• Πολιτική

    Δέσμευση Βρούτσης σε ΕΕΑ: Μέχρι το 2023 οι εργοδοτικές εισφορές θα μειωθούν κατά 5 μονάδες

    • NewsRoom
    vroutsis βρούτσης

    Γιάννης Βρούτσης,


    Τη δέσμευσή του πως από το 2020 οι εργοδοτικές εισφορές θα ξεκινήσουν να μειώνονται σταδιακά, με στόχο το 2023 να είναι κατά 5 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με σήμερα, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, στους αντιπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, με τους οποίους συναντήθηκε την Τρίτη.

    Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του ΕΕΑ (με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, κ. Γ. Χατζηθεοδοσίου), επισήμαναν στον κ. Βρούτση την μεγάλη σημασία που έχει η μείωση της εισφοράς των μικρομεσαίων καθώς και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών προκειμένου να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

    Στη συνάντηση, η οποία έγινε σε εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας, ο κ. Βρούτσης επεσήμανε στους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου πως πρόθεση του Υπουργείου και του ίδιου είναι η στήριξη της πλήρους απασχόλησης και η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Όσο για τις τις αλλαγές που έρχονται στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών, ο κ. Βρούτσης εξήγησε πως στόχος είναι να μην επιβαρύνονται οι μικρομεσαίοι που αυξάνουν το εισόδημα τους, κάτι που θα συμβάλει αποφασιστικά στην στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

    Ο Υπουργός Εργασίας ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α σχετικά με τις ενέργειες του Υπουργείου για τη μετεξέλιξη του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξουν θετικές συνέπειες και για τους εργαζόμενους αλλά και για τις επιχειρήσεις. Μέσω του ΕΡΓΑΝΗ 2 θα υπάρξει κάρτα εργαζομένου που θα τον ακολουθεί σε όλο τον εργασιακό του βίο, ενώ –μεταξύ άλλων- προβλέπεται και η λειτουργία του μητρώου παραβατικότητας επιχειρήσεων.

    Οι εκπρόσωποι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ανέφεραν στον κ. Βρούτση την πρόθεση του Ε.Ε.Α. να στηρίξει την εκπαίδευση εργαζομένων προκειμένου να διευρυνθεί το γνωστικό τους αντικείμενο. Στο ίδιο πλαίσιο ζητήθηκε από το Ε.Ε.Α. και η δυνατότητα e-learning για την πιστοποίηση των τεχνικών ασφαλείας.

    Ανταλλαγή απόψεων υπήρξε και για το θέμα των κλαδικών συμβάσεων, με τον κ. Χατζηθεοδοσίου να τονίζει ότι η πρόοδος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εξαρτάται άμεσα και από τη σχέση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

    Πάγια θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι και η περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού με την ταυτόχρονη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, καθώς έτσι θα αυξηθεί η καταναλωτική δυνατότητα μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό του για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Υπουργείου και την πλήρη ψηφιοποίηση τους, εκτιμώντας ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που θα δοθεί η πρώτη ψηφιακή σύνταξη.

    Τέλος, η αντιπροσωπεία του Ε.Ε.Α. κατέθεσε τις προτάσεις της στον κ. Βρούτση σχετικά με μία σειρά θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας.

    Στην αντιπροσωπία του Ε.Ε.Α., εκτός από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Χατζηθεοδοσίου,  συμμετείχαν επίσης ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Ν. Γρέντζελος, ο Β΄Αντιπρόεδρος κ. Ν. Κογιουμτσής, ο Γενικός Γραμματέας κ. Δ. Γαβαλάκης και ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Ε.Ε.Α. κ. Γ. Βαφειαδάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ