• First Top Stories

    Επίλογος στην τραγωδία της Egyptair: Βρήκαν συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη

    • NewsRoom


    Συντρίμμια και ανθρώπινα μέλη βρέθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, σε απόσταση 5 μιλίων από το σημείο που χάθηκε το στίγμα του μοιραίου Airbus της Egyptair τα ξημερώματα της Πέμπτης.

    stigmaegyptairΣχεδόν 36 ώρες μετά την εξαφάνιση της πτήσης MS804 των αιγυπτιακών αερογραμμών, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν συντρίμμια του Airbus A320 στη θάλασσα 290 χλμ. βόρεια της Αλεξάνδρειας. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή τηλεόραση, μέσα των αιγυπτιακών δυνάμεων βρήκαν εκτός από συντρίμμια και προσωπικά αντικείμενα των επιβατών. Τον εντοπισμό τμημάτων του αεροσκάφους επιβεβαίωσε και η ίδια η EgyptAir.

    Κι ενώ το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας προβάλλει ως το πιθανότερο για τη συντριβή του Airbus, Αμερικανοί αξιωματούχοι ανατρέπουν τα δεδομένα, λέγοντας ότι σύμφωνα με την εξέταση εικόνων από δορυφόρους δεν σημειώθηκε έκρηξη στον αέρα.

    Η ευρωπαϊκή πλευρά αφήνει όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, ενώ σε Ουάσιγκτον και Μόσχα πιθανολογούν ότι πρόκειται για τρομοκρατική πράξη, άποψη την οποία δείχνει να συμμερίζεται και ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας.

    Τα στοιχεία που οδηγούν στο σενάριο της τρομοκρατίας είναι το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του συμβάντος επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ότι ο κυβερνήτης δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου και ότι το αεροσκάφος πήρε απότομες στροφές πριν εξαφανιστεί από τα ραντάρ, γεγονός που αποδίδεται είτε σε σοβαρή βλάβη στο σύστημα πλοήγησης ή σε δόλο.

    Όπως εκτιμούν αναλυτές, ίσως κάποιος πέρασε κρυφά έναν εκρηκτικό μηχανισμό μέσα στο Airbus. Στο ενδεχόμενο τρομοκρατίας εστιάζουν και οι αρμόδιοι στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, από όπου είχε απογειωθεί το αεροσκάφος.

    Οι αρχές ανησυχούν για πιθανό κενό ασφαλείας μολονότι τα μέτρα είχαν ενισχυθεί δραστικά μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα του περασμένου Νοεμβρίου στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Τις απαντήσεις για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος αναμένεται να δώσουν τα μαύρα κουτιά, στον εντοπισμό των οποίων έχουν εστιάσει οι αιγυπτιακές αρχές μετά και την ανεύρεση συντριμμιών του αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Αλεξάνδρειας.



    ΣΧΟΛΙΑ