• Πολιτική

    Η ώρα των Βρυξελλών: Η Αθήνα κλιμακώνει τις κινήσεις της ενάντια στην τουρκική παραβατικότητα

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης


    Σήμερα αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, προσκεκλημένος του προέδρου του ελληνικού Kοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.

    Μέρα με την ημέρα η Αθήνα κλιμακώνει τις διπλωματικές κινήσεις της, με στόχο την καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Αύριο και μεθαύριο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα βρίσκεται στην Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες, όπου θα θέσει το θέμα μετ’ επιτάσεως ζητώντας από τους ομολόγους του να υπάρξει αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων. Ο  κ. Μητσοτάκης θα κάνει παρεμβάσεις στη διάρκεια του δείπνου της Πέμπτης και την Παρασκευή.

    Η Αθήνα επιδιώκει δύο σημεία: να χαρακτηρισθεί το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης παράνομο και να τονισθεί ότι δεν μπορεί να παράξει αποτελέσματα, καθώς και να υπάρξει στήριξη της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο από πλευράς της Ένωσης.

    Εξάλλου, χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημέρωσε για τις δύο επιστολές της Αθήνας προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και προς τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στα κείμενα διατυπώνεται με σαφήνεια η ελληνική θέση, βασισμένη στο Δίκαιο της Θάλασσας, από το οποίο απορρέει πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν μπορεί να παράξει νομικά αποτελέσματα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τους εκπροσώπους των κομμάτων για τις λεπτομέρειες του MoU, αλλά και για την συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο. Επίσης, παρουσίασε τις επόμενες κινήσεις της Αθήνας.

    Εξάλλου, χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, στο Μαξίμου, ενόψει του ταξιδιού του στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τις 6 έως τις 8 Ιανουαρίου.

    Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.

    Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Αμερικανό πρέσβη συζητήθηκε επίσης το περιεχόμενο των επιστολών που έστειλε η Ελλάδα στον ΓΓ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ τις ελληνικές θέσεις και ενέργειες απέναντι στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή μνημονίου με τη Λιβύη έχει χαρακτηριστεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    Μετά την συνάντηση η Τζ.Πάιατ έγραψε στο Twitter: «Εξαιρετική συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, προκειμένου να συζητήσουμε το ταξίδι του στις 7 Ιανουαρίου για να συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ένα σαφές μήνυμα για την αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον ως πυλώνα σταθερότητας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».



    ΣΧΟΛΙΑ