• Πολιτική

    Αξιωματούχος στο Bloomberg: Δεν προκύπτει εμπλοκή του Έλληνα στην υπόθεση της «κρατικής αεροπειρατείας»

    • Bloomberg

    Η πτήση της Ryanair που προσγειώθηκε αναγκαστικά στο Μινσκ


    Όταν ο Ρόμαν Προτάσεβιτς συνελήφθη από τις αρχές της Λευκορωσίας μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσεις Αθήνα – Βίλνιους της Ryanair στο Μινσκ, δεν ήταν ο μόνος που δεν ξανανέβηκε στο αεροπλάνο για να συνεχίσει το ταξίδι.

    Εκτός του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του, τρεις ακόμη επιβάτες έμειναν στο Μινσκ, δύο Λευκορώσοι και ένας Έλληνας, σύμφωνα Έλληνα αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Bloomberg και διατηρεί την ανωνυμία του.

    Ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι άφησε να εννοηθεί ότι πράκτορες της KGB, που εργάζονταν για λογαριασμό του καθεστώτος Λουκασένκο, βρίσκονταν στην ίδια πτήση, αλλά ο ισχυρισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

    Συνάδελφοι του Προτάσεβιτς λένε στο Bloomberg ότι ο ίδιος ανησυχούσε μήπως τον παρακολουθούσαν πριν πάρει την πτήση από την Αθήνα στο Βίλνιους.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του λευκορωσικού κρατικού καναλιού, ο Έλληνας πολίτης ονομάζεται Ιάσων Ζήσης. Σε επικοινωνία του Bloomberg, ο κ. Ζήσης, μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν στην πτήση και είπε ότι αυτή η αλλαγή τελικά τον βόλεψε, καθώς τελικός προορισμός του ήταν το Μινσκ και όχι το Βίλνιους.

    «Ούτως ή άλλως πετούσα για το Μινσκ, με βραδινή ανταπόκριση από το Βίλνιους» είπε ο Ζήσης στο LinkedIn. Μετά τη διακοπή, καθώς οι επιβάτες έκαναν ουρά για να ξανανέβουν στο αεροπλάνο «στάθηκα πίσω πίσω και ζήτησα να μείνω και μου το επέτρεψαν».

    Ο κ. Ζήσης έχει διδακτορικό στους υπολογιστές από το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν και ζει στην Πάτρα.

    Είπε ότι πήγαινε στο Μινσκ για να επισκεφθεί τη σύζυγό του, που ζει εκεί.

    Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε ότι η μέχρι στιγμής έρευνα δεν δείχνει εμπλοκή του Ζήση στο συμβάν.

    Ο Ζήσης λέει ότι βρίσκει αδικαιολόγητο το γεγονός ότι πρώτα τον εντόπισαν δημοσιογράφοι και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Ανέφερε ότι κανείς δεν του ζήτησε να επιβεβαιώσει το πού βρισκόταν ή εάν είναι καλά μετά την περιπέτεια.

    Ο Ζήσης δήλωσε ακόμη ότι θα μείνει για λίγο καιρό στο Μινσκ με την σύζυγό του, παρά την απαγόρευση πτήσεων που έχει επιβάλει η ΕΕ πάνω από την Λευκορωσία.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βαριές κυρώσεις της ΕΕ στο Μινσκ: Κλείνει τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη της Λευκορωσίας – Καταδίκη και από ΗΠΑ

    Bloomberg: Ένας Έλληνας κατέβηκε από το αεροπλάνο μαζί με τον Προτάσεβιτς στο Μινσκ

    Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε από το αεροπλάνο μαζί με τον Προτάσεβιτς στο Μινσκ



    ΣΧΟΛΙΑ