• Άρθρα

    Παρασκήνιο για ΤΑΙΠΕΔ: Ποιος ήθελε να γίνει πρόεδρος (και ακόμα θέλει)

    the wise man

    the wise man


    Ακόμα δεν τον είδαμε… Σήμερα ή ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα που προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο, αλλά η χώρα πανηγυρίζει προκαταβολικά με το βλέμμα στο χρηματιστηριακό δείκτη και τις αποδόσεις των ομολόγων. Μέχρι και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πρώην κάτοικος Αιγάλεω (μόνο για δύο χρόνια, το διευκρινίζουμε), αναφέρθηκε χθες στην καλή πορεία του χρηματιστηρίου. Κάποιοι θυμήθηκαν τις ωραίες εποχές του “εκσυγχρονισμού” και τις εκλογές του 2000 όταν η Ελλάδα είχε γεμίσει με αφίσες του ΠΑΣΟΚ και γραφήματα του Γενικού Δείκτη!

    Προς Θεού! Ο ταπεινός σχολιογράφος σας ουδεμία πρόθεση έχει να διαταράξει το καλό κλίμα. Ανήκει σε όσους θεωρούν πως αν ήθελε και αν είχε τις ικανότητες η παρούσα κυβέρνηση θα μπορούσε πράγματι να γυρίσει το παιχνίδι. Εδώ κατατέθηκε πρόταση για την εξαγορά της πρώην Κλωνατέξ από “το ελληνικών συμφερόντων” επενδυτικό fund «Aiglon SLP», με έδρα το Λουξεμβούργο. Ερχονται ημέρες 1999! Α, κάθε δύο – τρεις μήνες ακούμε τα ίδια για τους “επενδυτές” της Κλωνατέξ, χωρίς να εμφανίζονται!

    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ
    Γιάννης Στουρνάρας. Διοικητής ΤτΕ

    Πάντως, το καμπανάκι χτύπησε πάλι χθες ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος υπενθύμισε πως η κάλυψη των μνημονιακών υποχρεώσεων δε μεταφράζεται σε κάλυψη και των πραγματικών αναγκών της χώρας για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου! Ευτυχώς που κάποιος το υπενθύμισε γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση διαγκωνίζονται εδώ και ημέρες για το αν το μνημόνιο θα ονομάζεται “συμπληρωματικό” ή “τέταρτο”! Πάντως αρκετοί στοιχηματίζουν πως το κείμενο του πολυνομοσχεδίου θα έχει σφηνωθεί κάποια πρόσθετη δυσάρεστη έκπληξη.

    Ψάχνουν head hunter για το ΤΑΙΠΕΔ

    Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ
    Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου. Πρόεδρος ΤΑΙΠΕΔ

    Με τρία μέλη έχει ξεμείνει το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται περιουσία δισεκατομμυρίων ευρώ. Γι’ αυτό και η διοίκηση του Yπερταμείου, της ΕΕΣΥΠ ΑΕ υπό την κ. Ράνια Αικατερινάρη,  αποφάσισε να αναζητήσει άμεσα δύο πρόσθετα μέλη αφού με βάση τον ιδρυτικό του νόμο το ΤΑΙΠΕΔ έχει 5μελές Δ.Σ. Στους διαδρόμους της οδού Κολοκοτρώνη κυκλοφορεί, πάντως, πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να βρει δύο “ήρωες” που θα στελεχώσουν το διοικητικό συμβούλιο του “ταμείου ξεπουλήματος” όπως το αποκαλούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

    Πάντως, η διοίκηση του υπερταμείου αναζητεί, με προθεσμία υποβολής προσφορών την 19η Μαϊου, head hunter που θα αναλάβει να αναζητήσει από την αγορά τα δύο νέα μέλη του Δ.Σ. του υπερταμείου. Κάποιοι θεωρούν πως η προκήρυξη για τον “κυνηγό κεφαλών” δείχνει ότι πέρασαν το τεστ του υπερταμείου τα τρία σημερινά στελέχη του Δ.Σ. η πρόεδρος Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, ο διευθύνων σύμβουλος Αντώνης Λεούσης και το μέλος (που πάντα θέλει να γίνει πρόεδρος χωρίς να τα καταφέρνει!) Άγγελος Βλάχος. Να σημειωθεί πάντως ότι ανεξάρτητοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η επιλογή της κ. Τσιτσογιαννοπούλου θεωρείται εξαιρετική καθώς η ίδια έχει μεγάλη εμπειρία.

    Τέκνα συνδικαλιστών

    Πριν από τρία – τέσσερα χρόνια σε διαφήμιση του ΟΤΕ εμφανίζονταν ο νεαρός ηθοποιός Λεωνίδας Καλφαγιάννης, γιος του μεγαλοσυνδικαλιστή της ΕΡΤ Παναγιώτη Καλφαγιάννη. Στην πρόσφατη τηλεοπτική διαφήμιση εμφανίζεται ο υιός του πρώην μεγαλοσυνδικαλιστή της ΟΜΕ ΟΤΕ Αντώνη Μπιρμπιλή!

    Ο κ. Μπιρμπιλής είναι σήμερα σύμβουλος στην ΟΤΕ Estate όπως και ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας. Και τα δύο παιδιά του κ. Μπιρμπιλή, αλλά και ο αδελφός του αν δε μας απατά η μνήμη μας, εργάζονται στον ΟΤΕ. Τώρα πρωταγωνιστούν και σε διαφήμιση με αποτέλεσμα κάποιοι να θυμούνται παλαιές ιστορίες περί αξιοκρατίας!

    Δεν πέτυχε το πείραμα

    Επειδή μιλάμε για συνδικαλιστές, σε καθεστώς εκκαθάρισης τέθηκε η αυτοδιαχειριζόμενη μεταλλουργία ΒΙΟΜΕ και ο ταπεινός σχολιογράφος θυμήθηκε το λαμπρό κυβερνητικό στέλεχος, την κα Στεφανία Γεωργακάκου – Κουτσονίκου η οποία συμμετείχε σε εκδηλώσεις στις οποίες εξηγούσε πόσο καλά πάει το πείραμα της αυτοδιαχείρισης. Βέβαια όταν επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ η κα Γεωργακάκου – Κουτσονίκου άφησε τα πειράματα και τοποθετήθηκε εκπρόσωπος του δημοσίου στο Δ.Σ. της Τράπεζας Αττικής.

    Ευτυχώς πρόλαβε και έφυγε πριν αρχίσουν τα μεγάλα γλέντια, αλλά τα καλά στελέχη δε χάνονται. Σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος του Οργανισμου Κεντρικών Αγορών & Αλιείας (ΟΚΑΑ),  της γνωστής λαχαναγοράς. Δε γνωρίζουμε αν διατηρεί ακόμα και τη θέση του συμβούλου στη γενική γραμματεία Εμπορίου.

    Πεκίνο Confidential!

    Η στήλη έχει το προνόμιο της καλής πληροφόρησης για τα ελληνοκινεζικά και σας διαβεβαιώνουμε πως ο πρωθυπουργός δεν θα έχει και τις πλέον ευχάριστες εμπειρίες από τις συναντήσεις στο Πεκίνο. Τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά: Ξεκινούν από την Εθνική Ασφαλιστική και φτάνουν μέχρι την τύχη των ελληνικών ναυπηγείων. Αν προστεθεί και η γκρίνια της Cosco για τη γνωστή γραφειοκρατία που εμποδίζει τα σχέδιά της για τον Πειραιά, καταλαβαίνετε…Πάντως για να ξέρετε νομικός εκπρόσωπος της Cosco είναι ο εξαίρετος νομικός Σπύρος Σαγιάς.



    ΣΧΟΛΙΑ