• Πολιτική

    Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός

    • NewsRoom
    Σπύρος Πνευματικός

    Σπύρος Πνευματικός


    Εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ τέθηκε ο Σπύρος Πνευματικός, μετά τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

    Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη διαγράφεται από τα ψηφοδέλτιά της στην Εύβοια τον μέχρι πρότινος υποψήφιο βουλευτή, Σπύρο Πνευματικό ως αποτέλεσμα των χθεσινών του δηλώσεων, αλλά και του σάλου που ακολούθησε.

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην Αιδηψό ανακοίνωσε ότι ο Σπύρος Πνευματικός τίθεται εκτός εκλογικού αγώνα και ότι θα παραιτηθεί και θα παραδωσει την έδρα του αν εκλεγεί. «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

    Προτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώσει την διαγραφή του Σπύρου Πνευματικού, ο ίδιος με δήλωσή του στο Facebook απολογήθηκε εκ νέου και έκανε γνωστή την παραίτησή του.

    Συγκεκριμένα αναφέρει: «Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

    Διευκρινίζεται ότι το όνομά του δεν μπορεί να διαγραφεί από τα ψηφοδέλτια καθώς έχουν εγκριθεί από τον Άρειο Πάγο και δεν μπορούν να αλλάξουν τώρα.

    Όσα είπε ο Σπύρος Πνευματικός

    Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Ορθοπεδικής στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Κλινικής στο νοσοκομείο ΚΑΤ, καθώς και καθηγητής Ορθοπεδικής στο Baylor College of Medicine στις ΗΠΑ, περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο, το να ξοδεύονται λεφτά για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα».

    «Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε “δεν γίνεται αυτό για σας”… Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» υποστήριξε συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός.

    Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).

    «Αυτά τα πράγματα τα έχουν δει… Η Αμερική είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα. Ψάχνουν τα πάντα, ψάχνουν το κόστος των πράξεων, το cost benefit ratio σε μία πράξη κτλ. Όταν είχαμε πάει με τη γυναίκα μου στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στην Αμερική, η πρώτη συζήτηση που είχαμε ακούσει είναι πόσο ακριβό είναι το αμερικάνικο σύστημα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί όλοι φτάνανε στο νοσοκομείο, σε όποια κατάσταση κι αν ήταν και γινόντουσαν τα πάντα για όλους. Και με αυτό τον τρόπο ανακαλύψανε ότι μετά από λίγο καιρό δεν θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες σε κανέναν. Άρα, θα πρέπει να κάνουν μια σχετική επιλογή, το πόσο μπορούν να ξοδέψουν. Ακούγεται λίγο κυνικό, αλλά δεν είναι κυνικό, είναι ανθρώπινο» υπογράμμισε ακόμη, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αξιολόγησης ιατρικών πράξεων, οι οποίες θα μπορούσαν να μην γίνονται.

    Και σημείωσε: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση ορισμένων ανθρώπων. Υπάρχει ένα σημείο και μετά, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω. Θα μου πει κάποιος ότι ο καλός Θεός έχει αποφασίσει διαφορετικά. Μα, πράγματι, αλήθεια είναι αυτό το πράγμα, στο τέλος της ημέρας όμως τι θα γίνει;».

    Υπενθυμίζεται ότι μετά το σάλο που προκλήθηκε από τα λεγόμενά του ο Σπύρος Πνευματικός έκανε χθες μία ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, δηλώνοντας ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν.

    «Σήμερα το πρωί, είχα μία συζήτηση επιστημονικού καθαρά περιεχομένου στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πάνω στα θέματα της υγείας. Δυστυχώς, κάποια από τα λεγόμενά μου, δεδομένου και του περιορισμένου χρόνου που είχα να αναλύσω ένα τόσο δύσκολο θέμα, παρερμηνεύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν μεμονωμένες φράσεις από κάποιους που σκόπιμα θέλησαν να τα διαστρεβλώσουν. Ως δημόσιος λειτουργός της υγείας, όλα τα χρόνια της σταδιοδρομίας μου, έχω αποδείξει εμπράκτως την αγάπη μου προς τον ασθενή και την ξεκάθαρη και βαθιά πεποίθησή μου ότι η ανθρώπινη ζωή είναι ιερή και αποτελεί απόλυτη αξία. Με αυτό τον γνώμονα κινήθηκα πάντα κι αυτό αποτελεί απαράβατη αρχή για μένα και στην επιστημονική μου προσφορά, αλλά και στην πολιτική μου δραστηριότητα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά, αν κάποια από τα λεγόμενά μου άφησαν οποιοδήποτε περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρει χαρακτηριστικά, σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, ο κ. Πνευματικός.

    Οι αντιδράσεις

    Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του κ. Πνευματικού προκάλεσαν αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, το μέλος της Εκλογικής Επιτροπής, Αθηνά Λινού, σχολίασε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία».

    «Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε η κυρία Λινού.

    «Τα στελέχη της ΝΔ περιγράφουν χωρίς ντροπή τι σημαίνει βαρβαρότητα. Δεν μας αξίζει μια κοινωνία που θα βουλιάζει στον κανιβαλισμό, που θα βλέπει ακόμα και την ανθρώπινη ζωή με συναρτήσεις κόστους και στεγνά οικονομικά μεγέθη. Στο χέρι μας είναι να ανατρέψουμε αυτή την εικόνα» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο υποψήφιος βουλευτής Νάσος Ηλιόπουλος.

    Πλεύρης: Προσωπικές απόψεις, δεν απηχούν αυτές της ΝΔ

    «Η Ελλάδα και η κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε το μοντέλο της πλήρους πρόσβασης σε όλες τις θεραπείες για τους ασθενείς», τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΙ ο πρώην υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ερωτηθείς για την δήλωση του Σπύρου Πνευματικού.

    Ο κ. Πλεύρης έκανε λόγο παράλληλα για προσωπική ιατρική προσέγγιση του κ. Πνευματικού.

    Επισήμανε ότι πραγματική κοινωνική πολιτική είναι ότι αυτή την στιγμή σε 80 ογκολογικούς ασθενείς πηγαίνουν κλιμάκια γιατρών στο σπίτι τους.

    Παύλος Μαρινάκης: Ήταν απαράδεκτη η δήλωση, η ζωή δεν μπαίνει στο ζύγι

    «Ήταν μια απαράδεκτη δήλωση. Υπήρξε άμεσα επικοινωνία μαζί του, το αντιλήφθηκε και εκείνος και ανασκεύασε άμεσα, ασχέτως αν έκανε μια ιατρική ανάλυση. Αυτή η δήλωση, όμως, δεν στέκει. Συμβαίνει το εντελώς αντίθετο και θα συνεχίσει να συμβαίνει. Η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει στο ‘ζύγι’ και οφείλουν άπαντες να την προστατεύουν και να δίνουν μάχες μέχρι τελευταία στιγμή. Δεν ζυγίζεται, δεν μπαίνει σε καμία συζήτηση και, μάλιστα, αυτή είναι η πολιτική που ακολούθησε η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση, η πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί κάθε Κυβέρνηση και θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές, ενισχύοντας το ΕΣΥ, έχοντας οι ασθενείς καλύτερη πρόσβαση σε νέες θεραπείες, σε 1.000 νέες θεραπείες τα τελευταία τρία χρόνια, έχουμε αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία από 3,8 σε 5,2 δισ., έχουμε αύξηση του υγειονομικού προσωπικού, υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ, γιατί όλα πρέπει να καταλήγουν στον άνθρωπο και στην προστασία της ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο ραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης στον ΣΚΑΪ 100,3 σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Εύβοιας, Σπύρου Πνευματικού.

    Ο γραμματέας της ΝΔ πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πως ο Τομέας της Υγείας θα είναι απόλυτη προσωπική του προτεραιότητα. Άρα και αυτό το οποίο κάνουν κάθε μέρα με αυταπάρνηση οι γιατροί, οι νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά νοσοκομεία, σε όλες τις δομές υγείας, αλλά και αυτό το οποίο έκανε η ΝΔ ως Κυβέρνηση, είναι εντελώς αντίθετα με αυτό το οποίο είπε, σε μια αποστροφή -πράγματι-, ο κ. Πνευματικός, σε μια ιατρική ανάλυση. Δεν εξέφραζε απόψεις της Νέας Δημοκρατίας και είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Υπήρξε, όπως είπα, άμεση επέμβαση, ο ίδιος ανασκεύασε και ζήτησε συγγνώμη».

    Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης συμπλήρωσε: «Νομίζω μετά την αντίδραση που ο ίδιος είχε, ότι δηλαδή ούτε δικαιολογήθηκε, ούτε είπε πως εξέφρασε μια θέση της ΝΔ, είναι σαφές, άλλωστε, από την παράθεση των πολιτικών της Κυβέρνησης της ΝΔ, μετά από αυτή την ξεκάθαρη θέση την οποία έχουμε, νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε παρακάτω και φυσικά οφείλοντας όλοι όσοι έχουμε δημόσιο λόγο να είμαστε προσεκτικοί.

     Προσεκτικοί γιατί όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, στο σπίτι μας, ανάμεσα στους φίλους μας ανθρώπους που κουβαλάνε έναν πολύ δύσκολο σταυρό.

    Εμείς στην Νέα Δημοκρατία διαχρονικά και ασκώντας εξουσία και στο δημόσιο βίο, προστατεύουμε με πράξεις μέσα από τις πολιτικές την ανθρώπινη ζωή».

    Διαβάστε επίσης:

    Παναγιωτόπουλος: Φτάσαμε στα κόκκινα της έντασης το καλοκαίρι του 2020 – Τα Rafale άσος στο μανίκι της Ελλάδας

    ΠΑΣΟΚ για συνέντευξη Τσίπρα: Μας ήθελε βολικό συμπλήρωμα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ