• First Top Stories

    Η μεγάλη μάχη των Funds για το 10% του Ελλάκτωρα. Όλο το παρασκήνιο και η δύσκολη απόφαση του Αρτέμη Θεoδωρίδη

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Νέοι ενδιαφερόμενοι για το 10% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Παρασκήνιο, κόντρες και big   business κρύβει όπως όλα δείχνουν η πώληση του πακέτου  του 10% των μετόχων της Ελλάκτωρ από την Alpha Bank. Οι  μετοχές αυτές κατασχέθηκαν από επιχειρηματία (Ιωάννης Τζιβέλης) και πρόκειται για ποσοστό που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο ιδιοκητησιακό καθεστώς. Αυτό αποτυπώθηκε στην τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο που εχθές έκλεισε με κέρδη 9,23% στο 1,42 ευρώ, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2016.
    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ
    Λεωνίδας Μπὀμπολας. Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ

    Πράγματι το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ένας νέος μέτοχος μπορεί να ζητήσει διαφορά πράγματα στα Διοικητικά Συμβούλια της εταιρίας καθώς θα είναι ισότιμος παίκτης με τους κ. Λεωνίδα Μπόμπολα , Δημήτρη Κούτρα , Σάκη  & Δημήτρη Καλλιτσάντση. ( οι σχέσεις των δυο αδελφών Σ. & Δ. Καλλιτσάντση λέγεται ότι βρίσκονται σε οριακό σημείο )

    Ετσι, στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχουν πανηγυρική διάθεση τις τελευταίες εβδομάδες, παρά τα εγκαίνια και τις λαμπρές τελετές που γίνονται από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ανά την Ελλάδα. Ο πονοκέφαλος με το ποιος θα πάρει το 10% που κατείχε ο γνωστός επενδυτής Γιάννης Τζιβέλης και βγάζει σε πλειστηριασμό η Alpha Bank, μεγαλώνει.
    Στην Alpha Bank λέγεται ότι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη διαταράξουν τις ισορροπίες μεταξύ της πλευράς των αδελφών Καλλιτσάντση και της πλευράς Μπόμπολα – Κούτρα.
    Εδώ και αρκετές ημέρες ζητούν από τα δύο στρατόπεδα των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ “να τα βρουν” ώστε να μην μετατραπεί η ανοικτή ρήξη σε άμεσο διαζύγιο με ανεξέλεγκτες συνέπειες για τον κατασκευαστικό όμιλο.
    Όμως, μαθαίνουμε, πως η κατάσταση περιπλέκεται καθώς εμφανίζονται και τρίτοι, ουδέτεροι, ενδιαφερόμενοι για το 10%. Μήπως δεν είναι και τόσο ουδέτεροι όσο φαίνονται; Ποιος θέλει να μπλέξει με δύο στρατόπεδα μετόχων που φαίνεται πως έχουν πλέον ρίξει κάθε γέφυρα συμβιβασμού;
    Πρόκειται για Funds που διαχειρίζονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ και το 10% ενός μεγάλου ομίλου προσελκύει τις ορέξεις τους.
    Υπάρχουν βεβαίως και τολμηροί οι οποίοι θα ήθελαν το 10% με την ελπίδα πως στη συνέχεια θα προσεταιριστούν κάποια από τις δύο πλευρές και έτσι θα έχουν το πάνω χέρι.
    Αρτέμης Θεοδωρίδης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha BAnk
    Αρτέμης Θεοδωρίδης. Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Alpha BAnk

    Όλα θα κριθούν από τη στάση που θα κρατήσει η Alpha Bank. Ερώτημα τίθεται επίσης τι θα κάνει η Alpha Bank εάν κάποιο Fund προσφέρει για το πακέτο του 10% ένα σημαντικό premium , δηλαδή πολύ υψηλότερη τιμή από την αποτίμηση των μετοχών στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για γρίφο που καλείται να λύσει ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Αρτέμης Θεοδωρίδης ο οποίος θα λάβει και την  οριστική απόφαση.

    Σιγά την έκπληξη
    Πλήθος αναλυτών δηλώνει έκπληκτο επειδή ουδείς επενδυτής εμφανίστηκε στον ΤΕΤΑΡΤΟ πλειστηριασμό του ακινήτου που στέγαζε το ξενοδοχείο Ledra στη Λεωφόρο Συγγρού. Ορισμένοι, μάλιστα, ήταν πιο επιθετικοί υποστηρίζοντας πως φταίει μόνο η υψηλή, κατά τη γνώμη τους, τιμή εκκίνησης, που είχε οριστεί στα 38 εκατ. ευρώ.
    Ανώτερο στέλεχος εταιρείας συμβούλων ακινήτων ξεκαθάριζε, όμως, στη στήλη πως το ακίνητο έχει άλλα ζητήματα (από την εργατική νομοθεσία μέχρι πολεοδομικά…) που εμποδίζουν τους επενδυτές. Αν λυθούν αυτές οι εκκρεμότητες μόνο το δικό του γραφείο έχει έτοιμους τέσσερις ενδιαφερόμενους. Μεταξύ αυτών λέγεται πως είναι και η οικογένεια Παρασκευαϊδη, δηλαδή οι πρώην ιδιοκτήτες!
    Μια μικρή λεπτομέρεια
    Γύρω στα 218 εκατ. ευρώ θα πλήρωνε η Deutsche Telekom, με βάση την τιμή της μετοχής στο ταμπλό, αν αποφάσιζε σήμερα να αγοράσει το 5% του ΟΤΕ που ετοιμάζεται να πωλήσει το ΤΑΙΠΕΔ. Για να προχωρήσει το deal, όμως, εκκρεμεί η νέα συμφωνία μετόχων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Γερμανών. Μια μικρή λεπτομέρεια;
    Με τροπολογία που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή οι δύο πλευρές μπορούν να προχωρήσουν σε νέα συμφωνία μετόχων χωρίς την έγκριση της Βουλής. Αρα τα πράγματα μπορούν να πάνε πιο γρήγορα. Προς το παρόν, το ΤΑΙΠΕΔ ψάχνει σύμβουλο. Αλήθεια πότε θα βγάλει στον αέρα την προκήρυξη για το σύμβουλο πώλησης του 17% της ΔΕΗ;
    Σκληρό καρύδι
    Η Κορίνα Κρετσού, η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής που καταχέριασε προχθές τη Ζωή Κωνσταντοπούλου (και τον σύντροφο Καραθανασόπουλο του ΚΚΕ) λέγοντας πως αν δεν υπήρχαν τα κοινοτικά κονδύλια δεν θα είχαμε ούτε ένα χιλιόμετρο εθνικής οδού, δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Υπήρξε από τα αγαπημένα τέκνα του πρώτου προέδρου της Ρουμανίας μετά την πτώση του Νικολάι Τσαουσέσκου, του Ιον Ιλιέσκου.
    Η κα Κρετσού ήταν η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ιλιέσκου στη δεύτερη θητεία του (2000-2004) και έχει περάσει από διάφορα αξιώματα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Ρουμανίας του οποίου είναι αντιπρόεδρος από το 2011 μέχρι και σήμερα. Είχε πέσει θύμα χάκερ ο οποίος δημοσίευσε προσωπικά emails που είχε ανταλλάξει με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ με αποτέλεσμα ο τελευταίος να προχωρήσει σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν είχε σχέση με την κα Κρέτσου!
    Δεν γνωρίζουμε πως αντέδρασε η Κορίνα Κρετσού όταν χθες στα Τέμπη που ήταν παρούσα διαπίστωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε έξι ονόματα σε τρεις σήραγγες!



    ΣΧΟΛΙΑ