• Πολιτική

    Ελληνοτουρκικά: Τετ-α-τετ των συμβούλων Μητσοτάκη και Ερντογάν με τη συμμετοχή της Γερμανίας

    • NewsRoom


    Τριμερής συνάντηση Τουρκίας, Ελλάδας και Γερμανίας πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, στις Βρυξέλλες για την «αναζωογόνηση» των επικοινωνιακών καναλιών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

    Στη συνάντηση, την οποία επιβεβαιωσε και το Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταδίδει ο Alpha, συμμετείχαν ο εκπρόσωπος και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, η κ.Άννα Μαρία Μπούρα, διπλωματική σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Η συνάντηση έγινε στα γραφεία της γερμανικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, με την παρουσία του συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας, Γενς Πλότνερ.

    Στόχος της συνάντησης είναι να κρατηθούν «ανοιχτοί» οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αφού οι εντάσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο καιρό, με τους Τούρκους αξιωματούχους και τον ίδιο τον κ.Ερντογάν να απειλούν την Ελλάδα ότι «θα έρθουν νύχτα».

    Τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Σκοπίων

    Την ίδια ώρα, η Αθήνα προσπαθεί να προσεταιριστεί τους Σκοπιανούς απομακρύνοντάς τους από την αγκαλιά της τουρκικής κυβέρνησης. Στην επίσκεψη του αλβανόφωνου υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας συζήτησε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης με την Αίγυπτο. Και μόνο η υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Σκοπίων, Ελλάδας και Αιγύπτου θα δημιουργήσει ένα διαφορετικό κλίμα για τις συμμαχικές σχέσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης: Χριστούγεννα στο βουνό για αποφάσεις – Για πρώτη φορά δεν μίλησε για το χρόνο των εκλογών – Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα



    ΣΧΟΛΙΑ