• Πολιτική

    Συνέντευξη Τύπου Τόσκα-Τζανακόπουλου για τα αίτια των πυρκαγιών

    • NewsRoom


    Ενημέρωση για τα αίτια των πυρκαγιών της Αττικής δίνει με συνέντευξη Τύπου το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

    Όπως είπε ο αρχηγός της πυροσβεστικής, το σύνολο των εναέριων μέσων συμμετείχε στην πυρκαγιά στην Κινέτα.

    Τη βαθιά του λύπη και τα συλλυπητήριά του εξέφρασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας. “Υποχρέωση όλων μας η προστασία του περιβάλλοντος”, τονίζει. “Θα ήθελα να τονίσω ορισμένες εικόνες που παρουσιάστηκαν πριν στην ενημέρωση. Έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό“, είπε ο κ. Τόσκας αναφερόμενος στην Κινέτα, αλλά και χθες στη Νέα Μάκρη.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για τα αποτελέσματα των πυρκαγιών, ο κ. Τόσκας απάντησε πως «Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Φυσικά υπάρχουν λάθη, αλλά επιχειρησιακά δεν μπορώ να βρω κάποιο λάθος. Όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες, εγώ έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά δεν τη δέχτηκε».

    Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, εμφανώς εκνευρισμένος, επανέλαβε αρκετές φορές ότι ήταν αδύνατο να γίνει εκκένωση στο Μάτι μέσα σε μιάμιση ώρα.

    «Μόνο για δέκα λεπτά κλείσαμε τον δρόμο, όταν η φωτιά έφτασε στην Μαραθώνος», είπε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας ουσιαστικά στις καταγγελίες πως οι κινήσεις των Αρχών εγκλώβισαν τους κατοίκους της περιοχής, ενώ δήλωσε περήφανος,  τονίζοντας πως αν αποφάσιζε κάτι διαφορετικό, ίσως βρισκόμασταν σήμερα μπροστά σε θέαμα 1.000 αυτοκινήτων με καμένους ανθρώπους.
    Εν τω μεταξύ, επιμένουν οι δημοσιογράφοι για το αν φταίει μόνο… ο καιρός. “Η πραγματικότητα υπερβαίνει τις ανθρώπινες δυνατότητες” απαντά ο κ. Τζανακόπουλος και συνεχίζει:
    “Με βάση την ενημέρωση, ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, που στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατο να γίνει κάτι διαφορετικό. Εγώ δε μπορώ να σας απαγορεύσω να έχετε τη γνώμη σας και να κρίνετε. Αν δεν μπορείτε να πειστείτε, προφανώς θα συνεχίσετε. Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον μετεωρολόγο. Οι άνεμοι που καταγράφηκαν ήταν οι υψηλότερης έντασης άνεμοι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια. Αν αυτό δεν σας αρκεί, από την μεριά μου δεν υπάρχει άλλη απάντηση”.
    Σε ερώτηση “Γιατί έπρεπε να κολυμπήσουν γέροι άνθρωποι 5 ώρες;“, ο κ. Τόσκας απάντησε:
    “Σε ό, τι αφορά τον συντονισμό και την μεταφορά των πληγέντων… Συγγνώμη, έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά 2 ανθρώπων με μια βάρκα; Μιλάμε για χιλιάδες. Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι σε μια τέτοια καταστροφή να μεταφερθεί τόσος κόσμος; Οι αυτοματισμοί είναι ωραίο στο μυαλό μας. Αλλά σε τέτοιες καταστροφές, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι” τόνισε ο υπουργός.



    ΣΧΟΛΙΑ