• Πολιτική

    Economist: Δεν αποκλείεται ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

    • NewsRoom


    Ένα θερμό επεισόδιο, είτε από ατύχημα είτε προσχεδιασμένα, είναι πιθανό να συμβεί στο Αιγαίο λέει σε άρθρο του ο Economist. Στο ενδεχόμενο μιας βίαιης σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται το οικονομικό έντυπο επισημαίνοντας ότι τα σχέδια για την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο προς την Ελλάδα αυξάνουν τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή.

    Η Τουρκία είναι απομονωμένη σε διπλωματικό επίπεδο από όλους, πλην της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Ογκουτσού, ειδικό σε θέματα ενέργειας, έχει διαμορφωθεί ένας νέος άξονας στην περιοχή μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας, και η Τουρκία θεωρεί ότι παραβιάζει τη διεθνή νομοθεσία.

    «Η Τουρκία θεωρεί πως έχει στηθεί μια συνωμοσία ώστε να την αποκόψουν από τη Μεσόγειο», σημειώνει ο αναλυτής.

    «Η διαμάχη σχετικά με δύο ακατοίκητα νησιά στο Αιγαίο, που προκάλεσε σχεδόν πόλεμο τη δεκαετία του 1990 ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, επανήλθε τον Φεβρουάριο, όταν ένα τουρκικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή συγκρούστηκε με ένα ελληνικό σκάφος», τονίζει ο Economist αναφερόμενος στο επεισόδιο με την τουρκική ακταιωρό και το ελληνικό σκάφος, αλλά και εκτενώς στα όσα έχουν συμβεί μεταξύ των δύο χωρών.

    Πιο πρόσφατα, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ένα τουρκικό drone που πετούσε πάνω από τη Ρόδο, ενώ ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε χειρότερα τα πράγματα αναβαθμίζοντας την πολεμική ρητορική προειδοποιώντας τους Έλληνες να σταματήσουν «να προσποιούνται ότι είναι πειρατές».

    Ακόμη, στις 4 Απριλίου, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι η χώρα του θα «συντρίψει» οποιαδήποτε τουρκική εισβολή και ανακοίνωσε την αποστολή επιπλέον 7.000 στρατιωτών στα σύνορα.

    Τέλος, ο Economist αναφέρεται στα σενάρια διάψευσης των αισιόδοξων, καθώς όπως σημειώνει οι δύο γείτονες αντί να ξεπεράσουν τα παλιά προβλήματα, δημιουργούν νέα σε ουρανούς και θάλασσες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέες απειλές από τον σύμβουλο του Ερντογάν: «Η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα αν δεν συμμορφωθεί»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μογκερίνι προς Τουρκία: «Η Άγκυρα να αποφύγει τις απειλές εναντίων των κρατών-μελών της ΕΕ»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέες προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο: Ελληνικά F-16 αναχαίτισαν τουρκικά F-4



    ΣΧΟΛΙΑ