• Πολιτική

    EE: Η Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών

    • NewsRoom


    Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία στέλνει η ΕΕ καθώς όπως αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, που θα υποστηρίξουν οι ηγέτες των κρατών-μελών, η Ένωση στηρίζει πλήρως τη θέση της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο αναφέρει ξεκάθαρα πως η συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Λιβύη για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες στη Μεσόγειο παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο.

    «Το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας (ΟΗΕ)», επισημαίνεται στο προσχέδιο που έχει ετοιμαστεί για τη διήμερη σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη.

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απόλυτα την αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», σημειώνεται στο προσχέδιο.

    Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης οριοθετεί γενικώς τις θαλάσσιες ζώνες μεταξύ των δύο πλευρών, χωρίς να συμπεριλαμβάνει τα ελληνικά νησιά κατά την οριοθέτηση στη βάση του τουρκικού ισχυρισμού ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ.



    ΣΧΟΛΙΑ