• Πολιτική

    Επίθεση Ερντογάν στη Δύση μέσα από την Αγία Σοφία: «Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία, όπως αυτό εδώ!» (video)

    • NewsRoom


    Την βαθιά ισλαμιστική του ιδεολογία και τις νεοοθωμανικές του απόψεις κατάφερε για μια ακόμα φορά να αναδείξει σε ομιλία του ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν. Μιλώντας μέσα από την Αγία Σοφία, κατά τα εγκαίνια έκθεσης της Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επιτέθηκε τόσο στη Δύση όσο και σε αυτούς που έχουν δυτική νοοτροπία, αφήνοντας καρφιά μέχρι και για τον Κεμάλ Ατατούρκ.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Πρόεδρος της Τουρκίας υποστήριξε ότι «κατέστρεψαν τον πολιτισμό μας, περισσότερο από τη Δύση, εκείνοι που έχουν τη δυτική νοοτροπία». Μάλιστα, κατηγόρησε όλους όσους «μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε μουσεία. Όπως αυτός ο χώρος! Μετέτρεψαν τα τζαμιά μας σε στάβλους».

    «Δυστυχώς αυτοί που έχουν νοοτροπία πιο Βυζαντινή από το Βυζάντιο και πιο δυτική από τη Δύση, αλλά αμφισβητούν σε κάθε περίπτωση τις αξίες του λαού, δυστυχώς δεν γνωρίζουν ότι την αξία της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Υπενθυμίζεται πως ο ναός και σύμβολο του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, το οποίο μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 λειτούργησε ως τέμενος, μετατράπηκε σε μουσείο τo 1934 από τον Μουσταφά Κεμάλ, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της Τουρκίας.

    Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που συνοδευόταν από τη σύζυγό του, έκοψε την κορδέλα των εγκαινίων, φροντίζοντας να χαιρετήσει το πλήθος με τη «ραμπία», τον επίσημο χαιρετισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων, τον οποίο έχει υιοθετήσει.

    https://www.youtube.com/watch?v=4i9shT5dwAo



    ΣΧΟΛΙΑ