• Άρθρα

    The Wise Man: Ραγδαίες εξελίξεις με νεόκοπο εκδότη που αποχωρεί. Εξελίξεις και στην Forthnet

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Αποχωρεί νεόκοπος εκδότης; Τις τελευταίες ώρες φημολογείται ότι νεόκοπος εκδότης (εφημερίδα και ιστοσελίδα που έκαναν τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύψεις) θέλει να αποχωρήσει. Οι λόγοι δεν είναι μάλλον οικονομικοί, αλλά λόγω προβλημάτων στις σχέσεις του με τους συνεργάτες του και στις πιέσεις που ασκούνται ένθεν κακείθεν.

     

    Εξελίξεις στην Forthnet

    H εταιρεία Forthnet A.E. ανακοίνωσε ότι ο κ. Δημήτριος Βάγιας αναλαμβάνει καθήκοντα Ανώτερου Εμπορικού Διευθυντή Εταιρικών Πελατών. Λέγεται ότι ο κ. Βάγιας είναι έμπειρο στέλεχος. Για να δούμε…

    Απειλές από Καλογρίτσα  

    Επιπρόσθετη χρηματοδότηση και μάλιστα με πιεστικό τρόπο, ζητούσε από την Attica bank η εταιρία Τοξότης Α.Ε. του ομίλου Καλογρίτσα, παρά το σάλο που ξεσήκωσε ο πακτωλός δανειοδοτήσεων με ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στις 24 Ιανουαρίου η οικογένεια Καλογρίτσα ζήτησε επιπλέον δάνειο.

    Το συγκεκριμένο αίτημα, πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών για το τέταρτο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα Πύργος, για το οποίο, όπως και τα τρία προηγούμενα, κηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος η εταιρεία Τοξότης.

    Η τράπεζα Αττικής, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, αναγκάστηκε να απαντήσει με μία οργισμένη επιστολή – την οποία έχει στη διάθεση του, όπως αναφέρει, ο σταθμός – στην οποία γίνεται λόγος ακόμη και για απειλές σε βάρος στελεχών της.

    Το χρέος των τραπεζιτών κατά τον Τσίπρα, αλλά και το χρέος της πολιτείας
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank
    Νίκος Καραμούζης. Πρόεδρος Eurobank

    Με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπό τον Νίκο Καραμούζη συναντήθηκε χθες Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός είχε συγκεκριμένη ατζέντα. Ανέφερε μάλιστα πως είναι χρέος τους να δώσουν ανάσες ρευστότητας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια και τους κάλεσε να δεσμευθούν ότι δεν θα ζητήσουν την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μεσούσης της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση.

    Ωραία όλα αυτά κύριε πρωθυπουργέ αλλά θα θέλαμε ως στήλη να σας επισημάνουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια και τη διευθέτησή τους είναι πρωτίστως ευθύνη της πολιτείας που καθυστερεί και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και όχι τόσο των τραπεζών.

    Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο περιμένουν αρκετοί επενδυτές εντός και εκτός Ελλάδος οι οποίοι ορέγονται πάλαι ποτέ κραταιές επιχειρήσεις και οι οποίοι όμως κάνουν πίσω όταν διαπιστώνουν ότι ακόμη και εκατομμύρια ευρώ να βάλουν πάλι στην Τράπεζα παραμένει η προς αναδιάρθρωση επιχείρηση.

    Μπετόβεργες από Τουρκία 

    Παρά το ότι διαθέτουμε πέντε χαλυβουργεία συνεχίζουμε να εισάγουμε μπετόβεργα από Τουρκία για τα δημόσια κατασκευαστικά έργα. Αυτό γινόταν συχνά στο παρελθόν, αλλά το φαινόμενο είχε περιοριστεί.

    Τώρα, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατουπαλλήλων Μετάλλου, την Παρασκευή 24/02/2017 τρία πλοία από την Τουρκία ξεφόρτωσαν μπετόβεργα στο λιμάνι της Χαλκίδας για λογαριασμό μεγαλεμπόρου ο οποίος βέβαια θα την προωθήσει σε εργολαβικές εταιρείες κατασκευής δημοσίων έργων. Εκφράζονται μάλιστα υποψίες ότι ίσως το προϊόν αυτό να μην είναι πιστοποιημένο από τον αρμόδιο φορέα ελέγχου ΕΒΕΤΑΜ.

    Ζημίες και δάνεια για τη χαλυβουργική βιομηχανία 

    illustrate the wise manΑς δούμε λίγο την εικόνα που παρουσιάζει ο κλάδος σήμερα. Καταρχήν, σήμερα λειτουργούν μόλις τέσσερις μονάδες. Μία της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Βόλο της οικογένειας Μάνεση, δύο της Σιδενόρ σε Θεσσαλονίκη και Αλμυρό της οικογένειας Στασινόπουλου και μια της οικογένειας Αγγελόπουλου.

    Τα δάνεια των τριών χαλυβουργικών επιχειρήσεων αγγίζουν το 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η εγχώρια ζήτηση από 2,5 εκατ. τόνους το 2007 έχει κατακρημνιστεί στους 300.000 τόνους, κάτι που δείχνει το πόσο χτυπήθηκε ο κλάδος από την κρίση. Και μετά είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν γκρίνιες για τις εισαγωγές υλικών από την Τουρκία.

    Η Alpha Bank υποχρεώθηκε να καταβάλλει το 90% της αξίας ενός perpetual εξωδικαστικά

    Το δικηγορικό γραφείο KyrosLaw Offices, του δικηγόρου – οικονομολόγου Γιάννη Κυριακόπουλου κέρδισε υπόθεση σε βάρος της Alpha Bank. Το γραφείο κατάφερε να διασώσει εξωδικαστικά πελάτη του ο οποίος είχε πάρει από την τράπεζα σύνθετο (δομημένο) προϊόν γνωστό και ως perpetual.

    Επρόκειτο για άληκτο δομημένο προϊόν το οποίο είχε εκδοθεί από την ALPHA GROUP JERSEY LTD διαρκείας από 18.02.2005-18.02.2049 FRN με ετήσια απόδοση 5,8000%. Με το προϊόν αυτό, η τράπεζα δεν αναλάμβανε καμία υποχρέωση στο να επιστρέψει στον πελάτη το κεφάλαιό του, δίχως ωστόσο ο ίδιος να το γνωρίζει.

    Με λίγα λόγια επρόκειτο για ένα προϊόν υψηλότατου ρίσκου το οποίο καμία ασφάλεια δεν έδινε ως προς το αρχικό επενδυμένο κεφάλαιο.

    Στην προκειμένη περίπτωση το δικηγορικό γραφείο του κ. Κυριακόπουλου και των συνεργατών του κατάφερε παρεμβαίνοντας μέσω εποπτικής αρχής της έδρας του εκδότη του ομολόγου (στην Μ. Βρετανία), να επιτύχει την πληρωμή του κατά 90% του αρχικού –μεγάλου- ποσού που είχε επενδύσει, χωρίς να γνωρίζει όλους τους παραπάνω κινδύνους.

    Τα άληκτα ομόλογα και οι ανύπαρκτοι έλεγχοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

    Και μια και περί άληκτων ομολόγων ο λόγος η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες για χρόνια ολόκληρα εξέδωσαν ουκ ολίγα τέτοιου είδους χρηματοοικονομικά προϊόντα, τα οποία δόθηκαν σε ανυποψίαστους πελάτες μέσω του Private Banking.

    Τα προϊόντα αυτά εκδίδονταν μέσω θυγατρικών εταιρειών των Τραπεζών σε φορολογικούς παραδείσους και πωλούνταν ως απλά ομόλογα σε πελάτες που δεν γνώριζαν που επένδυαν τις οικονομίες τους. Αλήθεια η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε ποτέ με τα προϊόντα αυτά;

    Έκανε ελέγχους; Και αν ναι τι είδους πρόστιμα επεβλήθησαν και τι εισπράχτηκε από αυτά;

    Κουίζ: Σε ποιον κρατικό Οργανισμό ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν την αποκρατικοποίησή του συμβαίνουν πράγματα και θάματα που αν τα μάθαιναν στην κυβέρνηση θα τραβούσαν τα μαλλιά τους;



    ΣΧΟΛΙΑ