• Πολιτική

    Επανέρχονται τα σενάρια για ανασχηματισμό – Όλο το παρασκήνιο

    • Γαβριήλ Σερέτης
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σενάρια ανασχηματισμού βλέπουν και πάλι το φως της δημοσιότητας με τις πληροφορίες που διακινούν συγκεκριμένοι κύκλοι ακόμα και εντός του κυβερνώντος κόμματος, να κάνουν λόγο για επίσπευση των πρωθυπουργικών αποφάσεων με τις σχετικές ανακοινώσεις να πραγματοποιούνται είτε πριν από τις διακοπές του Αυγούστου και σε κάθε περίπτωση πριν ή περί την Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

    Μάλιστα, τα σχετικά σενάρια προσδίδουν στον επικείμενο ανασχηματισμό και δομικά χαρακτηριστικά, καθώς, εφόσον οι εν λόγω πληροφορίες επιβεβαιωθούν, ο Πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δημιουργήσει τουλάχιστον τρία νέα Υπουργεία, προχωρώντας ταυτόχρονα σε σημαντικές αλλαγές προσώπων, που είτε έμειναν πίσω στην βαθμολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προώθηση του κυβερνητικού έργου, είτε θα αποτελέσουν τις «Ιφιγένειες» προκειμένου να εισέλθουν στην Κυβέρνηση νέα πρόσωπα, κυρίως από εκλογικές περιφέρειες, οι οποίες αφενός δεν εκπροσωπούνται στο σημερινό σχήμα, αφετέρου συμπεριλαμβάνονται στις «προβληματικές» περιοχές για τα ποσοστά της ΝΔ.

    Οι ίδιες πληροφορίες, που έρχονται να ενισχύσουν προηγούμενα δημοσιεύματα του «mononews», υπογραμμίζουν πως τα υπό ίδρυση Υπουργεία, πέρα από τα συγκεκριμένα κυβερνητικά κενά που έρχονται να καλύψουν, θα σηματοδοτήσουν έντονα και το μήνυμα Μητσοτάκη για ένα πιο κοινωνικό και λειτουργικό Κράτος, αποδομώντας με τον τρόπο αυτό έτι περαιτέρω, το αυτοαποκαλούμενο «μονοπώλιο κοινωνικής ευαισθησίας» του ΣΥΡΙΖΑ και ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα τον «προοδευτισμό του 21ου αιώνα» που, όπως όλα δείχνουν, θα αποτελέσουν και δύο βασικούς πυλώνες της στρατηγικής Μητσοτάκη στο δρόμο προς την ανανέωση της λαϊκής εντολής.

    Σύμφωνα με αυτές τις εισηγήσεις αυτές, και εν όψει του κατά τα φαινόμενα δυσκολότερου χειμώνα εδώ και δεκαετίες, πρέπει να ενισχυθεί το μήνυμα «δίπλα στον πολίτη», την οικογένεια και κυρίως τους νέους, που ταλανίζονται από την ενεργειακή κρίση και την παρελκόμενη ακρίβεια, σε όλα τα επίπεδα, ακόμα και στο μείζον θέμα της εξεύρεσης στέγης. Και η ενίσχυση αυτή δεν μπορεί να εξαντληθεί σε μέτρα στήριξης, όπως αυτά που εδώ και μήνες υλοποιεί η Κυβέρνηση και θα συνεχιστούν καθ όλο το προσεχές διάστημα.

    Πέρα από τη δημιουργία νέων Υπουργείων για την οικογένεια, την ακρίβεια, το ψηφιακό κράτος και την λειτουργικότερη επιτάχυνση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται από αυτή την σχολή σκέψης, σημαντικές αλλαγές πρέπει να αναμένονται και σε κρίσιμα Υπουργεία, όπως το Παιδείας, το Ενέργειας, το Εσωτερικών, το Ναυτιλίας και το Δικαιοσύνης, με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να έχει αναγνωρίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται και να αποκαλεί την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης μέρας.

    Ερωτηματικό παραμένει το τι θα αποφασίσει ο Πρωθυπουργός για την πολιτική ηγεσία του Ανάπτυξης και, στην περίπτωση που τελικώς υπάρξουν αλλαγές και σε αυτά τα επίπεδα, τι «καραμπόλες» θα ακολουθήσουν. Όπως και το αν οι θέσεις που θα δημιουργηθούν ή θα χρειαστεί να καλυφθούν από νέα πρόσωπα, θα στελεχωθούν και από βουλευτές ή και εξωκοινοβουλευτικούς από τον ευρύτερο χώρο της λεγόμενης κεντροδεξιάς, σηματοδοτώντας την ενίσχυση των μηνυμάτων Μητσοτάκη προς το Κέντρο, το οποίο, σύμφωνα και με τα δημοσκοπικά δεδομένα, θα αποτελέσει τον «κρίσιμο κρίκο» της επόμενης κάλπης.

    Πάντως, σύμφωνα με άλλους συνομιλητές του Πρωθυπουργού, δεν είναι στις άμεσες προθέσεις του κ. Μητσοτάκη ούτε ένας ανασχηματισμός, ούτε ακόμα περισσότερο, η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κι αυτό γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα «θόλωνε» το μήνυμα περί σταθερότητας και επιτυχημένης κυβερνητικής πορείας που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, πριν και μετά το «φρένο» που ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ έβαλε κατ επανάληψη, στα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

    Μάλιστα, όπως οι ίδιοι τονίζουν, αυτό που προέχει είναι η επιτάχυνση του νομοθετικού έργου και των μεταρρυθμίσεων, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι οι όποιες αλλαγές στο σχήμα της Κυβέρνησης, παρά την συμβολική ή μεσοπρόθεσμη «ορμή», άμεσα, θα επέφεραν καθυστερήσεις και μάλιστα σημαντικές, καθώς όλοι οι νεοεισερχόμενοι θα χρειάζονταν ένα εύλογο χρονικό διάστημα προκειμένου να ενημερωθούν. Πέρα από τις δυσαρέσκειες και τη γκρίνια που εξ ορισμού δημιουργείται σε ανάλογες περιπτώσεις από όλους όσοι έμειναν εκτός κυβερνητικού νυμφώνος.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης: Ενωμένοι απέναντι στις επιθέσεις της κλιματικής κρίσης

    Παύλος Μαρινάκης στο mononews: Το δίλημμα των εκλογών είναι πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αλήθεια ή ψέματα, έργα ή μακέτες, μειώσεις ή αυξήσεις φόρων



    ΣΧΟΛΙΑ