• Πολιτική

    Αυστηρό μήνυμα Ρωσίας σε Τουρκία και Λιβύη: Δείξτε πολιτική σύνεση – Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις για τον Σάρατζ

    • NewsRoom
    Σεργκέι Λαβρόφ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ


    Μήνυμα στην Άγκυρα και την Τρίπολη να επιδείξουν πολιτική σύνεση και να μην οξύνουν ακόμα περισσότερο τη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο, έστειλε η Ρωσία. «Ευελπιστούμε ότι τα μέρη που υπέγραψαν τα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική σύνεση και δεν θα προβούν σε βήματα τα οποία είναι ικανά να οξύνουν ακόμα περισσότερο την ούτως ή άλλως δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και συνολικά στη Μεσόγειο» ανέφερε συγκεκριμένα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

    Κληθείσα να σχολιάσει το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν η Τουρκία και η Λιβύη σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, η κ. Ζαχάροβα δήλωσε πως μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο προς το παρόν δεν ανακοινώνεται.

    Παράλληλα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει ειδική αναφορά στην εκτίμηση του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, ότι το έγγραφο μπορεί να ακυρώσει την προετοιμασία της διεθνούς συνάντησης για τη διευθέτηση του Λιβυκού ζητήματος στο Βερολίνο, που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους, σημειώνοντας ότι ανακύπτουν πολλά ζητήματα και άμεσα προς τον αλ Σάρατζ (επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης).

    Όσον αφορά το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα ασφάλειας, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως η εμφάνισή του έδωσε την αφορμή για ισχυρισμούς περί αποπειρών της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική της υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Τρίπολης, στην αντιπαράθεσή της με τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό του Χαφτάρ, όπως και μέσω της απροκάλυπτης παραβίασης του εμπάργκο όπλων.

    Αναλυτικά η δήλωση της Ρωσίας: 

    «Μια νομική αξιολόγηση αυτών των εγγράφων μπορεί να δοθεί μόνο αφού εξεταστεί το περιεχόμενό τους, το οποίο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ωστόσο, παρατηρήσαμε μια μάλλον οδυνηρή αντίδραση στην υπογραφή τους από πολλά μεσογειακά κράτη, κυρίως από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Παρά την επίσημη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι το Τουρκικο-Λιβυκό Μνημόνιο οριοθέτησης των ζωνών δεν θα έρχεται σε αντίθεση με τα διεθνή πρότυπα, η Αθήνα και η Λευκωσία κατηγόρησαν τα δύο κράτη ότι παραβιάζουν την UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας) και τα συμφέροντά τους.

    Όσον αφορά το μνημόνιο για την ασφάλεια, η εμφάνισή του έδωσε τη βάση για ισχυρισμούς για την προσπάθεια της Τουρκίας να νομιμοποιήσει τη στρατιωτική στήριξή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης στην αντιπαράθεση της με τον Εθνικό Στρατό της Χαφτάρ της Λιβύης, μεταξύ άλλων μέσω μιας ανοιχτής παραβίασης του εμπάργκο όπλων. Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρότεινε ότι το έγγραφο μπορεί να εμποδίσει τη διεθνή συνάντηση για το συμβιβασμό της Λιβύης στο Βερολίνο που έχει προγραμματιστεί στα τέλη του τρέχοντος έτους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές ερωτήσεις απευθείας στον Saraj.

    Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές στα προαναφερθέντα μνημόνια θα επιδείξουν πολιτική συνείδηση ​​και θα απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση στη Λιβύη και στη Μεσόγειο ως σύνολο».



    ΣΧΟΛΙΑ