• Business

    Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τις εκρήξεις σε δεξαμενόπλοια στο Ομάν

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε από το χαμηλό πέντε μηνών που είχε βρεθεί, μετά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σε δύο δεξαμενόπλοια στο Ομάν και τους φόβους ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Τα futures στη Νέα Υόρκη σημείωσαν άνοδο 3,9% μετά την ανακοίνωση της είδησης.

    Το τάνκερ Kokuka Courageous που έπλεε από τη Σαουδική Αραβία προς τη Σιγκαπούρη με φορτίο μεθανόλης «επλήγη πιθανότατα από επίθεση», επισήμανε, σε ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια εταιρεία του πλοίου.

    Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου είχε υποχωρήσει κατά 4% την Τετάρτη όταν η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα αποθέματα του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 2,2 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα.

    Το περιστατικό στον Κόλπο του Ομάν έρχεται μετά από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πετρελαιοφόρα κοντά στον Περσικό Κόλπο τον περασμένο μήνα και αυξάνει την πιθανότητα διακοπής των ακαθάριστων ροών αργού πετρελαίου. Αυτό μπορεί να δώσει μία “ανάσα” στις τιμές του εμπορεύματος, καθώς η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και η ρήξη στις σχέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από το ράλι που κατέγραψε από τις αρχές του έτους.

    Η προθεσμιακή τιμή του αμερικανικού αργού σημείωνε νωρίτερα άνοδο 2,5% και διαπραγματευόταν στα 52,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Τετάρτη είχε κλείσει χαμηλότερα κατά 2,13 δολάρια, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 31 Μαΐου.

    Τα συμβόλαια Αυγούστου του brent ενισχύονταν κατά 1,68 δολάρια ή σε ποσοστό 2,8% και διαπραγματεύονταν στα 61,65 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου. Νωρίτερα είχαν καταγράψει κέρδη μέχρι και 4,5%, ενώ την Τετάρτη έκλεισαν με πτώση 3,7%.

    Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2017 την εβδομάδα έως τις 7 Ιουνίου, σύμφωνα με την EIA. Επίσης, τα αποθέματα στο Cushing, το μεγαλύτερο αμερικανικό κέντρο αποθήκευσης, αυξήθηκαν κατά 2,1 εκατομμύρια βαρέλια, τη μεγαλύτερη αύξηση από τα μέσα Φεβρουαρίου.

    Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου διακόπηκαν, αφού οι Η.Π.Α. κατηγόρησαν τους ηγέτες της Κίνας ότι εμποδίζουν την επίτευξη μίας προσωρινής συμφωνίας. Ο Trump δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα ολοκληρώσει τη συμφωνία εκτός εάν η Κίνα δεχθεί τους όρους που διαπραγματεύθηκαν νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Μια μέρα πριν, απείλησε να αυξήσει του δασμούς αν ο Πρόεδρος Xi Jinping δεν συναντηθεί μαζί του στη σύνοδο της G20 αυτό το μήνα στην Ιαπωνία.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ