Είμαστε στο τέλος μιας κρίσιμης εβδομάδας. Τα νοσοκομεία μας ενισχύονται καθημερινά με νέες κλίνες, με προσωπικό, νοσηλευτές και γιατρούς. Θέλω να ευχαριστήσω ξανά το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, τα παραϊατρικό προσωπικό, τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Τους είμαστε ευγνώμονες.

    » Τώρα πρέπει να επιδείξουμε φιλότιμο, ανθρωπιά και να καταλάβουμε ότι δε μπορούμε να μετακινούμαστε στα νησιά, δε μπορούμε να μετακινούμαστε στα εξοχικά μας. Πρέπει να μείνουμε σπίτι μας. Είναι η ώρα της ευθύνης για όλους μας».

    Εξάλλου, χθες στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν άφησε κανένα περιθώριο για παρερμηνεία: «Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» είπε. Λέξη-κλειδί στην δήλωση το «σχεδόν». Που σημαίνει ότι αυτό που απομένει είναι το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων (lock down).

    Και συνέχισε: «Από όλους εμάς και την συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

    Μάλλον δεν έμειναν και πολλά περιθώρια…



    ΣΧΟΛΙΑ