• Πολιτική

    Παγκόσμιος συναγερμός: Εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν

    • NewsRoom


    Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει μετά τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν, είδηση που οδηγεί σε άνοδο και την τιμή του πετρελαίου.

    Σύμφωνα με ναυτιλιακές και εμπορικές πηγές, μετά τις εκρήξεις τα δεξαμενόπλοια εκκενώθηκαν και το πλήρωμά τους είναι σώο.

    Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο αμερικανικός πέμπτος στόλος, ο οποίος επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να πρόκειται για επίθεση.

    Επίθεση από τορπίλη;

    Σύμφωνα με την νορβηγική ναυτιλιακή εφημερίδα Tradewinds, που επικαλείται εταιρικές πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει, το ένα δεξαμενόπλοιο επλήγη από τορπίλη ανοιχτά της ακτής της Φουτζέιρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

    Οι εκρήξεις σημειώθηκαν στο δεξαμενόπλοιο Front Altair με σημαία Νήσων Μάρσαλ και το Kokuka Courageous με σημαία Παναμά.  Και τα δύο ανήκουν στην νορβηγική ναυτιλιακή εταιρεία Frontline, η οποία δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό.

    Προς το παρόν δεν υπάρχει επιβεβαίωση ούτε από τις αρχές του Ομάν ή των γειτονικών Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στα χωρικά ύδατα των οποίων επλήγησαν τέσσερα δεξαμενόπλοια τον περασμένο μήνα.

    Λίγο νωρίτερα, η Maritime Trade Operations, ο οποίος ανήκει στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό, σήμανε συναγερμό για το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν, κοντά στην ιρανική ακτή, χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

    «Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι εταίροι του διερευνούν το περιστατικό» σημείωσε.

    Το περιστατικό αναμένεται να πυροδοτήσει νέα ένταση στην περιοχή, όπου πριν από τέσσερις εβδομάδες σαουδαραβικά τάνκερ δέχθηκαν επίθεση, για την οποία οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν. Η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες.

    Σύμφωνα με πηγές από την εταιρεία του τάνκερ Kokuka Courageous, το οποίο έπλεε από την Σαουδική Αραβία στην Σιγκαπούρη, το πλοίο «επλήγη πιθανότατα από επίθεση».



    ΣΧΟΛΙΑ