• Πολιτική

    Εκνευρίστηκε ο Τσίπρας με τις κατηγορίες Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

    • NewsRoom
    Αλέξης Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Τον έντονο εκνευρισμό του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την αρχική του τοποθέτηση στη Βουλή, περί της κοινής άποψης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία ότι η κυβέρνηση αντάλλαξε την περικοπές στις συντάξεις με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

    «Αν νομίζετε ότι είναι προϊόν συναλλαγής αυτή η τροπολογία σας καλώ, να άρετε την ψήφο σας», απάντησε οργισμένος ο πρωθυπουργός στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας κατά τη δευτερολογία του.

    «Δεν περίμενα να μιλήσετε με τον ίδιο καφενειακό λόγο που μιλεί ο κ. Γεωργιάδης και να εκστομίσετε ότι η κυβέρνηση ξεπούλησε τη Μακεδονία και αντάλλαξε τις συντάξεις. Είναι ντροπή. Και στο κάτω κάτω αφού αυτός ο νόμος είναι συναλλαγή γιατί τον ψηφίζετε; Δεν ντρέπεστε λίγο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. «Δεν είπαμε κανέναν μειοδότη όπως κάνατε εσείς εδώ. Ντροπή σας να μας ονομάζετε προδότες και μειοδότες. Είναι ντροπή σας», συνέχισε προδίδοντας τον έντονο εκνευρισμό του.

    Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την Συμφωνία που ο ίδιος υπέγραψε όσον αφορά τα περί παραχώρησης της Μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα και στην πλευρά των Σκοπίων και του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Όπως ανέφερε, εάν η ΠΓΔΜ δεν τηρήσει το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, τότε δεν θα προχωρήσει ούτε η Συμφωνία ούτε η ένταξη της χώρας στους Διεθνείς Οργανισμούς.

    «Έχουμε στείλει τα μηνύματα εκεί που πρέπει να δοθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Παράλληλα ο πρωθυπουργός έσπευσε για μια ακόμα φορά να κατηγορήσει όσους διαμαρτύρονται εναντίον της κυβέρνησης στους δρόμους ως ακροδεξιούς και φασίστες. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, χαρακτηρίζοντας ως φασίστες τους πολίτες που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν, όταν δέχθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους την επίθεση των ΜΑΤ.

    «Το καλοκαίρι μου λέγατε “δεν θα μπορείς να ανέβεις στην Θεσσαλονίκη” και ανέβηκα στην Θεσσαλονίκη. Οι άνθρωποι που διαφωνούν και έχουν ευαισθησίες έχουν καμία σχέση με αυτούς τους ακραίους; Η Θεσσαλονίκη είχε να δει αντισυγκεντρώσεις από τότε που ο Κοτζαμάνης σκότωσε τον Λαμπράκη. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας είναι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες. Την απάντησή τους θα την πάρετε τόσο στη μεθαυριανή εκδήλωση τόσο και στις κάλπες», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    Ο «αρχιερέας των fake news»

    Στη συνέχεια ωστόσο ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τα άλλα κατηγόρησε την ΝΔ για  χρησιμοποίησε ένα ψεύτικο δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού blog προκειμένου να κατηγορήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκης πως άνοιξε δήθεν θέμα μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

    «Εσείς κ. Μητσοτάκη πώς την αποκαλείτε τη γλώσσα αυτή; Χρησιμοποιείτε τον όρο που χρησιμοποιούν πάνω από 130 χώρες στον κόσμο; Ή μήπως καταφέρατε ποτέ να αποδεχθούν οι γείτονες ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία ελληνική κληρονομιά; Ζήτημα μειονότητας ανοίξατε εσείς κ. Μητσοτάκη με συνέντευξή σας στο Politico .
    Αν υπάρχει μια συμφωνία που να μας προστατεύει πλήρως από το να εγερθεί ζήτημα μειονοτικό στη χώρα μας είναι αυτή η Συμφωνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Η αναφορά αυτή του πρωθυπουργού έφερε την έντονη αντίδραση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ξεκίνησε τη δευτερολογία του απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό για την συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς όπως ανέφερε η φράση αυτή δεν αναφέρεται πουθενά στη συνέντευξη, αλλά του αποδόθηκε από φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα με την φράση «….φέρεται να δήλωσε ότι…».

    Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως αρχιερέα των fake news, ενώ έκανε λόγο για «άθλιο μηχανισμό που παράγει fake news στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

    Για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ επανέλαβε «εκεί που όλοι οι άλλοι είπαν όχι, εσείς είπατε ναι κ. Τσίπρα, εσείς εκχωρήσατε μακεδονική γλώσσα και εθνότητα και όχι ιθαγένεια. Αυτά υπογράψατε. Δεν σας κάνει εντύπωση ότι ο κ. Ζάεφ λέει ότι καταφέραμε και κερδίσαμε αυτά που οι προηγούμενοι δεν μας είχαν δώσει; Όταν μιλάτε για τις συγκεντρώσεις να είσαστε πιο προσεκτικός γιατί εσείς εκμεταλλευτήκατε το κύμα της οργής» Και προσέθεσε: «Το θέμα της ονομασίας και της γλώσσας δεν αφορά μόνο κάποιες ακραίες δυνάμεις. Εμείς από την αρχή καταδικάσαμε τον εθνικισμό και τον φασισμό και τη βία από όπου κι αν προέρχεται… Εσείς κυβερνάτε με τον κ. Καμμένο και ζητάτε τα ρέστα από εμάς; Έχετε βάλλει την κοινωνία απέναντι. Αν θέλετε κάνετε εκλογές πριν φέρετε τη συμφωνία στην Βουλή και εκεί θα πάρετε την απάντηση», ανέφερε για μια ακόμη φορά ο  κ. Μητσοτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ