Πολιτική

Economist: Ο Τσίπρας πλέει σε καταιγίδα μετά τις «σκαφάτες» διακοπές

  • NewsRoom

Οι 2 φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στα social media


Εκτενή αναφορά στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα κάνει σε άρθρο του ο Economist, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πλέει σε καταιγίδα μετά τις διακοπές του με το σκάφος της εφοπλιστικής οικογένειας Παναγόπουλου, όπως και τις διακοπές του με τον «αψύ» Πολάκη.

Οι διακοπές του πρωθυπουργού στο κότερο μετά την καταστροφή με τους 102 νεκρούς στο Μάτι και οι διακοπές με τον Παύλο Πολάκη το Πάσχα, στην Κρήτη, συμβάλλουν στη διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα, λίγο πριν τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα αποτελέσουν μία… δοκιμαστική διαδικασία ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έπονται, σημειώνει σε άρθρο του ο Economist.

«Ο Τσίπρας πλέει μέσα στην καταιγίδα των social media στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά η οικονομική επιθεώρηση, τονίζοντας πόσο έχει αλλάξει το σκηνικό για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος προσπαθεί, όπως τονίζει, να κάνει την ανατροπή με δέσμη μέτρων και παροχών προς τους πολίτες.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για τα αριστερά του διαπιστευτήρια, καθώς πραγματοποιεί εκστρατεία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 26 Μαΐου, οι οποίες θεωρείται ευρέως ως δοκιμαστική περίοδος για τις γενικές εκλογές στην Ελλάδα, που αναμένονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Στις ομιλίες του, ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κρατήσει αποστάσεις από τη διεφθαρμένη ελίτ, την οποία κατηγορεί ότι βύθισε τη χώρα σε μία άνευ προηγουμένου κρίση» αναφέρει ο Economist.

Το οικονομικό περιοδικό κάνει αναφορά στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα social media με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει διακοπές σε κότερο μεγάλου εφοπλιστή, λίγες ημέρες μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι της Ανατολικής Αττικής. «Οι αιφνιδιαστικές διακοπές του πρωθυπουργού τον Αύγουστο επικρίθηκαν ασεβείς στην μνήμη 102 ανθρώπων που είχαν χάσει την ζωή τους στην καταστροφική δασική πυρκαγιά, τον προηγούμενο μήνα» αναφέρει το άρθρο.

Στην ανάλυσή του ο Economist κάνει αναφορά και στο θέμα του Παύλου Πολάκη, όπως και στις κοινές διακοπές του με τον Αλέξη Τσίπρα: «Ορισμένοι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας χάνει την επαφή με τους ψηφοφόρους. Πρόσφατα πέρασε μια εβδομάδα διακοπές στην Κρήτη με τον Παύλο Πόλακη, τον αψύ αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Πολλοί Έλληνες συγκλονίστηκαν, όταν ο κ. Πολάκης ήρθε σε αντιπαράθεση με έναν νεαρό ψυχίατρο, έναν υποψήφιο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου με το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, για τη χρήση διαδικασιών που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, προκειμένου να βρουν εργασία σε κρατικό νοσοκομείο. Ο Πολάκης αγνόησε τις προτροπές να ζητήσει συγγνώμη» αναφέρει ο Economist.

«Ο κ. Τσίπρας ‘έθαψε’ το περιστατικό και είπε ότι ο κ. Πολάκη είναι ένας ‘αψύς νησιώτης’. Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαίτησε κοινοβουλευτική ψηφοφορία για να τον καταδικάσει, ο πρωθυπουργός ανέτρεψε την κατάσταση, καλώντας για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή μειοψηφίας του», τονίζει το άρθρο και προσθέτει:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ επέζησε της ψηφοφορίας με τις ψήφους δεξιών και ανεξάρτητων βουλευτών. Βοήθησε επίσης ότι ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ένα προεκλογικό οικονομικό πακέτο αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή. Η εφάπαξ πληρωμή στους συνταξιούχους θα κοστίσει 800 εκατ. ευρώ, ενώ μια τεράστια μείωση 11% σε φόρο προστιθέμενης αξίας, από 24% σε 13%, σε τρόφιμα και ποτά σε καφετέριες και εστιατόρια θα μειώσει τα έσοδα κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη αναβάλει τη δέσμευση προς τους δανειστές, την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να μειώσει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος».

Ο Economist κάνει αναφορά και στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να μειώσει τη διαφορά από τη Νέα Δημοκρατία, καθώς «δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν ότι το χάσμα συρρικνώνεται από 8-9 βαθμούς σε 6-7 βαθμούς. Οι ψηφοφόροι δεν είναι ευχαριστημένοι από τις επιλογές για διακοπές του κ. Τσίπρα, φαίνεται, όμως, ότι το κλίμα καλυτερεύει μετά τις φορολογικές ελαφρύνσεις».