• Πολιτική

    Κορονοϊός: «Πόλεμος» ύψους 10 δισ. ευρώ – Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο που θα κρίνει το lockdown

    • Νένα Σώκου

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αναθεώρηση του προϋπολογισμού και μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, στο τρίτο μήνυμα που απηύθυνε προς τους πολίτες, καθιστώντας σαφές ότι η Πολιτεία θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να προστατέψει την δημόσια υγεία, χωρίς να φείδεται πόρων στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.

    Συγκεκριμένα, είπε ότι εκτός των 2 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκαν χθες, προστίθενται άλλα 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό, συν το 1,8 δισ. από την ΕΕ και άλλα 3 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

    Συνολικά, δηλαδή, ρίχνονται στην μάχη για την κάλυψη των αναγκών 10 δισ. ευρώ.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον ομάδες δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ που αφορά το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, οι οποίες είναι:

    -Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Ταυτόχρονα το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτών. Άγνωστο παραμένει πως θα διασφαλιστεί η πλήρης καταβολή των μισθών των εργαζομένων για το δίμηνο Μαρτίου και Απριλίου.

    -Όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι της χώρας για τους οποίους θα ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής εισφορών.

    -Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και 18 Μαρτίου.

    -Όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους και μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης οι επιχειρήσεις των οποίων έκλεισαν λόγω υποχρεωτικής αναστολής.

    Θολό παραμένει, ωστόσο, πότε θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα, καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, ναι μεν διασφαλίζεται η καταβολή του, αλλά «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία».

    Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Αργυρώς Μαυρούλη

    Εξειδικεύοντας αναφορά του στο προηγούμενο μήνυμα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

    Το κρίσιμο Σαββατοκύριακο

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού περιείχε και μια τελευταία προειδοποίηση προς τους πολίτες για το ύστατο μέτρο στην μάχη κατά του κορονοϊού.

    «Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί» είπε. Λέξη-κλειδί στην δήλωση το «σχεδόν». Που σημαίνει ότι μετά και το κλείσιμο των ξενοδοχείων, αυτό που απομένει είναι το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων (lock down).

    Το στοίχημα για το εάν θα ληφθεί το ύστατο αυτό μέτρο θα παιχτεί το Σαββατοκύριακο, 21 και 22 Μαρτίου. Αν οι πολίτες επιδείξουν συμμόρφωση και δεν επαναληφθούν οι εικόνες συνωστισμού του περασμένου Σαββατοκύριακου, τότε το μέτρο μπορεί να αποφευχθεί.

    «Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε. Μένουμε σπίτι» είπε ο πρωθυπουργός προτείνοντας διεξόδους για ψυχαγωγία: «Διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες, επικοινωνούμε με τους δικούς μας, αυτούς που αγαπάμε. Πάμε για έναν περίπατο ή για τρέξιμο μόνοι. Και σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε τις συναθροίσεις».

    Ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανέναν περιθώριο παρερμηνείας: «Από όλους εμάς και την συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμη πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

    «Απόβαση» στα νησιά

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε και έκκληση να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των νησιωτών, όπου οι υποδομές σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση τέτοιων έκτακτων αναγκών. Αναφερόμενους σε όσους νομίζουν ότι θα είναι ασφαλέστεροι αν καταφύγουν σε ένα νησί τις ημέρες της καραντίνας, είπε:

    «Ο ιός δεν γνωρίζει αποστάσεις. Όσο πιο μικρό είναι ένα νησί, όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του, αν αρρωστήσει εκεί».

    Σε σχετικές εκκλήσεις προχωρούν αρκετοί δήμαρχοι μικρών νησιών που βλέπουν τα πλοία να φτάνουν στα λιμάνια φορτωμένα με κόσμο, σε βαθμό που να θυμίζει ημέρες Αυγούστου.  Υπογραμμίζουν ότι τα νησιά τους δεν έχουν υποδομές, ούτε και ιατρικό προσωπικό για να αντιμετωπίσει ένα ξέσπασμα, ενώ υπενθυμίζουν ότι η πλειονότητα των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, που ανήκουν δηλαδή στις ευπαθείς ομάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ