• Πολιτική

    Έφτασε στο ΥΠΕΞ το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

    • NewsRoom
    Αυστηρή απάντηση σε Άγκυρα: Απαράδεκτες οι προκλήσεις και οι απειλές - Απορρίπτονται οι αβάσιμες αιτιάσεις


    Στο υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται εδώ και λίγη ώρα το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

    Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πώς περιήλθε σε ελληνικά χέρα η συμφωνία, ωστόσο τονίζεται ότι δεν έφτασε από λιβυκή πηγή, ως εκ τούτου δεν αλλάζει το τελεσίγραφο που έχει τεθεί στον πρεσβευτή της Λιβύης.

    Από το έγγραφο επιβεβαιώνεται ότι το περιεχόμενο του μνημονίου αντίκειται στις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η συνεργασία θα κινηθεί στη βάση της αρχής της ίσης κατανομής, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε πως με βάση την αρχή αυτή στα ελληνικά νησιά δεν θα πρέπει να δοθεί ΑΟΖ.

    Σήμερα η ψηφοφορία στην τουρκική Βουλή

    Σήμερα τίθεται προς ψήφιση στην τουρκική Βουλή η συμφωνία με την Λιβύη, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν από χθες είχε δηλώσει ότι η συμφωνία θα πάει άμεσα στο κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι είναι κίνηση ύψιστης σημασίας και πως πρέπει όλα τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο να στηρίξουν το μνημόνιο.

    Ανέφερε ότι με το μνημόνιο η Τουρκία άσκησε τα δικαιώματά της, που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, όπως ισχυρίστηκε, και πως το μνημόνιο σίγουρα δεν αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

    Επίσης, χθες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε την έναρξη ερευνών και γεωτρήσεων στις θαλάσσιες ζώνες νότια της Κρήτης, που οριοθέτησαν μονομερώς Τουρκία και Λιβύη.

    Ο χάρτης όπως δόθηκε στην τουρκική Βουλή:

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο THA, στον βασικό χάρτη εμφανίζεται με την επισήμανση Α-Β το ακριβές σημείο, όπου «συνορεύουν» στη θάλασσα Τουρκία και Λιβύη.



    ΣΧΟΛΙΑ