• Πολιτική

    Δένδιας: Ανυπόστατο το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

    • NewsRoom
    Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

    Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών


    Τα ζητήματα που δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων μνημονίων μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης της Λιβύης παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, όπου και ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν.

    Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» όσον αφορά το Μνημόνιο Συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, χαρακτηρίζοντας το «ανυπόστατο».

    Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη του Συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων θα συζητηθεί «το ανυπόστατο Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτήν την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

    Παρουσίασα «την παραβίαση της Συμφωνίας του Skhirat, την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο».

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν θα υποβάλλει τον Ιανουάριο βελτιωμένη πρόταση προκειμένου να καμφθούν οι γαλλικές κυρίως αντιστάσεις στην διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

    Μετά το πρώτο αυτό ορόσημο του Ιανουαρίου, ορίζοντας για να ανάψει το πράσινο φως για τις διαπραγματεύσεις ένταξης των δύο βαλκανικών κρατών στην ΕΕ είναι ο Μάρτιος ή το αργότερο ο Μάιος.

    Στη σύσκεψη αυτή των Ευρωπαίων υπουργών εξωτερικών συμμετείχαν ισχυρές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, ενώ παραβρέθηκαν και οι δύο ΥΠΕΞ, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας.

    «Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

    Χριστοδουλίδης: Αναδεικνύεται ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια

    «Το μήνυμα που πήραμε από όλες τις χώρες είναι ότι θέλουμε να δούμε να ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και με τις δύο χώρες», επισήμανε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Αικατερίνα Ζαχάρεβα» προσθέτοντας ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν χρειάζεται να αναβληθούν όσο διαπραγματευόμαστε το πλαίσιο ένταξης. Αυτές οι διαδικασίες μπορούν να είναι παράλληλες. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νέο πλαίσιο ένταξης».

    «Θέλω να συγχαρώ την κυβέρνηση γι’ αυτή την πρωτοβουλία, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ιδιαίτερα τόσο από τις δύο χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αλλά μέσα από αυτές τις συναντήσεις αποδεικνύεται και ο ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια», σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

    Δένδιας: Θετική εξέλιξη

    Ο κ. Δένδιας μετά το πέρας του προγεύματος εργασίας που παρέθεσε στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας δήλωσε:

    «Είχαμε σήμερα τη χαρά να διοργανώσουμε, με ιδιαίτερη επιτυχία τολμώ να πω, ένα πρόγευμα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με προσκεκλημένους τους δύο συναδέλφους από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Συγκεντρώθηκαν σήμερα άνω των είκοσι Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών. Χρήσιμη πρώτη ευκαιρία, μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, να ανταλλάξουμε απόψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

    Υπεβλήθη αίτημα για βελτίωση της μεθοδολογίας διεύρυνσης και την ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, αλλά και των υπολοίπων χωρών της περιοχής, πάντοτε βεβαίως μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Πιστεύω ότι, σε κάποιο βαθμό, κάτι πετύχαμε σήμερα. Μια γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση κι ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη, ενδεχομένως τον προσεχή Μάρτιο, προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

    Η Ελλάδα είναι η παλαιότερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή. Είναι παράγοντας σταθερότητας και προώθησης της συνεργασίας και θα συνεχίσει να λαμβάνει σαφείς πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σε λίγο θα συμμετάσχω στο Συμβούλιο Υπουργών όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, το θέμα του ανυπόστατου μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και στη Λιβύη. Είμαι βέβαιος ότι και σε αυτή την περίπτωση το Συμβούλιο Υπουργών θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».



    ΣΧΟΛΙΑ