• First Top Stories

    Τράπεζες: Τι συμβαίνει με χιλιάδες ημιτελείς οικοδομές που τις είχαν εργολάβοι με κόκκινα δάνεια

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όταν αγρίεψε ο Τσίπρας: Χειμαρρώδης χθες ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έστω και αν κάποια στιγμή εκνευρίστηκε επειδή του είχαν υποβληθεί δύο ερωτήσεις για την αναβολή της γενικής συνέλευσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ). Αναρωτήθηκε γιατί οι δημοσιογράφοι έχουν τέτοια πρεμούρα για «έναν ιδιώτη». Η μικρή λεπτομέρεια είναι πως αυτός «ο ιδιώτης» ονομάζεται Σπύρος Λάτσης και ελέγχει το 45,47% των ΕΛΠΕ.

    Οσο για τους λόγους της αναβολής της Γ.Σ., έχουν ήδη γραφτεί πολλά. Το σίγουρο είναι πως δεν έχει σχέση με την υπόθεση του Ελληνικού καθώς η κυβέρνηση – το είπε και χθες ο κ. Τσίπρας –  είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει τη διαδικασία υπογραφής των τελικών συμβάσεων μέχρι τα τέλη του χρόνου. Η συμφωνία με την Lamda Development προβλέπει ολοκλήρωση της χαρτούρας μέχρι το Νοέμβριο, αλλά σίγουρα θα δοθεί μια μικρή αναβολή .

    Για το καταχέριασμα που έφαγε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης τα έχουμε γράψει, εδώ και ημέρες, μην τα ξαναγράφουμε! Αναμενόμενο.

    Το επενδυτικό τσουνάμι και οι Καναδοί

    Μπορεί ο κ. Τσίπρας να εμφανίστηκε χθες …σεμνός για το θέμα των υδρογονανθράκων, αλλά δήλωσε σίγουρος πως έρχεται επενδυτικό τσουνάμι, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία για το χρέος που ελπίζει να πετύχει. Όταν ρωτήθηκε για το επενδυτικό κλίμα με αφορμή και την «Ελληνικός Χρυσός», θυγατρική της καναδικής Eldorado Gold, παρέπεμψε στη διαιτησία στην οποία έχει προσφύγει το Ελληνικό Δημόσιο.

    Εμφανίστηκε διαβασμένος και επισήμανε πως αυτό που εξετάζεται είναι το “αν μια νέα τεχνολογία είναι περιβαλλοντικά άρτια”. Η πρόσφατη αλλαγή διοίκησης στον καναδικό όμιλο, που οδήγησε και σε αλλαγές στην “Ελληνικός Χρυσός” φαίνεται πως συνέβαλλε στο να χαμηλώσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Σ’ αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και ο πρωθυπουργός.

    Προχωρά η δουλειά της ΤΕΡΝΑ στην Πελοπόννησο 

    Ο πρωθυπουργός ήταν περισσότερο σαφής για το θέμα της επένδυσης στη Χαλκιδική από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο όταν ρωτήθηκε για την τύχη του έργου ΣΔΙΤ, ύψους 160 εκατ. ευρώ, για τη διαχείριση απορριμμάτων της περιφέρειας Πελοποννήσου.

    Ο κ. Φάμελλος είπε μια είδηση, πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπογράψει τη σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία είναι προσωρινός ανάδοχος από τον Αύγουστο του 2014!

    Μέχρι να το πει, όμως, χρειάστηκε περίπου 500 λέξεις, με διάφορες περικοκλάδες για να μη στενοχωρήσει και τους δημάρχους της Πελοποννήσου που συνεχίζουν να αντιδρούν, μαζί με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Ο αναπληρωτής υπουργός είπε χθες πως θα προχωρήσουν τελικά πέντε από τα 13 έργα ΣΔΙΤ στη διαχείριση απορριμμάτων που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

    Δε γίνονται πλειστηριασμοί, γίνονται δουλειές

    Με προσεκτικά βήματα οι διοικήσεις των τραπεζών αρχίζουν να εμβαθύνουν στην αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου ακινήτων τους. Η στήλη πληροφορείται πως μεγάλη τράπεζα ανέθεσε πρόσφατα σε διεθνή εταιρεία εξειδικευμένων συμβούλων τη διαμόρφωση στρατηγικής ειδικά για χιλιάδες  ημιτελείς ή ολοκληρωμένες οικοδομές που συνδέονται με κόκκινα δάνεια εργολάβων.

    Φαίνεται πως το σχέδιο θα ακολουθεί όσα έχουμε δει να συμβαίνουν στην Κύπρο: Για παράδειγμα, ένας εργολάβος με ημιτελή οικοδομή συζητάει με την ομάδα διαπραγμάτευσης για το πόσα χρειάζεται ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

    Συμφωνείται ταυτόχρονα ένα κούρεμα του κόκκινου δανείου και η κάλυψη του υπολοίπου από τα έσοδα πωλήσεων της ολοκληρωμένης οικοδομής.

    Έτσι σβήνεται ένα κόκκινο δάνειο προς όφελος και των δύο πλευρών με την τράπεζα να έχει δώσει και ένα νέο δάνειο προς ολοκλήρωση των εργασιών. Επειδή δεκάδες τέτοιες πολυκατοικίες βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορες καλές περιοχές εκτιμάται πως θα υπάρξει αγοραστικό ενδιαφέρον.

    Ταυτόχρονα ένας διεθνής οίκος έχει αναθέσει στην κρατική “Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ” να μελετήσει και να αξιολογήσει τα ακίνητα που συνδέονται με συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων. Για να μάθει από πρώτο χέρι την κατάσταση των ακινήτων που έχουν ως αντίκρισμα τα κόκκινα δάνεια. Είπαμε, δουλειές γίνονται

    Έρχεται ο P. Watsa 

    Έτοιμοι να υποδεχτούν τον Prem Watsa είναι τα κορυφαία στελέχη της Eurobank. O Watsa είναι ο βασικός μέτοχος της τραπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ