• Πολιτική

    Δ. Χριστόφιας: Πλήθος κόσμου στο λαϊκό προσκύνημα – Δάκρυα και χειροκροτήματα για τον πρώην πρόεδρο (pics)

    χριστοφιας

    Το λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια


    Πλήθος κόσμου παρευρέθη σήμερα στο σημείο όπου διεξήχθη η τελετή κήδευσης του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, προκειμένου να τον συνοδεύσει στην τελευταία του κατοικία.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, μετά από ένα διάστημα, όπου αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την υγεία του, ενώ τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και δάκρυα στα μάτια εκατοντάδες άνθρωποι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα γραφεία της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ). Από τις 8:30 το πρωί, η σορός εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στα γραφεία της ΠΕΟ, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 15:00.

    Το λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια
    Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η σημερινή ημέρα, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, κηρύχθηκε ως δημόσια αργία, ενώ η κηδεία θα πραγματοποιηθεί δημοσία δαπάνη.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης», η ΕΔΟΝ (Ενιαία Δημοκρατική Οργάνωση Νεολαίας) ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει πομπή από μέλη της για να συνοδεύσουν τη σορό του Δημήτρη Χριστόφια στην εκκλησία.

    Την ίδια στιγμή, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, ανέφερε ότι, χθες και σήμερα, οι σημαίες της Ε.Ε στην Κομισιόν θα κυματίζουν μεσίστιες. Να σημειωθεί ότι με απόφαση του ΑΚΕΛ, αντί κατάθεσης στεφάνων, θα γίνονται εισφορές στο Λαϊκό Δίκτυο Αλληλεγγύης και στο Σωματείο Συναδελφικής Στήριξης.

    Η κηδεία του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας -τον οποίο αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό μήνυμα ο γιος του- θα τελεστεί στις 17:00 από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας αλλά και ξένων ηγετών και αξιωματούχων.

    Το λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια
    Από την Ελλάδα το «παρών» στην κηδεία θα δώσουν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας -που θα έχει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με οκταμελή αντιπροσωπεία του κόμματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Στην κηδεία, εκπροσωπώντας την τ/κ κοινότητα, θα παραστεί ο εκπρόσωπος του Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζιού, ενώ θα παρευρεθούν επίσης οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, Τουφάν Ερχιουρμάν, Τζεμάλ Οζγιγίτ, Ιζετ Ιζτζιάν και Μουράτ Κανατλί.

    Μεταξύ άλλων, αναμένεται να δώσουν το «παρών» αντιπρόσωποι όλων των διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, εκπρόσωποι οργανώσεων και κομουνιστικών-αριστερών κομμάτων από ολόκληρο τον κόσμο.

    Την ίδια ώρα, στα γραφεία του ΑΚΕΛ έχει «ανοίξει» Βιβλίο Συλλυπητηρίων το οποίο έσπευσε να υπογράψει πλήθος ανθρώπων. Μεταξύ αυτών ήταν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» έγραψε:

    «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη γιατί σήμερα αποχαιρετώ έναν πολιτικό άντρα, έναν φίλο, έναν πολιτικό ’αντίπαλο’ που τον διέκρινε ο πατριωτισμός, το ήθος και η εντιμότητα».

    Από την πλευρά του, ο Αντρος Κυπριανού σημείωσε για τον Δημήτρη Χριστόφια ότι η Κύπρος «έχασε έναν μεγάλο πατριώτη. Το Λαϊκό Κίνημα έναν μεγάλο ηγέτη, έναν αγωνιστή κομουνιστή, έναν διεθνιστή… Βάδισε όλα τα χρόνια της πορείας του με τη συνείδηση ότι εκπροσωπεί εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας που θέλει τους ηγέτες του καθαρούς».

    Το λαϊκό προσκύνημα πριν την κηδεία του Δημήτρη Χριστόφια



    ΣΧΟΛΙΑ