• Πολιτική

    Εκνευρισμό στην κυβέρνηση προκαλεί η συνέντευξη Τύπου του Αδ. Γεωργιάδη σε λίγες ώρες

    Γεωργιάδης για ανατιμήσεις: Θα πάρουμε μέτρα αν χρειαστεί - Δεν χρειάζεται πανικός


    Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας πως ο αντιπρόεδρός της,  Άδωνις Γεωργιάδης, θα παραχωρήσει την Τρίτη συνέντευξη Τύπου παραθέτοντας αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

    Ο ίδιος ο κ. Γεωργιαδης είχε προχωρήσει στο παρελθόν σε καταγγελίες κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, αναφορικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις προς την εταιρεία φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 8 εκατ. ευρώ.

    Στην αυριανή συνέντευξη Τύπου αναφέρεται πως θα προχωρήσει σε νέες αποκαλύψεις, ωστόσο αναμένεται πως θα αναφερθεί και στην υπόθεση της Novartis, απαντώντας αναλυτικά στις κατηγορίες που του αποδίδονται από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.

    Η ανακοίνωση της έκτακτης συνέντευξης Τύπου του αντιπροέδρου της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο όπως συνηθίζει σε κάθε περίσταση το τελευταίο διάστημα, έστρεψε ξανά την προσοχή στην υπόθεση Novartis.

    Οι κύκλοι του Μαξίμου επιτέθηκαν κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ λέγοντας πως θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. «Μετά και τις σημερινές αποκαλύψεις για την κατά παραγγελία της Novartis νομοθέτηση από τον Άδ. Γεωργιάδη, εάν του είχε απομείνει ίχνος αξιοπρέπειας, θα έπρεπε να έχει ήδη υποβάλει την παραίτησή του», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Παράλληλα, έστρεψαν τα βέλη τους και κατά του Κυριάκου Μητσοτάκης, λέγοντας πως «με την πολυήμερη σιωπή του επιβεβαιώνει πως δεν είναι τίποτε άλλο παρά υποχείριο του αντιπροέδρου της ΝΔ».

    Οι κυβερνητικές πηγές αναφέρονταν στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο έκανε λόγο για «τρία ψέματα» του Άδ. Γεωργιάδη.

    Πιο συγκεκριμένα, το δημοσίευμα υποστήριζε πως ο κ. Γεωργιάδης ακολούθησε τις οδηγίες της εταιρείας, διατηρώντας το 2014 τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα 2,25 δισ. ευρώ, ποσό πάνω από το οποίο ζητούσε να παραμείνει και η εταιρεία. Όπως εξηγούν, ενώ το υπουργείο μείωσε τη δημόσια δαπάνη στα 2 δισ. ευρώ, υπήρξαν άλλα 180-200 εκατ. ευρώ που έδινε ο ΕΟΠΥΥ για τα ακριβά φάρμακα.

    Απάντηση σε αυτό έδωσε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του λογαριασμού του στο facebook: «Όσον αφορά στην δαπάνη, λένε ότι ναι μεν ο στόχος της Novartis ήταν για 184.000.000€ μηνιαίως το λιγότερο, δηλ. 2.208.000€, αλλά τους έδινα +200.000.000€ για τα ακριβά Φάρμακα μέσω ΕΟΠΥΥ, άρα ναι μεν αλλά. Μα τα 200.000.000 για τα ΦΥΚ από τον ΕΟΠΥΥ ήταν μέσα στον στόχο του Claw Back, όχι έξω από αυτόν! Τα Νοσοκομειακά δεν αύξαναν την Φαρμακευτική δαπάνη καθώς καλύπτονταν από τα έξοδα νοσηλείων του ΕΟΠΠΥ προς αυτά. Δηλ ο προϋπολογισμός ήταν ίδιος. Και αυτό ίσχυε και πριν και μετά από μένα, δεν άλλαξα κάτι εγώ σε αυτό. Άρα όταν μιλάει για στόχο η Novartis, δεν εννοεί αυτά».

    Παράλληλα, η ΕΦΣΥΝ κατηγόρησε τον Άδ. Γεωργιάδη πως ευνόησε την Novartis γιατί ενώ νομοθέτησε τη μείωση στα φάρμακα στο 50% του μ.ο. των τριών κατώτατων τιμών στην Ευρώπη, αντίθετα με όσα ζητούσε η Νovartis, η ρύθμιση αφορούσε μόνο όσα κυκλοφόρησαν μετά το 2012, ενώ αφέθηκαν απείραχτες οι τιμές των περισσότερων off patent και των γενοσήμων τους και πως έτσι, στο 95% των φαρμάκων δεν μειώθηκε η τιμή τους.

    Απαντώντας ο κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «μπερδεύουν τις εκτιμήσεις του ΣΦΦΕ, επισήμως κατατεθειμένες στο Υπουργείο και στον Ε.Ο.Φ για την επίπτωση των νέων φαρμάκων, που σημειωτέον την παρουσιάζουν μικρή, με τη νομοθέτηση μου για να πηγαίνουν τα off patent και κάτω από τον μέσο όρο των τριών χαμηλοτέρων. Όσον αφορά στα προ του 2012, δεν έχει να κάνει με τη Novartis, αλλά με αυτό που και ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε να μην καταρρεύσουν οι τιμές των γενοσήμων των ελληνικών εταιριών. Εκεί, στα προ του 2012, δεν έχει φάρμακα η Novartis, διότι αυτή ειδικεύεται στα νέα και όχι στα παλαιά».

    Τέλος αναφορικά με τα κανάλια διαδρομής των φαρμάκων υψηλού κόστους, όπου σύμφωνα με το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ ο νόμος Γεωργιάδη έδινε στην ευχέρεια της κάθε φαρμακοβιομηχανίας να επιλέξει τα φάρμακα που θα διατίθενται και στα ιδιωτικά φαρμακεία στην περίπτωση που δεν υπάρχει μητρώο (registry) ασθενών, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απάντησε πως πρόκειται για την πιο γελοία από τις τρεις κατηγορίες. «Η Novartis ήθελε να επιλέγουν οι εταιρίες σε ποιον θα πουλούσαν ή όχι. Αυτό δεν έγινε και αυτό έγραψα. Έπρεπε να πουλάνε σε όλους», ανέφερε.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δικαστές για Novartis: Γιατί απαξιώνονται τα στοιχεία της έρευνας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαξίμου προς ΝΔ: «Αν δεν είχαν καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα θα ήταν απλά γελοίοι»

     



    ΣΧΟΛΙΑ