• Πολιτική

    Δεδηλωμένη «φάντασμα»: Νέο κοινοβουλευτικό «μπλόκο» των ΑΝΕΛ στον ΣΥΡΙΖΑ

    • NewsRoom
    Βουλή

    Φωτογραφία: Eurokinissi.gr


    Νέος πονοκέφαλος προέκυψε σήμερα στη Βουλή για την κυβέρνηση καθώς ο εκλεκτός του Υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου για τη θέση επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) Παντελής Κυπριανού δεν έτυχε θετικής γνώμης από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.

    Μετά το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ που δεν πέρασε από την Επιτροπή, οι ΑΝΕΛ μπλόκαραν την πλειοψηφία στην Επιτροπή ΔΕΚΟ, όπου συζητούσαν την τοποθέτηση του κ. Παντελή Κυπριανού.

    Ωστόσο, στην ψηφοφορία, οι 11 αρνητικές ψήφοι έναντι 10 θετικών μπλόκαραν την τοποθέτηση του κ. Κυπριανού. Στις 11 αρνητικές ψήφους οι 6 ήταν κατά και οι 5 «παρών». Στους «παρόντες» ήταν ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ και ο εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών, Σπύρος Λυκούδης.

    Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά καθώς τα «κατά» και τα «παρών» είναι περισσότερα από τα «υπέρ».

    Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης κάλεσε τον υπουργό παιδείας Κώστα Γαβρόγλου αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση που προήδρευε στην συγκεκριμένη επιτροπή να μην επιμείνουν στην τοποθέτηση του κ. Κυπριανού στη συγκεκριμένη θέση αφού δεν έλαβε την έγκριση της επιτροπής.

    Η Τομεάρχης παιδείας της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως ανάφερε: «Είναι η πρώτη καταγραφή της έλλειψης πλειοψηφίας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Προφανώς αυτή η επιτροπή εκφράζει γνώμη δεν είναι δεσμευτική πλην όμως το πολιτικό ζήτημα είναι μείζον και ο υπουργός ο ίδιος είναι έκθετος διότι θα προχωρήσει στο διορισμό ενός ανθρώπου ο όποιος δεν έχει τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής και ενώ ο ΣYΡΙΖΑ υποτίθεται ότι έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν έχει ουσιαστική πλειοψηφία αλλά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, είναι η πρώτη φορά που στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περνά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».

    Απαντώντας ο προεδρεύον Νίκος Βούτσης επικαλέστηκε το άρθρο 72 του Κανονισμού υποστηρίζοντας ότι οι ψηφολέκτες συγκεντρώνουν τα “υπερ” και τα “κατά” χωρίς να προσμετρώνται τα “παρών”. Επίσης, τόνισε ότι η επιτροπή εκφράζει γνώμη και συνεπώς έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα κι όχι δεσμευτικό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Απίστευτες παρενέργειες στο κοινοβουλευτικό έργο λόγω της κυβέρνησης-«κουρελού»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρωτοφανείς μεθοδεύσεις για να περάσουν χωρίς πλειοψηφία τα νομοσχέδια της κυβέρνησης-«κουρελού»!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κατακραυγή από τον πολιτικό κόσμο – ΝΔ: Η κυβέρνηση-κουρελού έδειξε το πιο σκοτεινό της πρόσωπο



    ΣΧΟΛΙΑ