• Πολιτική

    Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε από το αεροπλάνο μαζί με τον Προτάσεβιτς στο Μινσκ

    • NewsRoom


    Πολλά τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας μετά την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Αθήνα – Βίλνιους στο Μινσκ, με εντολή του Αλεξάντρ Λουκασένκο, για να συλληφθεί ο αντιφρονούντας Ρόμαν Προτάσεβιτς.

    Μεταξύ των ατόμων που δεν ξανανέβηκαν στο αεροπλάνο για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το Βίλνιους και έμειναν στο Μινγκ είναι και ο Έλληνας Ιάσων Ζήσης.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, μάλιστα, χθες έκανε λόγο για παρουσία πρακτόρων της KGB στο αεροπλάνο συνδέοντάς το με το γεγονός ότι κάποιοι από τους επιβάτες, παρέμειναν στο Μινσκ.

    Η κρατική τηλεόραση της Λευκορωσίας Belarus 1 προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς, κάνοντας λόγο για «άρρωστες φαντασιώσεις και εφευρέσεις», παρουσιάζοντας τις συνεντεύξεις των τριών ατόμων που τελικά έμειναν στον Μινσκ. Πρόκειται για την Aleksandra Stabredova, τον Σεργκέι Κουλάκοφ και τον Έλληνα, Ιάσονα Ζήση.

    Οι δύο πρώτοι στις συνεντεύξεις τους υποστήριξαν ότι παρακάλεσαν τους ανθρώπους του αεροδρομίου να τους επιτρέψουν να παραμείνουν στο Μινσκ και να μην επιστρέψουν στο Βίλνιους, αφού έτσι και αλλιώς ο τελικός προορισμός τους ήταν το Μινσκ και ότι μετά την καθυστέρηση λόγω της αναγκαστικής προσγείωσης, και να συνέχιζαν στο Βίλνιους θα έχαναν την πτήση για Μινσκ.

    Όπως υποστήριξαν στην αρχή τους είπαν ότι ήταν αδύνατο, αλλά εν τέλει έγινε δεκτό το αίτημά τους.

    Στο βίντεο, στο τέλος, εμφανίζεται και ο Έλληνας επιβάτης που τελικά αποβιβάστηκε στο Μινσκ, με την σύζυγό του στο πλευρό του ως μεταφράστρια, ο οποίος δήλωσε στο κρατικό κανάλι της Λευκορωσίας:

    «Πετούσα για το Βίλνιους από όπου θα είχα μια δεύτερη πτήση για το Μινσκ. Για να συναντήσω τη γυναίκα μου. 15 λεπτά πριν την προσγείωση μας ενημέρωσαν ότι υπάρχει ένα θέμα ασφαλείας και ότι θα προσγειωθούμε στο Μινσκ».

    Ο ίδιος ο Ιάσων Ζήσης, καθηγητής Μαθηματικών και Πληροφορικής, εξήγησε σε δηλώσεις του ότι επρόκειτο να μεταβεί ούτως ή άλλως στο Μινσκ για να επισκεφθεί τη γυναίκα του. Είχε ωστόσο σχεδιάσει να φτάσει στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας μέσω Βίλνιους, όπου πετούσε η Ryanair από Αθήνα. Κατά το σκεπτικό του Έλληνα καθηγητή, όταν το αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Μινσκ δεν είχε λόγο να συνεχίσει προς Λιθουανία, για να ξαναγυρίσει στο Μινσκ που ήταν ούτως ή άλλως ο τελικός προορισμός του.

    Διαβάστε ακόμη:

    Βαριές κυρώσεις της ΕΕ στο Μινσκ: Κλείνει τον εναέριο χώρο της σε αεροσκάφη της Λευκορωσίας – Καταδίκη και από ΗΠΑ

    Bloomberg: Ένας Έλληνας κατέβηκε από το αεροπλάνο μαζί με τον Προτάσεβιτς στο Μινσκ



    ΣΧΟΛΙΑ