• Πολιτική

    Δισταγμοί και πολιτικό κόστος αποτρέπουν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Δισταγμοί και πολιτικό κόστος αποτρέπουν τον αποκλεισμό των ανεμβολίαστων


    Παρά το γεγονός ότι τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα είχε καλλιεργηθεί βεβαιότητα ότι επέρχονται πιο σκληρά μέτρα για τους ανεμβολίαστους, κι ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία το έχουν ήδη εφαρμόσει, ο πρωθυπουργός απέκλεισε, μιλώντας στην βρετανική τηλεόραση, ένα lockdown για τους πολίτες που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, κατά τα πρότυπα της Αυστρίας.

    Μάλιστα την Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμηνύθηκε δυσαρέσκεια του Κυριάκου Μητσοτάκη προς κυβερνητικά στελέχη – ορισμένα εκ των οποίων ανήκουν και στο στενό του περιβάλλον – για τη σπουδή να προαναγγείλουν μπλόκο προς όσους εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμό – προφανώς σε συνέχεια εισηγήσεων που έχουν κατατεθεί από τους ειδικούς.

    Κυβερνητικά στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρωθυπουργό εξηγούσαν την Τρίτη ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένη και διττή: Συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό προς τους ανεμβολίαστους, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων δείχνει να ανταποκρίνεται, και περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ. «Ήδη, οι ανεμβολίαστοι υφίστανται πολλούς περιορισμούς. Και αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που πολλοί εξ αυτών σπεύδουν να εμβολιαστούν. Αν σφίξει κι άλλο ο κλοιός, μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ», έλεγαν ακριβώς.

    Οι ίδιοι επιμένουν ότι δεν τίθεται θέμα επιπλέον μέτρων και ότι «κακώς καλλιεργούν τέτοιο κλίμα οι ειδικοί με την αναπαραγωγή των εισηγήσεων τους, οι οποίες, αν και λαμβάνονται υπόψη, δεν συνεπάγονται αυτόματα και αποφάσεις».

    Το στοιχείο αυτό ερμηνεύεται ως ένδειξη της πολιτικής στάθμισης που γίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου, με γνώμονα το πολιτικό κόστος ενός μετώπου με την ετερόκλητη μάζα των αρνητών.

    Δικαιολογώντας την επιλογή αυτή, τα κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι υπάρχουν λόγοι που επί της ουσίας κάνουν αδύνατη την εφαρμογή ενός ιδιότυπου lockdown για ανεμβολίαστους. Για παράδειγμα: Από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στην εστίαση και αλλού δεν εμβολιάζονται υποχρεωτικά, πώς θα τους αποκλείσεις από το να κυκλοφορούν, ή από το να πάνε σε ένα άλλο κατάστημα μετά την εργασία τους; Πόσο μάλλον αν υποβάλλονται σε ράπιντ τεστ δις εβδομαδιαίως.

    Περιμένοντας τις αποφάσεις της ΕΕ

    Διστακτική όμως είναι η κυβέρνηση και για τη σύνδεση της τρίτης δόσης για τους πολίτες άνω των 60 ετών με προνόμια και ελευθερίες που απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι. Μέχρι στιγμής, η απόφαση είναι να γίνεται διαρκής υπενθύμιση της κρισιμότητας που έχει η τρίτη δόση τόσο για την προστασία της ατομικής υγείας όσο και για να κερδηθεί το στοίχημα της αύξησης του τείχους της ανοσίας. «Από τη στιγμή που υπάρχει μαζική προσέλευση, δεν χρειάζεται να προχωρήσουμε στη λήψη πιο σφικτών μέτρων», τονίζει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

    Αυτό που δεν λένε ευθέως στην κυβέρνηση, αλλά είναι προφανές, είναι ότι ποντάρει στις αποφάσεις που θα πάρει η Ευρώπη έναντι του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Αν αποφασίσει να έχει ημερομηνία λήξης σε κάποιο διάστημα μετά το πέρας εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, τότε ο γόρδιος δεσμός θα κοπεί, ούτως ή άλλως. Οι σχετικές αποφάσεις αναμένονται περί τα τέλη του μήνα και από πολλές πλευρές προεξοφλείται ότι η υποχρεωτικότητα για την τρίτη δόση θα έρθει μέσω του χρόνου ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

    Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσδιοριστεί να γίνει σύσκεψη την Πέμπτη. Μόνο γι’ αυτό, καθώς συνομιλητές του πρωθυπουργού εξακολουθούν να αποκλείουν κατηγορηματικά το σενάριο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε νέες κατηγορίες επαγγελμάτων (π.χ. στελέχη ενόπλων δυνάμεων) ή σε ηλικιακές ομάδες.

    Όπως μάλιστα αναφέρουν, απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς δεν έχει ληφθεί σε κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ και διευκρινίζουν ότι ακόμη και στην Ιταλία έχει τεθεί ο περιορισμός του «πράσινου πιστοποιητικού» για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

    Υπό τις νέες συνθήκες, όπως διαμορφώθηκαν μετά το «όχι» του πρωθυπουργού στον πλήρη αποκλεισμό των ανεμβολίαστων, δεν είναι βέβαιο ούτε αν θα ανακοινωθεί η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου προσέλευσης των εργαζομένων στο Δημόσιο, όπως είχε γίνει γνωστό, ενώ αντί της υποχρέωσης για χρήση διπλής μάσκας στα ΜΜΜ θα υπάρξει, απλά, «ισχυρή σύσταση».

    Οπότε, εντατικοποίηση εμβολιασμών στο βαθμό του εφικτού, τρίτες δόσεις και …ελπίδα ότι δεν θα συμβούν τα χειρότερα.

    Διαβάστε επίσης

    Μητσοτάκης στο ITV: Δεν θα επιβάλουμε lockdown στους ανεμβολίαστους – Μήνυμα στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

    Περιορισμένοι τα Χριστούγεννα οι ανεμβολίαστοι – Δεν θα έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους

    Δημοσκόπηση Marc: Ένας στους τρεις ανεμβολίαστους σκέφτεται πλέον να εμβολιαστεί



    ΣΧΟΛΙΑ